perjantai 29. tammikuuta 2016

Markkinoilla hengähdystauko, osto-ohjelmien viritystä

Markkinoilla on ollut alkuvuodesta todella mielenkiintoista meininkiä. Olen odotellut jo pidemmän aikaa laskua, ja nyt sitä tuli ihan rytinällä. Kiinan markkinoiden volatiliteetti ja öljyn hinnan lasku aiheuttivat laskua joka puolella maailmaa. Otin pelikassan käyttöön ja tein ostoksia suomiosakkeissa kahteen otteeseen (1 & 2), CRBN:ssä, Seligson Russian Prosperityssä, VNQ:ssa ja VNQI:ssä. Melkoiset hankinnat siis takana, ja näistä moni perustui aiemmin päättämiini osto-ohjelmiin. Katsastetaanpa ensin miten näissä kävi (hinnoissa kulut huomioitu):
  • Fortum: Kaksi ostosta, 7.1. hintaan 13,24 ja 20.1. hintaan 12,60. Nousua 9,1% ja 14,7%
  • Outotec: 7.1. hintaan 3,04. Nousua 18,4%
  • Sponda: 20.1. hintaan 3,40. Nousua 10,1%
  • Nordea: 20.1. hintaan 8,99. Nousua 2,8%
  • CRBN: 15.1. hintaan 85,72. Nousua 0,27%
  • VNQ: 15.1. hintaan 76,22. Nousua 0,37%
  • VNQI: 6.1. hintaan 50,83. Laskua 4,79%
  • Seligson Russian Prosperity: 13.1. hintaan 58,9. Laskua 2,12%
Olen varsin tyytyväinen ostoihin, erityisesti suomiosakkeiden osalta. Ostoksia paransi entisestään sopivasti osunut OP:n kampanja, jossa merkintäkulut olivat ilmaiset.

Käteiskassassa on yhä jäljellä lähes kymppitonni, joten olen valmiina jatkamaan ostoja jos markkinat dippaavat uudestaan. Pidän tätä todennäköisenä jossain vaiheessa vuotta. Keskuspankit kyllä yrittävät tätä viivyttää, mutta jossain vaiheessa markkinasykli kääntyy alas. Nyt on menty jo historiallisesti tarkastellen erittäin pitkään nousua (pl. kehittyvät markkinat). Tässä vaiheessa on hyvä kirjata esille jo aiemmin päätetyt osto-ohjelmien seuraavat tasot:
  • VNQ: 70 dollaria
  • VNQI: 45 dollaria
  • Seligson Russian Prosperity: RTS-indeksi alle 600 pistettä
Lisäksi lanseeraan tässä vielä yhden osto-ohjelman lisää. CRBN-ETF:n sijoituscasen olen jo aiemmin miettinyt, ja koska se on globaalisti hajautettu edullinen indeksirahasto, tarkoitus olisi ostella sitä pikkuhiljaa yhdeksi salkun peruskivistä. Viiden dollarin sääntö on näissä jenkki-ETF:ssä minulla muutenkin käytössä, joten mennään CRBN:n osalta jatkossa sillä. Seuraavat ostot siis tasoilta 80, 75, 70, jne.

En usko että ihan heti näihin osto-ohjelmien tasoon päästään, sillä markkinoilla näyttää olevan menossa keskuspankki- ja öljyvetoinen helpotusralli. Tämäkin sopii minulle, mutta toisaalta pitkän aikavälin buy-and-hold sijoittajani toivoisi niitä ostopaikkoja. Nyt kun niitä pääsi välillä maistamaan, niin lisää kyllä kaipaisi!

Minkälaisia suunnitelmia blogin lukijoilla on tälle vuodelle? Onko käteiskassaa varattu ostoihin, vai joko on "all in"?

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Markkinoilla verenpunaista: Suomiosakkeiden pikkuostoja

Markkinoilla rymisee oikein kunnolla. Näyttää siltä, että vuoden alussa alkanut paniikkitunnelma jatkuu ja jatkuu. Lasku on niin voimakasta, että tästä tulee vahvasti mieleen aiemmat laskukaudet. Esim. 2008-2009 taitteessa tuntui siltä, että joka päivä oli potentiaalinen -2%:in päivä ja siihen alkoi jo turtua. Nyt on samaa fiilistä ilmassa.

