tiistai 29. syyskuuta 2009

Syysromahduksen alku?

Tästäkö se lähtee? Nimittäin osakekurssien syysromahdus, jota moni on povaillut/odotellut pitkään. Viime päivinä markkinat ovat heiluneet hermostuneesti, ja tänään julkaistussa USAn kuluttajaluottamusindeksissä tuli odotuksia heikompi tulos (http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/article332556.ece).

Jos lasku jostain alkaa, niin tämä voisi olla sellainen hetki.

Jos syysdippi alkaa nyt, tein sen virheen että ostin Global Clean Energy ETF:ää suurin piirtein paikallisilta kurssihuipuilta reilu viikko sitten. Kymmenien vuosien sijoitushorisontilla tämä ei tietysti haittaa, mutta näin lyhyen ajan perspektiivillä tietysti asia mietityttää. :)

Toisaalta syyspudotus voi olla mahdollisuus sijoittajalle, jolla on vielä varoja kiinnittämättä arvopapereihin. Itselläni tällaisia varoja on n. kahden sopivan kokoisen ostoerän verran, joten odotan "toiveikkaana" markkinoiden väliaikaista pudotusta. Erityisen kiinnostuksen kohteena on kehittyvät markkinat, joita salkustani ei vielä löydy. Näistä ajatuksissa on sekä yleisempi ainakin BRIC-maat sisältävä ETF ja ns. "frontier markets" ETF, joka sisältää vieläkin kehittymättömämpiä markkinoita (esim. Egypti, Etelä-Afrikka, Nigeria).

Jos jollain on ehdotuksia hyvistä ETF:stä, jotka sijoittavat yllä mainittuihin kategorioihin, niin ehdotukset otan mielelläni vastaan! Erityisesti osingot uudelleensijoittavat ETF:t kiinnostavat.

Lisäksi seuraan Talvivaaran osaketta, jota en listaushetken lähistöllä tullut hankkineeksi. Jos kurssi putoaa sopivalle tasolla, harkitsen ostoa.

maanantai 21. syyskuuta 2009

Vuoden tavoite saavutettu

Lisäsin salkkuun ennakkosuunnitelmien mukaisesti "IShares S&P Global Clean Energy" -ETF:ää. Päivitin samalla sijoitusten seuranta -tikkeriä käsittämään salkun koostumuksen karkealla tasolla. Olen seuraillut tätä ETF:ää melko pitkään ja huomannut että sen arvo ei ole noussut yhtä rajusti kuin monet muut markkinat. Uskon kuitenkin keskipitkällä/pitkällä aikavälillä puhtaan energian yritysten keskimääräistä nopeampaan arvonnousuun. Tein siis mielestäni arvosijoituksen - hyvää tavaraa halvalla!

Tämä osto tarkoitti sitä että vuoden tavoite eli 20500 € on saavutettu rimaa hipoen. Voi olla että markkinat laskevat tässä syksyn aikana ja tavoite karkaa, mutta tässä tapauksessa olen valmistautunut tekemään lisäostoja. Itse asiassa olen aikeissa tehdä lisää ostoja joka tapauksessa. Seuraavaksi tähtäimessä ovat kehittyvät markkinat, varsinkin jos markkinat laskevat välillä voimakkaasti.

lauantai 19. syyskuuta 2009

Sijoittamisen mielekkyydestä

Viime aikoina muutama sijoitus/säästämisbloggari on pohdiskellut sijoittamisen ja säästämisen harvinaisuutta omassa tuttavapiirissään. Kannan tässä oman korteni kekoon.

Seuraavassa yleisimpiä motiiveja sijoittamista vastaan, joita olen huomannut usein esiintyvän, ja oma suhtautumiseni ko. asioihin:


Kulutukseen käytettävän rahan väheneminen

Tämä on varmasti isoin motiivi sille, miksi moni ikäiseni eli alle 30 vuotias ei malta sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin. Tuttavapiirissäni on paljon minun kanssani samaan tuloluokkaan (n. 3000 euroa brutto/kk) kuuluvia ihmisiä, joilla kaikilla olisi varaa sijoittamiseen näin halutessaan. Olen itse asiassa täysin varma tästä asiasta. Useaimmat tuttavani kuitenkin käyttävät kaiken ylijäävän rahansa kulutukseen eli kodinelektroniikkaan, kulkuvälineisiin, vapaa-ajan menoihin, matkoihin ja erilaisiin rahapeleihin. Jos tämän jälkeen jää kuukausittain rahaa säästöön, useimmiten se säästetään tilille, ja käytetään esimerkiksi uuden auton ostamiseen tai muuhun yhtä hyödylliseen kun rahaa on kertynyt riittävästi.

Itse käytän rahaa täsmälleen samoihin asioihin, mutta jotenkin onnistun silti sijoittamaan tuloistani 500-1000 euroa kuukaudessa. Tämä onnistuu käytännössä järkevällä rahankäytöllä, joka koostuu pienistä ja isoista asioista. En esimerkiksi ole aikeissa ostaa uutta autoa vaikka siihen olisi varaa. En näe uuden auton ostamisessa mitään mieltä, koska käytetyn mutta käytännössä uuden veroisen (=toimivan) auton saa puolella uuden hinnasta. En myöskään osta välttämättä uusinta taulu-TV:tä, vaan odottelen että himoamani huippumalli on järkevissä hinnoissa. Toisin sanoen: teen kyllä hankintoja enkä "kiellä" itseltäni sinänsä mitään. Käytän vain hitusen harkintakykyä. Kyse ei siis ole siitä, että eläisin askeettista luostarimunkin elämää mahdollistaakseni sijoittamisen.

Sijoittaminen on vaikeaa/kallista/mystistä/uhkapeliä

Yllättävän usein syynä on se että sijoittaminen koetaan pelureiden puuhasteluna ja suuren riskin toimintana. Olen törmännyt kaveripiirissäni todella usein fraasiin "niihinhän (osakkeisiin) menettää kaikki rahansa". Tämä onkin totta jos ajatellaan rahoja jotka ovat poissa kulutuksesta juuri nyt. Mutta totuus on onneksi pitkällä aikavälillä kovin toisenlainen.

Luulen, että sijoittamisen mystinen maine tulee karisemaan vuosien saatossa, kunhan Suomessakin opitaan hallinnoimaan omaisuuksia Ruotsin malliin (mm. perintöjä). Harmillista tässä on kuitenkin se, että nuoret ihmiset eivät ole kovin hyvin perillä sijoittamisesta, ja juuri nuorilla olisi pitkän sijoitusajan kautta mahdollisuus vaurastua kunnolla.

Lyhytjännitteisyys

Kaikki-minulle-nyt-heti -ajattelumalli on todella yleistä. Tämä on tietysti aivan luonnollista suurelle osalle ihmisistä. Ihmisethän periytyvät vaistojen varassa eläneistä esi-isistään. Kun on nälkä ja lihapala on tarjolla, siihen tartutaan heti eikä huomenna. Toisaalta ruokaa on opittu laittamaan säästöönkin. Sijoittaminen erittäin pitkällä tähtäimellä (esim. yli 20 vuotta) on kuitenkin astetta abstraktimpaa toimintaa. Useiden vuosikymmenten päähän ajattelu tuntuu melko turhauttavalta jos varallisuus karttuu siinä välissä ja unelmien toteuttaminen olisi mahdollista.

Olen itsekin pohtinut tätä asiaa, enkä todellakaan aio nauttia elämästäni vasta viisikymppisenä. Mutta kuten sanottua, ei sijoittamisen tarvitse olla mitään luostarimunkin elämää, vaan on olemassa kultainen keskitie, joka mahdollistaa täysipainoisen elämän sijoittamisen ohessa. Sitä paitsi nautin sijoittamisesta myös harrastuksena :)

torstai 10. syyskuuta 2009

Sijoitussuunnitelma

Kuten monella muulla pitkäaikaissäästäjällä, myös minun tavoitteenani on saavuttaa taloudellinen riippumattomuus jossain vaiheessa elämää.

Postauksen lopussa on hahmottelemani vuositason aikataulu, jonka lopputulemana on miljoonan euron sijoitusomaisuus niihin aikoihin kun olen n. viisikymmenvuotias. Suunnitelman laskemiseen on käytetty seuraavia oletuksia:

  • Sijoitussumma kuukaudessa 600 euroa. Tämän pitäisi onnistua nykymenolla oikein hyvin, sillä olen laskeskellut hypoteettisten sijoitusmahdollisuuksien olevan lähemmäs 1000 euroa kuukaudessa, kun keskimääräiset kuukausitason asumiseen ja elämiseen menevät kulut on vähennetty nettopalkasta. En kuitenkaan viitsi asettaa tavoitetta liian tiukalle, sillä yllättäviä menoja voi aina tulla.
  • Vuositason tuotto 10%. Tästä voidaan tietysti olla monta mieltä, mutta uskon että pitkällä aikavälillä tämä tuotto on mahdollista saavuttaa.
Sijoitin vuositason tavoitteen saavuttamista seuraavan tikkerin blogin yläkulmaan, ja uusin samalla hieman blogin visuaalista ilmettä. Poistin tarkan käppyräseurannan, sillä sen päivittäminen on hieman vaivalloista ja aiheuttaa turhaa takertumista yksityiskohtiin :)

Vuosi Tavoite
2009 20500
2010 30470
2011 41437
2012 53501
2013 66771
2014 81368
2015 97425
2016 115087
2017 134516
2018 155887
2019 179396
2020 205256
2021 233701
2022 264991
2023 299411
2024 337272
2025 378919
2026 424731
2027 475124
2028 530556
2029 591532
2030 658605
2031 732385
2032 813544
2033 902818
2034 1001020

sunnuntai 6. syyskuuta 2009

ETF-pohdintoja

Tähän asti olen rakentanut osakesalkkuani suomalaisista osakkeista, tähtäimessä pitkän aikavälin säästäminen ja vaurastuminen. Viime aikoina on yhä enemmän alkanut tuntua siltä, että mielenkiintoisia sijoituskohteita löytyy muualtakin.

Muualle kuin Suomeen sijoitettaessa pidän ainoana järkevänä vaihtoehtona ETF:iä (tai indeksirahastoja joita on huonosti saatavilla). Lähimenneisyydessä olen "treidaillut" kivijalkapankkien rahastoilla. Sain jopa joitain voittoja aikaiseksi lähinnä siksi että myin kaikki rahastoni 2006 ja 2007 vuosien aikana mm. asunnon oston rahoittamiseksi.

Pitkällä aikavälillä sijoittaessa ETF:t ovat luonnollisesti houkuttelevampi vaihtoehto kuin n. 2% hallinnointipalkkiota nauttivat rahastot. Tämän asian kirkastamiseksi ovat viime aikoina tehneet hyvää työtä monet suomalaiset bloggarit ja talouskirjailijat, kiitos myös omaltani osaltani! Uskoisinkin että ETF:ien suosio tulee suomalaisten keskuudessa kasvamaan tulevaisuudessa huomattavasti.

ETF:illä haen salkulleni hajautusta ja mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia. Motiiveja on mm. seuraavia:

- Salkun hajauttaminen kehittyville markkinoille, joissa pitkän aikavälin tuotto-odotus on mahdollisesti korkeampi kuin Suomessa. Tähän tarkoitukseen voi käyttää yksittäisille markkinoille kohdistuvia ETF:iä, kuten esim. "Xinhua China 25", joka seurailee suurimpien kiinalaisten yritysten osakekurssien kehitystä. Toinen vaihtoehto on ostaa ETF:ää, joka sijoittaa useille kehittyville markkinoille. Tällaisia ovat esimerkiksi n. BRIC-rahastot, jotka seuraavat Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan markkinoita. Toisaalta myös muilta kehittyviltä markkinoilta voi löytyä kasvupotentiaalia. ETF, jolla voi taklata yli 20 kehittyvän maan markkinat on esimerkiksi db x-trackersin "MSCI Emerging Markets TRN Index ETF". Tämän rahaston etu (laajan hajautuksen lisäksi) on osinkojen uudelleensijoitus, jolloin Suomen verottaja ei pääse väliin.

- Toinen motiivi on sijoitusten kohdistaminen johonkin teemaan. Tällä hetkellä itseäni kiinnostavat ns. puhtaan energian yhtiöt. ETF, jota olen harkinnut ostavani tähän tarkoitukseen on iSharesin "S&P Global Clean Energy", joka seuraa 30 kyseisen toimialan yritystä. Puhdas energia voi sijoitusteemana tuottaa hyvinkin keskimääräistä korkeampaa tuottoa tulevaisuudessa. Toisaalta tämä tieto voi olla jo kursseissa.

keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Ostoja ja odotusta

Tein tänään pieniä ostoja, mutta kyseessä oli vain muutama Stockmannin osake osakeannista. Merkintäsuhde oli 1 uusi osake 18 vanhaa kohti, joten mitään suurostosta ei tällä kertaa tullut tehtyä :)

Muutoin olen edellisen merkinnän ajatuksieni mukaisesti odotuskannalla. Näyttää nimittäin siltä että kurssit kääntyvät laskuun. Ja ennen kaikkea tuntuu siltä.

Painotan sanaa tuntuu, sillä tunnustan uskovani markkinapsykologiaan. Jatkuvasti voimistuneet puheet kurssien kasvun kestämättömyydestä, W-mallisesta talouskasvusta ja "syysdipistä" voivat hyvinkin aikaansaada kurssilaskua.

Toisaalta vaikka uskon nyt hetkelliseen laskuun, en strategiani mukaisesti lähde myymään mitään, vaan odottelen hyviä ostopaikkoja. Tällä hetkellä harkinnassa on monta ehdokasta kunhan hinnat vielä vähän tippuisivat. Seuraavassa muutama potentiaalinen ostokohde, joihin minulla ei valitettavasti ole kaikkiin varaa kerrallaan:


- Talvivaara (Riskiä, kasvupotentiaalia, ja mielenkiintoinen bisnes. Hinnan pitää kuitenkin pudota vielä aika paljon ennen kuin lähden tähän mukaan.)


- Fortum (Osinkoja, osinkoja... Tätä voisi ostaa vaikka heti, elleivät nuo muut vaihtoehdot olisi mielessä.)


- Kiina-ETF (
Riskiä ja hajautusta kehittyville markkinoille)

- US Small Cap -ETF (Hyvin hajautettua kasvupotentiaalia)