perjantai 28. lokakuuta 2016

Osallistuin antiin: 600 kpl Heeros Oyj:n osaketta

Merkitsin äsken 600 kpl Heeros Oyj:n osaketta Invesdorin kautta (kts. lisätietoja täältä). Merkinnän hinnaksi tuli yhteensä 1860 euroa (3,1 euroa /kpl). Listaus tapahtuu First North -listalle, johon mm. Suomen Hoivatilat listautui hiljattain.

Heeros on nopeassa kasvussa oleva firma, joka edistää taloushallinnon digitalisaatiota. Sähköinen laskutus ja taloushallinnon muu "paperittomuus" on asia, jonka luulisi olevan tänä päivänä kaikille arkipäivää. Tästä huolimatta sähköinen taloushallinto ei ole vielä arkipäivää monessakaan PK-yrityksessä, ja näin erityisesti euroopassa. Heeros kuvailee liiketoimintamalliaan näin:

Liiketoimintamallimme mukaisesti tarjoamme asiakkaillemme sähköisen taloushallinnon kokonaisratkaisun, joka kattaa kaikki taloushallinnon perustehtävät paperilaskujen optisesta tulkinnasta osto- ja myyntilaskujen käsittelyyn ja arkistointiin sekä kirjanpidon ja palkanlaskennan. Toimitamme tuotteemme asiakkaillemme helppokäyttöisenä ja modulaarisena pilvipalveluna SaaS-palvelumallilla, jolloin he voivat valita itselleen tärkeät toiminnallisuudet ja maksaa vain käyttämistään palveluista. Ratkaisuamme käyttää jo yli 8 000 yritystä ja yhteisöä yhdeksässä maassa. Kuukausitasolla välitämme yli 400 000 laskua.

Heeros hakee listautumisannilla rahoitusta laajentumiseen mm. Hollannin markkinoille jossa kasvupotentiaalia riittää taloushallinnon digitalisaation alhaisen asteen takia. Digitalisaatio on megatrendi, joka tulee vääjäämättä muuttamaan tilitoimistoalan ja taloushallinnon yleensäkin. Sijoituksella Heerokseen pyrin olemaan mukana ajoissa tässä kehityksessä. Tällainen sijoitus on toki suuri riski, kuten alkuvaiheen kasvuyrityksissä aina. Toisaalta salkkuni on varsin indeksi- ja suuryrityspitoinen, joten tällaisia harkittuja riskejä on ihan mukava ottaa.

Edellinen First North merkintäni Suomen Hoivatilat Oyj:hin sujui varsin hyvin: sijoitus on melkein tuplaantunut merkintähinnasta. Heeros Oyj:n osalta en osaa ennakoida miten käy. Sijoitus on tarkoitettu pitkään salkkuun, kuten muutkin osakesijoitukseni. Onhan näissä listausanneissa silti oma jännityksensä. Katsotaan saanko kaikki 600 kpl merkattua ja mihin suuntaan kurssi listauksen jälkeen lähtee...

perjantai 14. lokakuuta 2016

Mitä tehdä kun kaikki omaisuusluokat ovat kalliita?

Yleensä sijoittamisen syklit menevät niin, että osakkeiden sakatessa tuottoa voi saada pitkistä koroista - ja toisinpäin. Finanssikriisin jälkimainingeissa tämä perinteinen kaava ei kuitenkaan ole enää voimassa, vaan kaikki omaisuusluokat näyttävät samaan aikaan melko kalliilta. Arvo-osakkeet, kasvuosakkeet, kehittyneet & kehittyvät markkinat. Lisäksi korkotasot ovat ennätyksellisen alhaalla ympäri maailman, joka syö korkosijoittamisen tulevaisuuden tuotot.

Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä? Strategioita on monenlaisia, mutta yksi kohtuullisen selkeä on shorttaus, eli lyhyeksi myyminen. Nykyään tämä onnistuu indeksipohjaisesti johdannaisiin tukeutuvia ETF:iä käyttämällä. Itselleni tuli ajatus euroopan korkomarkkinoiden shorttauksesta DXSV-ETF:llä ensimmäistä kertaa viime vuonna (kts. merkintä). Ehdin lähteä mukaan tähän strategiaan alunperin liian aikaisin, keväällä 2015, ja sittemmin myin osuudet pienellä tappiolla. EKP jatkoi korkojen painamista alaspäin ja valtionlainat laskivat jopa miinukselle. Aika ei ollut vielä kypsä tälle strategialle.

Ajatus DXSV:hen sijoittamisesta on nyt tullut itselleni uudelleen ajankohtaisesti. Käteiskassan säästäminen osakesijoitusten sijaan on ihan mukavaa, mutta tekisi mieli kokeilla jotain muuta. Alla olevassa kuviossa näkyy DXSV:n tasaisesti laskeva kurssikehitys viimeisen viiden vuoden ajalta. Kurssikehitys on pitkälti peilikuva euroalueen valtionlainoihin sijoittavasta korkorahastosta, joka on vastaavasti tuottanut hyvin koko tämän ajan. Ajatukseni sijoituscasesta on se, että pohjat eurokoroissa on nähty tai ne ovat lähellä, ja seuraavat vuoden DXSV:stä voisi saada tuottoa kurssien kääntyessä nousuun (siinä missä pitkien korkojen rahastot tekevät puolestaan tappiota).
























Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksiselitteinen, vaikka melko "peilikuvana" DXSV on tähän mennessä näyttänyt indeksiä seuraavan. Short-ETF:iä omistaessa on syytä varautua tarkkaan seurantaan, ja niitä ei suositella välttämättä pitkäaikaisiksi omistuksiksi johdannaisrakenteesta johtuen (kts. lisää alkuperäisestä merkinnästä). Tästä huolimatta tällainen pieni peliliike houkuttelisi.

Mitä olet mieltä? Onko sinulla samanlaisia tai muita ajatuksia vaihtoehtoisista sijoitusstrategioista?

lauantai 1. lokakuuta 2016

2016 / Q3: Tuotto +9,5%, Pääoma +18120 euroa

Vuoden kolmas kvartaali on päätöksessään, ja perinteiseen tapaan on aika tarkastella salkun kehitystä. Tiesin että kvartaali olisi hyvä, mutta kun vedin lukuja yhteen, yllätys oli silti positiivinen.  Uusia sijoituksia tein 3650 euron edestä (Citycon, YIT & normaalisti rullaavat kk-sijoitukset ETF:iin). Pääoma kasvoi Q3:n aikana 18120 euroa, eli puhdasta arvonnousua siis yli 14K! Kokonaisuudessaan salkun pääoma ylitti jo 170 000 euroa.

Seuraavassa kvartaalin keskeiset luvut:
  • Uusi sijoitettu pääoma 2016 Q3 aikana: 3650 euroa
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 18120 euroa (11,8 %)
  • Osingot (netto): 440 euroa
  • Tuotto-% (ml. osingot): +9,5 %
Olen viime vuosina useampaan otteeseen odotellut osakemarkkinoiden harvinaisen pitkän nousun taittumista. Keskuspankit tuntuvat pitävän kuitenkin korkotason niin alhaalla, että sijoittajilla ei edelleenkään ole oikein hyviä vaihtoehtoja. Tämä paisuttaa omaakin salkkuani, ja nyt vauhti tuntuu vain kiihtyvän. Yritän pitää pään kylmänä ja kerätä käteiskassaa seuraavaa kunnon karhumarkkinaa varten, mutta välillä ote lipsuu (tässäkin kvartaalissa tuli tehtyä lisäostoja). Aiempi tavoitteeni 15K:n käteiskassasta on edelleen voimassa, ja tarkoitus on nostaa kassa tätä kohti nykyisestä kymppitonnista.

Alla olevasta kuvaajasta näkyy salkkuun sijoitettu pääoma ja markkina-arvo vuosien varrella. Viimeisen kvartaalin aikana nähty nousu on selkeästi näkyvissä. Salkku alkaa kohta lähestyä 200 000 euroa, joka oli aikanaan taloudelliselle riippumattomuudelle asettamani tavoite. Kesälomalla päivitin tätä tavoitetta 500 000 euroon, joten ihan vielä ei olla maalissa :)