Olen tyytyväinen siihen, että säästelin pelikassaa tätä tilannetta varten. Kassassa on vieläkin lähes kymppitonni, joten alan pikkuhiljaa purkaa sitä laskeviin kursseihin. Teen tämän osto-ohjelmien kautta (kuten VNQ & VNQI) ja yksittäisten sijoitusten kautta.

Tänään tein pienet (n. 300 euroa /kpl) sijoitukset kolmeen suomiosakkeeseen, joita kaikkia löytyy jo salkustani melko runsaasti. OP:lla on menossa kampanja, jossa suomiosakkeisiin saa sijoittaa ilman merkintäpalkkiota, ja tämä kampanja tuli kuin tilauksesta tätä markkinalaskua ajatellen.

Ostot kohdistuivat kolmeen reiluja osinkoja maksavaan yhtiöön eli Fortumiin (osto hintaan 12,6 euroa), Nordeaan (8,99 euroa) ja Spondaan (3,4 euroa). Kaikkien osingot ovat olleet noususuunnassa ja muutenkin korkeat kurssitasoihin nähden. Tämän päivän kriisihinnoittelulla ennustetut osinkotasot alkavat olla jopa naurettavalla tasolla. Fortum yli 10%, Nordea yli 6% ja Sponda yli 5%.

Seuraavaksi osto-ohjelmani triggeri osunee VNQI:hin, jos lasku jatkuu vielä yhtään pidempään (VNQI nyt 45,4 dollarissa, osto tapahtuu kun kurssi alittaa 45 dollaria).

perjantai 15. tammikuuta 2016

Osto: CRBN

VNQ:n lisäksi päädyin tänään ostamaan CRBN -ETF:ää noin tuhannen dollarin potin hintaan 84,35 dollaria /kpl. Tämä on ensimmäinen ostoni CRBN:n kohdalla, ja tulen todennäköisesti ostamaan lisää jos markkinat laskevat vielä reilusti.

CRBN:ää suunnittelin ostavani jo lokakuussa (kts sijoituscase tästä). Lokakuun tasoilta CRBN on romahtanut globaalin markkinan mukana reilusti ja on tänään koko olemassaoloaikansa halvimmilla tasoilla. Tämä ei ole sinänsä mikään ihme, sillä tämä ETF aloitti vasta joulukuussa 2014, eli historiakaan ei ole pitkä.

CRBN:n idea on tarjota indeksituottoa joka on lähellä koko maailman markkinapainotettua osaketuottoa, eli se on melko lähellä ACWI-indeksituotteita jotka sisältävät markkinapainotetusti kehittyneet ja kehittyvät markkinat. Erona on pelkästään se, että CRBN ei sisällä yrityksiä, joilla on ns. "hiiliriskiä" eli ovat tekemisissä hiilidioksidi-intensiivillä aloilla tai ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista muuten.

Kustannustaso on maltillinen 0,20% vuodessa (joka tosin nousee 0,33% parin vuoden sisällä ellei muuta päätöstä tule, kyseessä on "avajaistarjous"). Toinen lähes identtinen ETF on LOWC. Alunperin suunnittelin tekeväni tähän sijoituksen, mutta viime aikoina seurailleena olen huomannut että CRBN:llä on paljon suurempi likviditeetti, joten valinta kallistui nyt CRBN:ään.

Osto-ohjelma käyntiin: VNQ

Markkinoilla rytisee oikein kunnolla, ja osto-ohjelmat käynnistyvät salkussani vastaavasti. Toissapäivänä Seligson Russian Prosperityn osto-ohjelman kriteeri aiheutti oston, ja tänään ostin heti jenkkipörssin avauksesta VNQ-ETF:ää noin tuhannella taalalla kurssiin 74,96. Olin toissapäivänä määrittänyt osto-ohjelman alkutasoksi 75 dollaria, ja yllättävän nopeasti tiputtiin näille tasoille.

Markkinoilla on pientä paniikin ja kapitulaation tuntua, ja sehän pitkäjänteiselle sijoittajalle sopii! Mitähän sitä ostaisi seuraavaksi? :) Osto-ohjelman mukaisesti esim. VNQI:ta tulee seuraava erä 45 dollarissa, ja tämä ei ole kovin kaukana...

