Oman salkkuni osalta tulevan kevään osingot alkavat olla selvillä kotimaisten yritysten osalta. Kokonaissummaksi näyttää muodostuvan lähes sama kuin vuosi sitten. OMXH-osuus salkustani tulee osinkoesitysten perusteella tuottamaan 1357 euroa, joka tarkoittaa nykykursseihin nähden 3,8 %, tuottoa ja alkuperäisiin ostohintoihin verrattuna 4,6 % tuottoa.
Kotipörssimme osinkotaso on kansainvälisesti verrattuna korkealla tasolla ja pelkkä osinkotuotto huomattavasti korkeampi kuin mitä vaikkapa vähäriskisistä korkosijoituksista on tarjolla. Tästä näkökulmasta ei ole ihme, jos isokin raha alkaa pikku hiljaa palailemaan osakkeisiin.
Vaikka tiettynä ajanhetkenä osinko on pois yrityksen kassasta ja osakekurssi alenee vastaavasti, niin osingot kyllä signaloivat tuloksentekokykyä ja omistaja-arvontuottoa. Siksi on mielekästä analysoida osinkoja myös vuositasolla pidemmän aikavälin lisäksi. Tämän kevään osinkoesityksiin mahtui sekä positiivisia, että negatiivisia yllätyksiä.
Negatiivisesta päästä olivat tietysti nollaosingot, jotka todellakin heijastelevat alentunutta tuloksentekokykyä. Nollaosingon "tarjoajia" salkussani on tällä hetkellä Nokia, Talvivaara ja Capman. Kaksi ensimmäistä ovat tuttuja tarinoita/tragedioita, mutta Capman yllätti kyllä nollaosingollaan. Nollaosinko johtui siitä, että Capmanin liikevoitto vuonna 2012 laski huomattavasti vuoteen 2011 nähden ja Q4:llä tuli tappiota. Vaikeita aikoja pääomasijoitusyhtiölle, siis. Parhaat myyntipaikat ovat näissä kaikissa kolmessa menneet jo, joten tässä vaiheessa en mieti myymistä vaikka nollaosingot huonoa tuloksentekokykyä osoittavatkin. Lisäostomielessä joku näistä kolmesta saattaa osoittautua nykyhinnoilla hyväksikin sijoitukseksi. Talvivaara ilmoitti eilen osakeannista ja itse ajattelin osallistua siihen niillä merkintäoikeuksilla, mitä minulle jaetaan. Jos TV:n toiminnasta vielä tulee joskus kannattavaa, niin kärsivällinen saa ehkä palkkionsa. Matka voi olla pitkä...
Positiiviselta puolelta löytyivät mm. salkkuni suurimmat sijoitukset eli Nordea, Sponda ja Metso. Jokainen näistä on kasvanut reilusti yli 10 %:iin suomisalkustani osakekurssin nousun ja vuosien varrella tapahtuneiden lisäostojen myötä. Lisäksi jokainen näistä yrityksistä kasvatti osinkoaan täksi vuodeksi, Nordea eniten. Jos voisin vaihtaa yllä mainitut nollaosingon maksajat näihin salkun tähtiosakkeisiin, niin tekisin sen mielelläni jos voisin matkustaa pari vuotta ajassa taaksepäin. Aikakonetta ei ole käytössä jatkossakaan, joten muu ei auta kuin kärsivällinen buy-and-hold myös tulevaisuudessa.
Lisäsin tänään salkkuuni tasan tonnilla Seligsonin Euro Corporate Bond -rahastoa. Tämä on näillä näkymin viimeinen tähän sijoitusluokkaan suuntautuva osto aikoihin, sillä riskilisien pienentymisvara loppuu jossain vaiheessa, ja tuottopotentiaali vähenee yleisen korkotason kääntyessä nousuun. Euro Obligaatio -rahastoa ei tulisi enää mieleenkään lisätä, sillä valtionlainoissa on parhaat tuottovuodet takana lyhyellä tähtäimellä. Loppuvuodeksi tähtäin siirtyy suoriin osakeostoihin ja ETF:iin, kunhan sopivia ostopaikkoja aukeaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti