Italian bondikorot ampuivat tänään ylöspäin ja osakemarkkinat vastaavasti alaspäin. S&P 500 on tätä kirjoitettaessa 3,5 % laskussa ja huomenna on varmasti punainen päivä myös täällä Suomessa.
Eräs kotimainen vaikuttaja kertoi vähän aikaa sitten, että poliitikot olisivat ottaneet "niskalenkin markkinoista" Euroopassa. Vain vähän aikaa sen jälkeen Portugali, Irlanti ja Kreikka ovat kaikki kriisiytyneet enemmän tai vähemmän. Nyt sitten sama on tapahtumassa Italialle, ja se ei olekaan enää ihan pikkujuttu. Näyttääkin siltä, että herra Markkina murjoo väkivaltaisesti Euroopan - ja Maailman - talouspolitiikan suuntaviivat uuteen uskoon tällä hetkellä.
Asiassa on jotain positiivistakin. (Etelä)-Euroopassa vallalla ollut yli varojen eläminen on tullut nyt päätökseen. Kriisistä selviäminen vie aikaa, mutta viimeaikaiset markkinareaktiot pakottavat aloittamaan ongelmien ratkaisun nyt eikä mañana. Kriisimaat - joiksi myös Italia nyt lasketaan - eivät kuitenkaan selviä lyhyellä aikavälillä yksin, joten uskon että tulemme kuulemaan keskitetyistä kriisiratkaisuista hyvin pian.
Aika pahaa jälkeä tulossa...
VastaaPoistaAlamäkirallia saattaa olla vielä luvassa enemmänkin ennen joulua. Perinteiseen tyyliin joulumarkkinoilla hyvän myynnin vuoksi kurssit pyrkivät nousuun. Tällä kertaa sitä on haittaamassa kuitenkin ihmisten huono luottamus taloustilanteisiinsa jenkeissä. Työttömyys ei ole laskenut alle 9% ja pörssi tuntuu heiluvan välissä vähän minne sattuu hyvin pienellä määrillä kauppoja (30% vähemmän kuin normaalisti).
VastaaPoistaEuroopassa tilanne ei todellakaan ole ohi, vaikka kaksi maata ovatkin saaneet entiset Goldman Sachsin miehet vallan elimien huipuille. Italia stabilisoitui hetkeksi vain EKP:n ostojen vuoksi. Luottoluokittajat ovat jo tutkimassa Unkaria mahdollisten rating-laskujen vuoksi. Seuraavana on vuorossa joulukuun alusta (S&P:n tarkkailijat saapuvat kahdeksi viikoksi) Slovenia. Nämä ovat molemmat suurta Italiaa pienempiä maita, mutta niiden välilliset vaikutukset ovat suuria.
Itävälta (AAA) suurimman pankkinsa Ersten kautta omistaa huikeat määrät sijoituksia Unkarissa ja vähän vähemmän, mutta silti runsaasti, Sloveniassa. Ersten uskotaan päätyvän samaan soppaan mihin Belgia/Ranskalainen Dexia aiemmin tänä syksynä. Ersten kansallistamisen mahdollisesti tapahtuessa ovat S&P ja Moody's luvanneet palkinnoksi tiputtaa Itävallan kolmen A:n sarjasta helpompaan kastiin odottelemaan. Tämän seurauksena on, että EFSF (miten lie se suomeksi menikään) joutuu siirtämään Itävallan takausosuudet jäljelle jääville maille. Tästä saksalaiset tuskin ainakaan ilosta hyppivät.
Mm. Olli Rehn ilmoitti viikolla komission laskevat euroopan kasvuodotuksia Q4:lle ja vuodelle 2012. Useasti on käynyt niin, että julkiset ennusteet ovat olleet todellista tilannetta suurempia ja niitä on jouduttu vuoden aikana monesti korjaamaan (kuten tällä viikolla). S&P (jälleen kerran :D) on luvannut palkita euroopan taantumaan joutumisen Ranskan AAA-luokituksen viennillä ja siitä voidaan päätellä sama tapahtumaketju kuin Itävallan kanssa. Edes Saksa ei voi kannatella Ranskan kaatumista.
Ainoa vaihtoehto on painattaa EKP:lla inflaatio käyntiin, mutta tähän ei Saksa toivottavasti tule koskaan suostumaan. Näkisin, että seuraavat 1,5v tulevat olevaan taantuman aikaa. Toivottavasti kuitenkaan lamaan asti ei tarvitse euroopan tippua ennen kuin ylivelkaisuuteen alkaa tulla perustuslaillisia kieltoja ja tilanne voi pikkuhiljaa palata kasvun puolelle.
morsu: Hyvää analyysiä! Toivotaan että tilanne alkaa parantua jollain aikavälillä.
VastaaPoistaEnnen sitä tulee varmasti tapahtumaan monta dramaattista käännettä ja pörssi tulee heilumaan ylös-alas tavallista voimakkaammin. Sijoittajan hermojahan tässä punnitaan. Oma strategiani on hold ja isojen dippien hyödyntäminen ostopaikkoina. Ehkä ennen vuodenvaihdetta voisi tehdä jonkun myynnin verotuksellisista syistä.