Mielenkiintoisia aikoja jälleen kerran!

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Osto-ohjelma jatkuu: Seligson Russian Prosperity

Aloitin viime syksynä uuden osto-ohjelman Seligson Russian Prosperity -rahastossa. Edellinen 500 euron osto tapahtui RTS-indeksin alittaessa 800 pistettä, ja eilen RTS-indeksin ollessa alle 700 pistettä tein jälleen 500 euron oston.

Olen nyt tähän mennessä sijoittanut tähän rahastoon 5000 euroa, ja sijoitus on tappiolla n. 400 euroa. Positio on rakennettu pikkuhiljaa ja osto-ohjelmat ovat auttaneet kohdistamaan ostoja niihin hetkiin kun halvalla saa. Uskoisin että pitkällä aikavälillä tämä sijoitus tuottaa vielä mehevät tuottoprosentit. Vaikka menneisyys ei ole tae tulevaisuudesta, on Prosperityn tiimi osoittanut hienoa näyttöä vuosien varrella venäläisten markkinoiden tuntemuksesta (ja reilusta indeksin peittoamisesta).

Muiden osto-ohjelmien osalta tutkan alla ovat VNQ & VNQI. VNQ:n ensimmäisen oston olen nyt päättänyt aloittaa tasolta 75 dollaria (nyt 77,38) ja VNQI:ssä ohjelman mukaisesti seuraava osto 45 dollarin tasolta (nyt 48,30).

Osto-ohjelmat ovat käynnistyneet ja ilmassa on selvästi sijoitusjuhlan tuntua :) Olisiko 2016 jo se vuosi kun tulee isompi droppi?

torstai 7. tammikuuta 2016

Pieniä lisäostoja (Fortum & Outotec) ja yksi myynti

Yksi arvo-osuustileistäni on OP:ssa. Moni tietääkin, että tällä hetkellä OP:lla on menossa kampanja joka mahdollistaa suomen pörssistä ostot ilman välityspalkkiota. Tällaisena reippaana laskupäivänä on houkutus tehdä ihan pieniäkin lisäostoja koska tämä on kulujen puolesta mahdollista.

Tein äsken muutaman satasen lisäostot sekä Fortumiin (13 euron pintaan) ja Outoteciin (3 euron pintaan). Fortum oli enemmän heräteostos laskeneen kurssin ja osinkoprospektien takia, Outoteciin olin jo aiemmin päättänyt sijoittaa lisää jos kurssi kolkuttelee kolmea euroa.

Lisäksi lunastin tänään kaikki osuuteni (parin tuhannen euron edestä) OP-Afrikka -rahastosta. Sijoitin tähän aikanaan pitkän ajan sijoituscasena, mutta matkan varrella mieli on muuttunut. En usko että Afrikka-sijoitukset tulevat tuottamaan vielä pitkään aikaan. Tästä kirjautuu tappiota n. 600 euroa, jonka voi nykyään onneksi vähentää verotuksessa myös osinkotuloista. Lisäksi Afrikka on mukana sijoitussalkussani IS3N ja DX2Z -ETF:ien kautta ihan riittävässä määrin.

Vuosi 2016 on alkanut erittäin mielenkiintoisesti. Kiinassa näyttää olevan pörssipaniikki päällä ja se tarttuu muuallekin. Voi olla että käteiskassalle tulee käyttöä :)

keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Osto-ohjelma käyntiin: VNQI

Osto-ohjelmat ovat siitä mukavia, että ne antavat ryhtiä sijoittamiselle. Laskeviin kursseihin ostaminen on hyvä tehdä osto-ohjelman kautta muutamastakin syystä. Ensinnäkin, silloin tulee varmasti ostettua kurssien laskiessa. Toisaalta liian hätäisiltä ostoilta voi välttyä, jos osto-ohjelma on sopivasti rakennettu. Tärkeintä on kuitenkin se, että käteiskassa riittää osto-ohjelman ajan, eikä mieli muutu matkan varrella.

