keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Oston paikat lähestyvät - case USA

Keneltäkään ei ole varmasti jäänyt huomaamatta että globaali talous yskii pahasti. Eurooppa nilkuttaa läpi säästökuuriaan, Aasiassa on vauhdikas kasvu normalisoitumassa ja USA:ssakin yritysten tulokset ovat olleet viime aikoina pettymyksiä. USAssa on lisäksi sisäpoliittisia jännitteitä liittyen velkakattoon ja ns. "fiscal cliff":in toteutumiseen, joka voi hidastaa kasvua entisestään. Näyttää siis yleisesti ottaen siltä, että keskuspankkien elvytyksestä huolimatta fundamentaalitkin alkavat vaikuttaa pikku hiljaa kursseihin.

Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että pitkäaikaisen osakesijoittajan kannattaa olla hereillä lähiaikoina, sillä hyviä oston paikkoja voi olla tulossa. Otetaanpa käsittelyyn yksi maailman seuratuimmista osakeindekseistä, S&P 500, joka kuvaa melko tarkasti 500 markkina-arvoltaan USA:n suurimman yrityksen osakekurssien kehitystä. Alla olevassa kuviossa on S&P 500 -indeksin käyrä finanssikriisin pohjilta tähän päivään (klikkaa kuva suuremmaksi).


Tarkastelujakso on toki hieman tarkoituksenmukainen. Tästä huolimatta voidaan todeta, että jenkkimarkkinoilla nousu on ollut vakuuttavaa ja käytännössä jatkuvaa tähän päivään asti. En toki usko, että finanssikriisin pohjille pudotaan tai edes lähelle. Matkan varrella on kuitenkin ollut merkittäviä pudotuksia, ja moni markkinakommentaattori pohtii tällaisen olevan nytkin tulossa.

Jenkkimarkkinoilla on monia itseäni houkuttelevia yrityksiä (esim. Microsoft, jonka ostosta kerroin elokuussa). Markkinat ovat vaan olleet niin korkealla, että ostoksille ei ole ollut isompia haluja. Jos kurssit kääntyvät nyt alamäkeen, niin tulen todennäköisesti tekemään ostoja rapakon takaa. Ideoita otetaan vastaan!

torstai 11. lokakuuta 2012

Osto: DXSU

Kirjoittelin pari viikkoa sitten lähiaikojen korkosijoitusstrategiastani. Pääajatus on, että kehittyneiden markkinoiden obligaatiot (ainakaan indeksinä) eivät tuota lähivuosina kovin hyvin, koska korot ovat niissä jo niin alhaalla. Tästä syystä fokus on hyvä suunnata kehittyville markkinoille.

Tämä oli mielessäni jo vuosi sitten kun ostin ensimmäisen erän DXSU:ta eli Emerging Markets Liquid Eurobond Index ETF:ää (sijoituscase tästä). Vuoden aikana tuottoa on tullut kohtuullisen tasaisella kehityksellä yli 14 %. Ainoa mikä tässä harmittaa, etten silloin ostanut enempää.

Ostin tänään toisen erän DXSU:ta. Osakemarkkinoilla epävarmuus jatkuu, ja kehittyvien markkinoiden valtionlainat on yksi hyvä mahdollisuus etsiä vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Osakemarkkinoiden suhteen olen tarkalla tutkalla loppuvuonna. Ostopaikkoja saattaa hyvinkin aueta esim. Kiinan tai muiden kehittyvien markkinoiden suunnalta.

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Suomen pörssi politiikan uhrina

Omasta salkustani on merkittävä osa (43 %) sijoitettu kotimaisessa pörssissämme listattaviin osakkeisiin. Siksi minulle on väliä miten elinvoimainen ja houkutteleva markkinapaikka NASDAQ OMX on. Pörssin yleinen kunto kun tuppaa heijastumaan myös yksittäisten yritysten kursseihin.

Pörssin elinvoimalla on väliä myös kansantaloudellisesti. Suomalaisten kotitalouksien ikisynti on pitää rahoja käyttö- tai säästötileillä ja tällöin aitoa varallisuutta ei pääse syntymään. Lisäksi pörssi on tärkeä rahoitus- ja viestintäkanava globalisoituville kasvuyrityksille, sekä myös vakaammille suuryrityksille.

Helsingin pörssin vetovoima on kuitenkin ollut valitettavasti laskussa viime vuosina, jonka voi havata vaikkapa uusien listautujien vähyydestä. Lisäksi vetovoima ulkomailla on laskusuunnassa. Alla olevasta kuvaajasta näkyy kuinka ulkomaalaisten sijoittajien osuus on pikkuhiljaa laskenut vuosituhannen alusta lähtien (kts. myös Taloussanomien juttu josta kuva on otettu). Varsinkin viime aikoina ulkomaiset sijoittajat ovat joukolla vetäytyneet pienistä pörsseistä yleisen epävarmuuden takia. Tämä selittää osittain kotimaisten osakkeiden alakynnen verrattuna moniin muihin kehittyviin markkinoihin. Asiassa on tietysti se kääntöpuoli, että ulkomaisten sijoittajien mahdollisesti palatessa kurssit nousevat tästä syystä, ja nyt  kotimaisilla sijoittajilla voi olla hyvä oston paikka.


Pörssimme elinvoima ei ole jatkossa mikään itsestäänselvyys. Suomalaisessa sekä Eurooppa-politiikassa on nimittäin viime aikoina tehty hyvin paljon kotimaisen pörssitoiminnan vastaisia aloitteita ja päätöksiä.

Täällä kotimaassa on pitkään ollut esillä pienten osinkojen (esim. 1000e/vuodessa) verovapaus, joka on mm. Kokoomuksen vaalilupauksissa mainittu. Tämä on kuitenkin toistuvasti jätetty toteuttamatta. Tämä siitä huolimatta, että kyseessä olisi aidosti progressiota lisäävä, piensijoittamista ja kansankapitalismia edistävä toimenpide. Se ei silti tunnu kelpaavan oikein millekään puolueelle, ja Kokoomuskin sen varsin helposti sivuuttaa kun tosipaikka tulee eteen.

Viimeaikaisin lisäahdistus on paljon kuhistu ns. transaktiovero tai rahoitusmarkkinavero, missä jokaisesta ostosta ja myynnistä verotettaisiin ylimääräinen 0,1% kulu. Harvoin sijoituksia tekevälle tämä ei välttämättä ole mikään ylitsepääsemätön juttu, mutta esimerkiksi paljon isoa kauppaa tekeville eläkesijoittajille vero tuottaisi jopa satojen miljoonien lisäerät. Ja kaikesta tästä tietysti loppupeleissä maksaa suomalainen sijoittaja, mutta myös epäsuorasti jokainen veronmaksaja ja eläkeläinen. Onneksi sentään mukaan ei rynnätty Urpilaisen esityksestä ensimmäisten joukossa.

Toivon, että jatkossa polittikot ymmärtäisivät kotimaisen pörssimme merkityksen niin kansankapitalismin kuin pörssiin tulevien ja siellä olevien yritysten näkökulmasta. Valitettavasti odotukseni eivät ole kovin korkealla.

maanantai 1. lokakuuta 2012

2012 / Q3 tilinpäätös

Kolmoskvartaali tuli päätökseen ja totuttuun tapaan luvassa on pieni wrap-up. Yleisesti ottaen voin sanoa, että sijoitussalkkuni kehitys noudattelee jo kesällä alkanutta sateisen pilvistä tunnelmaa. Tuottoa kvartaalilla tuli kohtuulliset 6,9 %, mutta tämä oli lähinnä reboundia isompien laskujen jälkeen. Synkissä tunnelmissa mennään vieläkin niin sijoitusten kuin maailmantalouden osalta.

Pientä valoa on kuitenkin nähtävissä. Salkun markkina-arvo ylitti ensimmäisen kerran 70000 euroa, ja on niukasti plussalla. Alla olevasta kuvasta näkyy viimeisen kvartaalin kehitys verrattuna aiempaan. Mitään juhlan aihetta tästä ei kyllä saa, vaan aika plusmiinus-nollaa tämä osakesijoittaminen on osaltani ollut tähän asti. Eipä toisaalta markkinatilannekaan ole ollut kaikista suotuisin :)


Kolmoskvartaalin aikana lisäsin salkkuun muutamaa osaketta. Kesäkuun alussa ostin Cramoa, heinäkuussa Deutsche Bankia, ja elokuussa Microsoftia. Lisäksi myin Nokiat uusien julkistusten jälkeen pois, ja ostin kohtuullisen pian vähän isomman potin takaisin, koska odottamaani osakkeen laskua ei tapahtunut suuressa mittakaavassa. Tästä kokemuksesta viisastuneena taidan jatkossakin jättää veivaukset pois, ja keskittyä pitkäjänteiseen osta-ja-pidä-strategiaan.

Uutuutena salkkun saapui ulkomainen osakepoiminta. Tämä ei mikään helppo laji olekaan, enkä odota sinänsä mitään erityisiä ylituottoja oman näkemykseni takia. Hajautushyötyjä tästä on tietysti luvassa, joka on minulle ulkomaisten poimintojen pääasiallinen motiivi. Lisäksi suora osakesijoittaminen on harvinaisen mielenkiintoista puuhaa. Deutche Bankin osto osui toki hyvään paikkaan - ostohetkestä nousua on kertynyt 14 %. Microsoftin osake on taas pari prosenttia laskussa hankintahetkestä.

Loppuvuonna tarkkailen markkinakehitystä ja toimin sen mukaan. Kuten jo viime vuosina on tullut tutuksi, markkinoilla on valtavasti epävarmuutta ja vahvaa näkemystä on vaikeaa ottaa. Hieman varmuutta on saatu keskuspankkien kertoessa elvytyspaketeista, mutta ei niilläkään maailmaa pelasteta. Epävarmuus ja volatiliteetti tulee siis jatkumaan. Osakemarkkinoiden reilusti laskiessa lisään joko yksittäisiä osakkeita tai indeksejä. Lisäksi joitain korkosijoituksia tulee varmasti tehtyä lähitulevaisuudessa (kts. merkintä).

Menestyksekästä sijoitussyksyä kaikille!