tiistai 24. helmikuuta 2015

Osto: VNQI

Tänään salkku sai taas lisää täytettä, vaikka tarkoitus onkin ollut kasvattaa käteiskassaa. Ostin tänään noin puolentoista tuhannen dollarin potin Vanguard Global ex-US Real Estate ETF:ää (VNQI, kts. esittelysivu).

Tähän alkuun Morningstarin kuvailu VNQI:stä:

"Vanguard Global ex-US Real Estate ETF offers the most-diversified, lowest-cost exposure to real estate securities from 35 countries around the world, excluding the United States. It is the only international real estate ETF to also include emerging-markets stocks (accounting for 17% of the portfolio). U.S. real estate companies account for less than half of the world's total real estate market cap, which makes the international firms tracked by VNQI an important component of a diversified investment in real estate."

VNQI on siis ETF joka sijoittaa kiinteistösijoitysyrityksiin sekä REIT-rahastoihin ympäri maailman (kts. myös aiempi merkintäni REIT -teemasta).

VNQI on Vanguardin tuote ja jenkkimarkkoinoille sijoittavan VNQ-ETF:n "veli". VNQ sijoittaa pelkästään USA:n kiinteistömarkkinoille, kun taas VNQI hajauttaa globaalisti, ml. kehittyvät markkinat. Näillä kahdella ETF:llä saakin kätevästi hajautettua globaalisti kiinteitösektorille. VNQI:ssä on esimerkiksi Suomesta mukana Spondaa, Technopolista ja Cityconia.

Vanguardille tyypillistä on kustannustehokkuus - näin myös VNQI:n tapauksessa. Expence ratio on 0,27%, jota halvempaa ei tästä kategoriasta löydy. Lisäksi kun hajautus on kohdallaan, on VNQI mielestäni mainio tuote pitkään salkkuun. Osinkoa tämä ETF maksaa tällä hetkellä n. 4%.

Ostohetki VNQI:n osalta on mielestäni nyt kohtuulisen hyvä. EKP jatkaa elvytystään, ja samanlaista liikehdintää on muuallakin maailmalla. Näin ollen kiinteistömarkkinat tulevat saamaan jonkinlaista tukea alhaisista korkotasoista. Toisaalta VNQ:ta en ostaisi tässä markkinatilanteessa, nyt kun jenkkien kiinteistömarkkinat ovat nousseet erittäin pitkään ja voimakkaasti. VNQ:n ostamisen aika tulee kuitenkin eteen sitten kun aika on otollisempi, sillä ajatuksena on rakentaa VNQ:n ja VNQI:n varaan salkkuni "kiinteistösijoituspalikka". Esimerkiksi 5% pidemmällä aikavälillä tässä kategoriassa voisi olla asiallinen siivu (lisäksi minulla on ARCP-REIT:iä).

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen poiminta! En ole kyseistä ETFää laittanut merkille. Olen sijoittanut VNQ ETFään, mutta kansainvälinen paino tekee VNQI:stä erittäin mielenkiintoisen. Se olisi hyvä lisä VNQ:n rinnalle ja näin koko maailma olisi katettuna kiinteistöjen osalta.

    Viimeksi 2013 REIT-osakkeet Yhdysvalloissa niiasivat ja silloin hyödynsin ostopaikan tekemällä lisäoston VNQ ETFään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, VNQ kaipaa VNQI:n rinnalleen, ja muuta ei sitten tarvitakaan :)

      Itseltäni taisi mennä ohi paras tilaisuus ostaa VNQ:ta. Jospa seuraavasta dipistä sitten. Voi olla että sitä joutuu odottelemaan.

      Poista
  2. Mielestäni ilmassa on jonkin tasoista hypeä kiinteistösektorilla. Kevyt rahapolitiikka ja huonot korkotuotot ovat ajaneet muihin sijoituksiin. Kiinteistöt antaa inflaatio suojaa se on selvä. Mutta nyt ollaan deflaatiossa ja se voi koskettaa kiintesitöjä. Tällä hetkellä on huomattavan kannattaavaa parantaa energia tehokkuutta energian hintojen ollessa korkealla. Mutta käykö niin, että hinnat laskevat. Korkeat hinnat ovat johtaneet suuriin investointeihin energiaan, tuulivoima, aurinkovoima, öljy ja ydinvoima. Kotimaammme investopinnit kahteen ydinvoimalaan on menossa varmaan sinunkin lähialueille on ilmestynyt tuulimyllyjä. Uskon deflaatiokehitykseen ainakin energian osalta Eurooppassa. Valtioiden verotuksellisesti löydetttävä uusia lypsylehmiä. Tämä voi johtaa deflaatoon kiinteistösektorilla. Ihmiest eivät kuluta, kun odottelvat halvempia hintoja.

    Minkä välittäjän kautta hankit ko. ETF:ää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. VNQI on myös omalla listallani. Vanguard on likvidein ja reiluin etf-taloista, IMHO.

      Poista
    2. WF: Kyllä - Euroopassa on mahdollista nähdä tuollaisia uhkia. VNQI on siitä mukava, että se hajauttaa kansainvälisesti. Esim. Euroopan osuus on 23%, joten sinänsä euroopan kiinteistösektorin hype / deflaatio ei kovin suuresti vaikuta VNQI:n tuottoon. Lisäksi tarkoituksena on lisätä salkkuun VNQI:tä ja VNQ:ta pidemmän ajan yli, jolloin jossain vaiheessa sitten ostan lisää jos hinnat tulevat alas. Ostin VNQI:tä Nordnetin kautta (Nasdaqista).

      Kinski: Samaa mieltä. Vanguard on reilu ja luotettava putiikki.

      Poista
  3. Maksaako tämä ETF osingot vai sijoittaako se ne uudelleen? Ilmeisesti lukemastani päätellen maksaa osingot. Löytyykö jostain vastaavia rahastoja, jotka sijoittavat osingot uudelleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis ETF:iä tai indeksirahastoja, jotka sijoittavat tuoto uudelleen.

      Poista
    2. TT: Noin pienillä kuluilla ja yhtä hyvällä hajautuksella ei varmasti löydy. Mutta esimerkiksi euroopan markkinoille löytynee useitakin kiinteistösektorin ETF ja rahastotuotteita joissa osingot uudelleensijoitetaan. Näissä on varmaankin kulut isommat ja tosiaan kv-hajautus jää uupumaan.

      Itsekin suosin uudeelleensijoittavia tuotteita, mutta tässä tapauksessa pienet kulut kuittaavat osan "verohaitasta" ja lisäksi kv-hajautus helpottaa muuten vaan elämää.

      Poista
    3. Ja vastaus alkuperäiseen kysymykseen: maksaa osingot ulos. Näin taitaa Vanguardin tuotteilla (ja muutenkin jenkkitalojen ETF:illä) olla tapana.

      Poista
  4. Ymmärtääkseni Kiinassa on saatu "rakennettua" kohtuullisen suuri kupla rakennuspuolelle. Kuinka paljon riskiä tulee sitä kautta?

    VastaaPoista
  5. Mitäs VNQI:n osingolle on tapahtunut, kaksi viimeisintä vain $0,02?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, en tiedä tosin vastausta :)

      Osinkohistoriaa katsellessa Vanguardin sivuilta näyttäisi siltä että vain viimeisin olisi ollut tuon 2 senttiä. Lisäksi myös näyttää siltä, että aiemminkin osingonjako olisi ollut ennemminkin epätasaista kuin tasaista, sillä miniosinkoja on ollut ennenkin. Vaikuttaisi ihan tarkoituksenmukaiselta, joskaan en ymmärrä itsekään syytä.

      Toisaalta nasdaqin sivuilla tuleva osinkomäärä näyttää hieman epäilyttävältä. Olisiko sinne laitettu nuo promilleosingot siksi, että voidaan kertoa maksupäivät, ja osinko vahvistettaisiin myöhemmin?

      http://www.nasdaq.com/symbol/vnqi/dividend-history

      Poista
    2. Totta, vain viimeisin onkin tuon 0,02, sekoilin päivämäärien lukemisen kanssa kun Seeking Alphan uutisen osingosta bongasin. Onhan noita pieniä tosiaan ennenkin ollut eli ei ehkä vielä syytä panikoida, mielenkiintoinen kohde.

      Poista