perjantai 30. huhtikuuta 2010

ETF:t ja osinkojen uudelleensijoittaminen

Pitkäaikaiselle sijoittajalle ETF:ien maksamat osingot ovat monessa tapauksessa rasite. Ensinnäkin, ETF:ien tuotto-osuudet verotetaan isommalla verokannalla kuin esim. kotimaisten yritysten osingot (28 % vs. 19,6 %). Toisekseen, osinkojen takaisin sijoittaminen ETF:ään ei ole taloudellisesti järkevää merkintäkulujen takia, elleivät omistukset ETF:n osalta liiku kymmenissä tuhansissa. Näistä syistä osingot uudelleensijoittavat ETF:t ovat houkutteleva valinta suomalaiselle pitkäaikaiselle sijoittajalle.

Osinkoja uudelleensijoittavia ETF:iä tarjoaa helposti saatavassa muodossa Deutche Bank. Tuottekategorian nimi on db x-tracker. X-trackereita löytyy lähes kaikille markkinoille ja niiden suosio on ollut viime aikoina nousussa. Suosituimmat ovat jo kohtuullisen kokoisia ja vilkkaasti vaihdettuja, jotka ovat toivottuja ominaisuuksia miltä tahansa ETF:ltä.

DB X-trackereihin sisältyy kuitenkin ylimääräinen vastapuoliriski, mikä puuttuu monesta muusta ETF:stä. Tämä johtuu siitä, että DB X-trackerit noudattavat ns. swap-rakennetta joka tarkoittaa sitä, että sijoittaja ei omista indeksin alla olevia osakkeita, vaan on oikeutettu johdannaisten kautta indeksin tuottoon (kts. tarkempi selvitys taloudellinen riippumattomuus -blogista). Swap-rakenne tarjoaa monenlaisia kulurakennetta keventäviä hyötyjä verrattuna "perinteiseen" ETF:ään. Tästä syystä tarjolla on mm. täysin hallinnointipalkkioton ETF euroopan osakemarkkinoille (kts. Petre Pomellin pohdintaa aiheesta)! Hyvien puolien vastapainona on kuitenkin edellä mainittu vastapuoliriski - Deutche Bankin kaatuessa mahdolliset tappiot sijoittajalle vaihtelevat 0 - 10 % välillä. Ei siis ilmaisia lounaita tälläkään kertaa.

Itse olen kuitenkin lähtenyt kehittyville markkinoille x-trackereiden kautta ja aion tehdä niin jatkossakin. Arvioin omalta osaltani db x-trackereiden hyvät puolet lisäriskin arvoiseksi.

Millaisia mietteitä itselläsi on asian suhteen?

5 kommenttia:

  1. Hmm, miksi ETF:stä menisi isompi verotusprosentti Saksassa ja Jenkeissä? Ainakin suorista osakesijoutuksista menee "normaali" 19,6% osingoista: toki huomioitava tuo hyvitystapa jos on asuntolainaa.

    VastaaPoista
  2. Hei, näin se vain on. Ulkomaisten ETF:ien tuotot menevät 28 % verokannan mukaan. Kts. lisätietoja esim. seuraavista linkeistä:

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Indeksiosuusrahasto

    https://portal.eqonline.fi/index.html?name=eQ-osakkeet-etf-koulu

    VastaaPoista
  3. ETF:n tuotonmaksusta menee samansuuruinen vero, oli ETF sitten suomalainen tai ulkomainen. Nykyisellään veron suuruus on tuo 28%. Osakesijoitusten osingoista menee veroa 19,6%. Ks. lisätietoja esim. seuraavasta linkistä:

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Indeksiosuusrahasto

    VastaaPoista
  4. Kappas vain, itselläni on DEM (Wisdomtree Emerging Markets) ollut hieman tarkkailussa mutta ei taida tulla kauppoja jos verokohtelu eroaa noin.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: kiitos täsmennyksestä! Korjasin tekstiä vastaavasti.

    VastaaPoista