Tänään aloitin osto-ohjelman VNQI-ETF:ssä aiemman suunnitelmani mukaisesti. VNQI on Vanguardin tarjoama edullinen indeksituote (expense ratio 0,24% pa.) globaaleille kiinteistö/REIT-markkinoille. VNQI kattaa kaikki keskeiset kehittyneet ja kehittyvät markkinat, paitsi USA:n, johon Vanguardilta löytyy erikseen VNQ.

VNQI:n kurssi laski tänään 50 dollariin, ja tein 1000 dollarin oston lähes tasan tuolla hinnalla. Seuraavat tuhannen dollarin kokoiset ostot toteutan sitten viiden dollarin askelilla, eli hintoihin 45, 40, 35 jne. Katsotaan kuinka alas päästään.

Tästä ostosta on mukavaa aloittaa sijoitusvuosi 2016. Uskon ja toivon että vuodesta tulee mielenkiintoinen!

perjantai 1. tammikuuta 2016

Vuoden 2015 tilinpäätös

Vuosi 2015 on paketissa. Sijoitusten puolesta meno oli lopulta melko tasaista menoa, vaikka vuoden aikana reilua heiluntaa osakemarkkinoilla tapahtuikin. 
  • Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2015 aikana: 12204 euroa / 1017 euroa per kk 
  • Käteiskassa: 1300 euroa --> 10000 euroa
Siinä missä viime vuonna uusi sijoitettu pääoma jäi melko pieneksi (5646 euroa), tänä vuonna tahti oli huomattavasti parempaa. Uusia sijoituksia tuli tehtyä yli tuhannen euron kuukausitahdilla ja lisäksi käteiskassa tulevia ostoksia varten on kasvanut lähes nollista kymppitonnin kokoiseksi. Vuosi oli itselleni ja perheelleni melko "normaali" eli mitään isompia rahanmenoja ei ollut. Tästä syystä sain näinkin hyvin rahaa säästöön. Koska pidän markkinoita jo melko kalliina, olen tyytyväinen siitä että maltoin kasvattaa käteiskassaa ostoja odottelemaan. 
  • Pääoman kasvu yhteensä: 19250 euroa (15,5 %)  
  • Tuotto: 7046 euroa arvonnousua, 1847 euroa osinkoja (verojen jälkeen) 
  • Tuotto-%: 5,2 % (6,5 % osinkojen kanssa)
Salkun pääoma kasvoi lähes 20 tuhatta euroa, josta arvonnousua oli noin kolmannes. Osingot jatkoivat maltillista kasvua viime vuoden 1633 euroon verrattuna. Salkun tuotto oli maltillinen 5,2 % (6,5% osinkojen kanssa). Tämä häviää OMX-H:n n. 11 %:lle, mutta peittoaa esimerkiksi nollille jääneen S&P500:sen. Tästä näkyy hyvin se, että salkkuni on erittäin laajalti hajautettu ja tuotto on jossain hyvin ja huonommin menestyneiden indeksien välillä.

Alla on kuvattu sijoitusteni arvonkehitys vuodesta 2008 lähtien. Salkun markkinahinta on tällä hetkellä n. 143 Keuro:ssa ja hankintahinta reilut 109 Keuroa. Lisäksi realisoituneet osingot ja tuotot/tappiot ovat tulouttaneet salkusta yhteensä n. 6000 euroa.


Salkun allokaatio on kuvattu alla. Se on lähellä tavoitellokaationi kategorioita muuten, mutta korkosijoitukset ovat alipainossa (tavoite 20 %, nyt 3 %) ja osakepoiminnat ylipainossa (tavoite 20 %, nyt 44 %). Pidemmällä aikajänteellä tulen nostamaan korkopainon kohti 20 %:ia, ja samalla pudotan osakepoimintojen osuutta. Tähän menee vielä useita vuosia, sillä korkosijoitukset eivät juuri nyt houkuttele.



Sijoitusvuosi 2016
 
Alkaneelle vuodelle odottelen markkinoiden kääntymistä laskusuuntaan, tai vaihtoehtoisesti saman tyyppistä vuotta kuin 2015 oli. Jos ensimmäinen skenaario toteutuu, käteiskassalle tulee käyttöä. Osto-ohjelmia onkin muutamia jo odottamassa. Jos taas tasaisempi meno jatkuu, harkitsen käteiskassan nostamista 15 Keuroon tai jopa 20 Keuroon.

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille!