keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Ostot jäihin

Salkkuni takoo melkein viikottain uudet huiput ja varallisuus kasvaa huomaamatta. Tuntuu siltä, että osti mitä tahansa indeksiä tai osaketta, niin suunta on ylöspäin. Voiko se olla näin helppoa? No ei nyt sentään. Välillä on hyvä ottaa "reality check", joten otetaanpa se nyt:
  • Pörssisykliin kuuluu nousuja ja laskuja.
  • Nykyinen nousu on kestänyt jo keskimääräistä pidempään (näin ainakin S&P 500 -indeksissä).
  • S&P500 indeksi alkaa olla historiallisesti vähintään keskimääräisesti arvostettu, eli ainakaan alihintaisia ostoja ei pääse tekemään. Sama juttu monissa muissa pörsseissä, vaikkakin esim. kehittyvät markkinat ovat osin maltillisesti hinnoiteltuja.
  • Jossain vaiheessa elvytyshanat alkavat sulkeutua ja tällä tulee olemaan (todennäköisesti negatiivisia) vaikutuksia osakemarkkinoille.

Mitähän asialle pitäisi tehdä?

Uskon siihen, että kestän isotkin kurssivaihtelut ilman hätäilyä, joten en edes harkitse salkkuni suojaamista laskua vastaan johdannaisilla. Mielenrauhasta en ole siis valmis maksamaan ekstraa.

Ratkaisuni on perinteisempi, eli ostojen laittaminen jäihin. Viime kuussa suunnittelemani käteiskassan kasvattaminen tulevia ostopaikkoja varten, mutta samalla bull-markkinan kyydissä pysyminen on yhä mieluisa ajatus. Lisäksi viime merkinnästä löytyy yksi syy säästää rahaa sukanvarteen (= lyhyt korko).  ETF-kuukausisijoittamisen annan kuitenkin juosta entiseen malliin, eli 800 euroa / kk menee yhä suunnilleen tasan kolmeen ETF:ään (DBX1, DXET & DXSU).

Nyt lähiaikoina koittaa minulle siis todellinen "laiskan sijoittajan" kausi. Katsotaan, josko osaisin olla seuraamatta markkinoita. Todennäköisesti en tähän täysin pysty, mutta voin ainakin hetkeksi laittaa pohdinnat eri lisäostoista jäihin. Näiden osalta palataan asiaan kun paremmat (osto-)ajat saapuvat!

lauantai 26. lokakuuta 2013

KTR perustaa rahaston - count me in!

Kanssabloggari Pasi Havia eli "Kohti taloudellista riippumattomuutta" pääsi vihdoin toteuttamaan haaveensa - jo pidemmän aikaa tuloillaan olleen rahaston (kts. KTR:n merkintä).

Rahasto tulee sijoittumaan Helsinki Capital Partnersin valikoimaan ja noudattaa KTR:n kvantitatiivista osakevalintastrategiaa. Tässä pari poimintaa todennäköisistä spekseistä:

- Rahaston minimimerkintä on 10000 euroa
- Sijoitukset voi tehdä kvartaaleittain
- Hallinnointipalkkio 1 % + tuottosidonnainen palkkio 10 % indeksin ylittävästä tuotosta

Monelle piensijoittajalle rahastoon sijoittaminen tulee olemaan haastavaa johtuen suurehkosta minimimerkinnästä. Ajallinen hajautus tai kuukausisijoittaminen ei tule myöskään kyseeseen ilman suuria pääomia. Ymmärrettäviä juttuja siitä näkökulmasta, että HCP on pieni toimija, ja keskitetyt, vähän suuremmat kertasijoitukset toimivat pienemmällä vaivalla.

Rahaston etuna on mm. kulurakenne osakesijoittamiseen nähden, sillä rahaston ei tarvitse maksaa pääomaveroja voitoistaan, jotka pidetään rahaston sisällä. Tällöin KTR:n pyörittämä strategia - jossa on tasaisin väliajoin ostoja ja myyntejä - onnistuu pienemmin kuluin kuin yksityissijoittajalla, vaikka rahaston palkkiot otettaisiinkin huomioon.

Itse ajattelin sijoittaa rahastoon minimimerkinnän eli 10000 euroa, kunhan mahdollisuus joskus ensi vuoden puolella aukeaa. 10000 on iso raha, mutta pystynen sen verran laittamaan sivuun nyt kun asia on tiedossa etukäteen. En tule tekemään sijoitusta pelkästä mielenkiinnosta (kyllä, siitäkin!), mutta myös ihan taloudellisin perustein. Jonkinlaista näyttöä KTR:llä jo on, ja varmasti hän tulee panostamaan rahaston pyörittämiseen keskimääräistä salkunhoitajaa enemmän. Lisäksi, jos sijoitus rahastoon ei osoittaudu täysin onnistuneeksi, niin se jää kuitenkin reilusti alle 10%:iin salkun arvosta.

Oma sijoitusfilosofiani ei ole juuri aktiivista rahastosijoittamista suosinut. Tässä tapauksessa olen valmis tekemään poikkeuksen. Toivotan KTR:lle tsemppiä ja menestystä tulevan rahaston pyörittämisessä!

maanantai 21. lokakuuta 2013

Osto: lisää reuna-alueita salkkuun

Jenkkien budjettivääntöön liittyvä draamakomedia ratkesi taas pariksi kuukaudeksi, joten markkinoilla on taas vähän rauhallisempaa.

Itse tein tänään "salkunhuollollisia" ostoksia. Olen tavoiteallokaatiossani linjannut kehittyvien ja frontier-markkinoiden osuudeksi 20 %. Ostin tänään sekä frontier-markkinoiden ETF:ää (DX2Z), että OP-Afrikka-rahastoa. Näiden ostosten myötä tämän kategorian sijoitukset nousevat suurinpiirtein tavoitetasolle.

Frontier-markkinoiden ETF:n ja Afrikka-rahaston roolina salkussani on täydentää MSCI Emerging Markets -indeksiin perustuvaa sijoittamista. Siinä missä edellämainittu indeksi (ja DBX1-ETF) keskittyy paljolti BRIC-maihin, tuovat tänään tekemäni sijoitukset täydennystä "reuna-alueille" eli vielä vähemmän kehittyneille markkinoille. Suuret riskit & suuret tuotot -henkinen sijoituskategoria siis.

DX2Z maajakauma näyttää seuraavalta:

19.50%    United Arab Emirates
17.44%    Argentina
14.94%    Kuwait
14.06%    Qatar
10.12%    Panama
8.02%    Kazakhstan
5.55%    Nigeria
4.63%    Pakistan
3.05%    Ukraine
1.59%    Georgia
1.10%    Vietnam

Kuten näkyy, DX2Z:aan ei juuri Afrikan maita mahdu. Tästä syystä OP-Afrikka -rahasto täydentää DX2Z:taa mukavasti.

OP-Afrikan suurimmat sijoitukset:

31,7 Nigeria
19,8 Kenia
11,9 Etelä-Afrikka
7,7 Marokko
7,1 Ghana
6,4 Botswana


Loppuvuosi menee sijoitusten suhteen varmaankin markkinoiden nousua ihmetellessä ja pientä pelikassaa kerätessä. Ostonpaikkoja on varmasti taas lähitulevaisuudessa luvassa, sillä finanssikriisi on tuskin vielä ihan kokonaan kukistettu, eivätkä jenkit osaa lopettaa riitelyään...

perjantai 11. lokakuuta 2013

Poliittinen näytelmä heiluttaa kursseja

USA:n hallinnon sulkeutuminen ja velkakaton lähestyminen ovat merkittäviä asioita. Jos Yhdysvallat jättäisi velkansa maksamatta, olisivat seuraukset dramaattisia maailmantaloudelle.

Todennäköisyyttä velkojen maksamatta jättämiselle pidetään kuitenkin minimaalisena. Kyseessä on pikemminkin poliittinen näytelmä. Eilen osakekurssit nousivat merkittävästi ympäri maailman, kun alkoi näkyä toivoa siitä, että USA:n velkakattoa nostettaisiin väliaikaisesti kuuden viikon ajaksi.

Koko hommahan on aivan naurettavaa ja äärimmäisen lyhytjänteistä. Siis kuuden viikon pidennys ja tappelu jatkuu - Are you kidding me? Kyse on poliittisesta pelistä, ja toki myös käytännön talouspolitiikasta. Jenkkilä on valitettavasti maailman merkittävin talous ja tämän takia sisäpoliittinen näytelmä - tragedia, komedia, satiiri - heiluttelee myös meikäläisen salkkua.

Onneksi en jaksa välittää päivittäisistä markkinoiden hoiperteluista asiaan liittyen. Lueskelen parhaillaan Oksaharjun uutta kirjaa "Hajauta tai hajoa". Jukka kirjoittaa siellä, että häneltä kesti kymmenen vuotta oppia siihen, ettei enää seurannut päivittäin yritysten pörssikursseja, vaan keskittyi yhtiön tuloksentekokykyyn, johtamiseen ja osinkoihin ajan yli. Itse olen myös sisäistänyt pidemmän aikavälin tässä vuosien varrella. Siksi en aio tässä vaiheessa huolestua Jenkkilän tilanteesta osakekurssien suhteen - toki seuraan tilannetta muuten ihan yleisen kiinostuksen takia.

tiistai 1. lokakuuta 2013

2013 / Q3 tilinpäätös

Vuoden 2013 kvartaali on nyt kasassa, ja perinteisesti pieni raportti on paikallaan. Tässä keskeiset luvut heti kärkeen:

Uusi sijoitettu pääoma 2013 Q3 aikana: 7505 euroa

Pääoman kasvu yhteensä (ml. osingot): 17131 euroa (17,9%)

Tuotto: 9626 euroa (9,3%)

Uudet sijoitukset laskivat hieman edellisestä kvartaalista, mutta olivat silti suhteellisen isoja verrattuna yleiseen tahtiini. Tämä johtuu ehkä siitä, että olen nykyään automatisoinut osan ETF-sijoituksistani. Ne menevät tavallaan "huomaamatta" tililtä, jolloin omat sijoituspäätökset tulevat vielä siihen päälle.

Pääoman kasvu sekä tuotto olivat Q3:lla erittäin hyvällä tasolla. Salkussani on paljon kotimaisia osakkeita, ja kerrankin ne olivat tuottokärjessä. Pääoma kasvoi yli 17000 euroa, joka on kyllä kvartaalitasolla merkittävä nousu. Pääoman kasvusta suurin osa oli puhdasta arvonnousua, ja pienempi osa uusia sijoituksia.

Alla olevasta kuvaajasta näkyy salkun sijoitetun pääoman ja markkina-arvon kehitys. Salkun pääoma on tällä hetkellä 112692 euroa, eli 110k meni myös hiljattain rikki.


Allokaatio

Salkun allokaatiossa ovat osakepoiminnat yhä isossa roolissa - osin viime aikojen mainiosta kehityksestä johtuen, mutta olen saanut myös ETF:ien roolia kasvatettua. Cleantech-sektori on suurinpiirtein tavoiteallokaation 10% mukainen. Lisäksi indeksituotteilla tehdyt sijoitukset kehittyviin että kehittyneille markkinat lähestyvät tavoiteltua 20 % osuutta salkusta.




Loppuvuonna saadaankin sitten jännittää mm. USAn hallituksen toimintaa (tällä hetkellä liittovaltion hallinto siis osittain kiinni), sekä muuta maailmantaloutta. Olen alkanut kerätä hieman ylimääräistä sukan varteen, sillä en usko nousun jatkuvan yhtä mukavasti ylöspäin kuin viime aikoina.