Monesti en ole jaksanut pahastua EU:hun liittyvästä sääntelystä. Mutta tällä kertaa taisi mennä vähän yli. Sijoittajien suojelemiseksi EU:ssa on nyt saatu aikaan "MiFID II", joka tarkoittaa nyt muun muassa sitä, että Nordnetin, eikä todennäköisesti muidenkaan EU:ssa toimivien pankkiiriliikkeiden kautta, saa enää ostaa USA:ssa listattuja ETF:iä ensi vuoden alusta lähtien. Tämä johtuu siitä, että lainsäädännön mukaan jenkkiläisen ETF-talojen pitäisi toimittaa tietyt tiedot suomeksi, ja se ei esimerkiksi kelpaa että vaikkapa Nordnet kääntäisi ne. Suomi on niin pieni markkina, että ilmeisesti näitä tietoja ei ainakaan heti tulla tarjoamaan. Hilpeää, eikö?
Meinasi mennä joulupulla väärään kurkkuun, kun huomasin tämän uutisen. Itse asiassa tästä on varsin vähän uutisoitu asian merkitykseen nähden. Itse bongasin tämän Arvopaperista (tämä Arvopaperin uutislinkki on jostain syystä kuollut, ehkä kyse on pahasta unesta?)
Tässä pätkä Nordnetin tiedotteesta (huom: asia koskee muitakin EU:ssa toimivia pankkeja):
"3.1.2018 voimaan astuvan uuden EU-lainsäädännön (MiFID II) vuoksi Nordnetin kautta ei voi jatkossa enää tehdä ostotoimeksiantoja Pohjois-Amerikassa (USA:ssa ja Kanadassa) listatuille ETF:ille ja sertifikaateille (ETN/ETF).
Nordnet on tehnyt työtä sen eteen, että USA:ssa listatuilla ETF:illä voisi jatkossakin käydä kauppaa, mutta uuden lainsäädännön myötä mahdollisuus tähän poistuu. Muutos koskee muitakin pankkeja kuin Nordnetiä.
Voit edelleen pitää USA:ssa listatut ETF-omistuksesi
Jos omistat Pohjois-Amerikassa listattuja ETF:iä/ETN:iä, niin voit edelleen myydä ja omistaa kyseisiä tuotteita sekä nähdä niiden kurssitiedot ja vastaanottaa salkkuusi tuotteiden mahdollisesti jakamia osinkoja, mutta kyseisille tuotteille ei voi enää tehdä ostotoimeksiantoja 3.1.2018 alkaen.
Huomioi, että muutos ei koske ETF:iä, jotka on listattu Xetra-markkinapaikalla Saksassa. Muutos ei koske myöskään osakeomistuksia."
Nykyiset omistukset voi siis säilyttää, ja ne voi myydä milloin tahansa. Samoin osingot tulevat normaalisti. Nordnetin sivuilla annetaan ymmärtää, että tilanne ei välttämättä ole lopullinen: "Jos Nordnet saa tulevaisuudessa lainsäädännön vaatimat tiedot, voimme tarjota myös Pohjois-Amerikassa listattuja tuotteita jälleen palvelussamme. Nordnet tekee jatkuvasti työtä suurimpien alan toimijoiden kanssa asian ratkaisemiseksi."
Nykyiset omistukset voi siis säilyttää, ja ne voi myydä milloin tahansa. Samoin osingot tulevat normaalisti. Nordnetin sivuilla annetaan ymmärtää, että tilanne ei välttämättä ole lopullinen: "Jos Nordnet saa tulevaisuudessa lainsäädännön vaatimat tiedot, voimme tarjota myös Pohjois-Amerikassa listattuja tuotteita jälleen palvelussamme. Nordnet tekee jatkuvasti työtä suurimpien alan toimijoiden kanssa asian ratkaisemiseksi."
Itselläni on jenkki-ETF:iä vaikka kuinka paljon, joten asia mietityttää. Mielelläni käyttäisin maailman suurimman markkinan ETF-valikoimaa jatkossakin, vaikka toki Xetrassakin on listattu kelpo vaihtoehtoja.
Tämän voi varmaan kiertää käyttämällä EU:n ulkopuolella sijaitsevaa välittäjää, otaksun... Onko asiasta muilla näkemyksiä?
Katsotaan rauhassa ensi vuonna mitä tapahtuu. Minulla ei ole tietoa mitä esim. Lynx tästä ajattelee...
VastaaPoistaTodennäköisesti tietysti kaikki EU toimijat noudattavat samoja sääntöjä :)
PoistaEn ollut kyllä itsekkään tätä uskoa todeksi. Täysin käsittämätön direktiivi/tulkinta, joka vähentää sijoittajien tasapuolisuutta ja mahdollisuuksia. EU luo näin uusia keinotekoisia rajoja ja vaikeuttaa kansainvälistä kaupankäyntiä.
VastaaPoistaEn ymmärrä miksi USA:ssa listatusta sijoitustuotteesta pitäisi olla suomenkieliset esitteet - sen toki ymmärrän että etf:stä pitää olla niiden maiden kieliset esitteet missä tuote on listattuna.
Käytännössä tämä pakottaa sijoittajat USA:n osakevälittäjien asiakkaiksi, jotta voi käydä kauppaa ja näin ollen koko prosessi tulee tapahtumaan englanninkielellä, eikä suomenkieltä näe nykyisenkään vertaa. Melkoista protektionismiä ja holhoamista!!!
En ymmärrä minäkään. Tämän direktiivin perusteluissa on muuten "lisätä kilpailua". Kuinkas sitten kävikään...
PoistaLaitoinkin juuri tästä asiasta kysymyksen vanhaan PZD-aiheiseen kirjoitukseesi. Tämä uusin tekstisi vastasi pitkälti kysymykseeni. EU:n vaatimukset tuntuvat tässä kohtaa siinä määrin hassuilta, että ehkä olisi jopa odotettavissa jonkinlainen järkeistäminen jossain kohtaa, ja ostaminen tehtäisiin taas mahdolliseksi.
VastaaPoistaEn usko että EU tätä järkeistää, ainakaan ihan heti. Mutta jotkut ETF-talot saattavat heltyä jossain vaiheessa tekemään suomenkieliset esitteet. Saapa nähdä.
PoistaHyvä että kirjoitit tästä, asiaa on käsitelty todella vähän julkisuudessa sen merkitykseen nähden, kuten toteat. Aikaa hankkia esimerkiksi aurinkoenergia-, biofarma- ja kehittyvien maiden halpoja ja likvidejä ETF-tuotteita ruhtinaalliset kolme päivää, josta kaksi varattu finanssialan työntekijöiden lakolle. On toimittava keskiviikkona 27.12.2017. Sen on sitten siinä. Vähän käsitelty seikka on, että jenkki-ETF:t ovat paljon halvempia kuin Nordnetin tarjoamat ETF:t (kulut, Vanguard) ja että osingonmaksu antaa aina uuden allokaatiomahdollisuuden, vaikka verottaja ottaakin omansa. Taantumassa fiksua omistaa osinkoja maksavia ETF:iä. Jne. Sairasta, sairasta sääntelyä, toivottavasti tälle tehdään jotakin. Kiitos kirjoituksesta!
VastaaPoistaHyvä että tätä kautta sai tietoa levitettyä, vaikka asia onkin ikävä.
PoistaItsekin ajattelin tehdä muutamia ostoja välipäivinä, ihan siitä ilosta että niitä saa vielä tehdä. Hmph...
Onhan tämä ihan painajaista. Itselläni juuri Vanguardin ETF:iä valtaosa salkusta ja tarkoituksena oli hankkia paljon lisää. Tiedän kyllä muista vaihtoehdoista, mutta haluaisin nimenomaan osingot ulos maksavia ja (verotussyistä) USA:an rekisteröityjä ETF:iä.
VastaaPoista"Paasin mukaan Fiva ei hyväksy sitä, että Nordnet käännättäisi avaintietoesitteet. Niiden pitää tulla rahastoyhtiöltä." Toivon, että tämä on ainoastaan Fivan linjaus, jolloin se voisi olla helpommin muutettavissa.
Toivotaan parasta, mutta pelätään pahinta...
PoistaTarkoitushan tässä on hyvä, eli vaaditaan kaikilta monimutkaisilta sijoitustuotteilta yksinkertainen ja selkeä selvitys tuotteesta, sen kustannuksista ja riskeistä. Asiakkaan ei siis saa antaa ostaa sokkona monimutkaisia tuotteita. Myynnissähän on sellaisia tuotteita joista ammattilainenkaan ei kovin helposti pysty tulkitsemaan todellisia riskejä. Toki indeksi-ETF:ien kohdalla tämä voi tuntua turhalta, mutta pitäähän sääntöjen olla samat kaikille.
VastaaPoistaOsittain ongelma on myös siinä, että on olemassa useita asetuksia joissa asetetaan eri määräyksiä siitä mitä tietoja sijoituskohteista pitää antaa:
http://www.investmenteurope.net/regions/bvi-investors-will-offered-patchwork-information-2018/
Uskon, että ongelma tulee ainakin osittain ratkeamaan kevään 2018 aikana.
Jotain ratkaisua tähän kyllä tarvitaan, sillä homma vaikuttaa melko absurdilta. Kuluttajien suojelemisen kyllä ymmärrän...
PoistaKuluttajaa suojellaan liialliselta kilpailulta ja halvemmilta hinnoilta samaan aikaan kun täysin suomalaiset finanssitalot saavat tuomioita siitä, että kusettavat vanhuksilta rahat pois. Jees.
PoistaNiinpä. Tarkoitus oli kai suojella kuluttajaa monimutkaisilta sijoitustuotteilta, mutta sivutuotteena toteutuu tämä protektionismi sitten. Not good.
PoistaMoni suomalainen ymmärtää riittävästi englantia sijoittaakseen näihin ETF rahastoihin. Laittaisivat mieluummin vaikka allekirjoittamaan sopimuksen tyyliin "Olen lukenut sijoitustuotteen englanninkielisen esitteen ja hyväksyn sen, että mahdolliset ristiriitatilanteet käsitellään englanninkielisen materiaalin pohjalta" tms.
VastaaPoistaTämähän olisi loistava ratkaisu...
PoistaEiköhän tässä käy niin että, Usan Suuret ETF-talot tekee suosituimmista tuotteista esitteet ajan myötä eri kielillä.
VastaaPoistaNäin varmaan tulee käymään. Mutta valikoima tulee olemaan paljon rajatumpi. Joku muukin kompromissi lienee mahdollinen. Seurataan tilannetta ja toivotaan parasta.
PoistaOnko tiedossa yhtäkään ei-eurooppalaista luotettavaa välittäjää, joka ottaisi suomalaisia asiakkaita?
VastaaPoistaItsekin kuulisin tästä mielelläni näkemyksiä. Interactive Brokers taitaa olla tällainen ja myös Lynx? Mutta minulla ei näistä ole kokemuksia...
PoistaMinulla on kyllä tili Lynxissä, mutta se on hollantilainen, ja saattaa siten toteuttaa samanlaisen blokin. Lynxiltä ei kyllä ainakaan vielä ole tullut vastaavaa kommunikaatiota, kuin Nordnetiltä.
PoistaIB on käsittääkseni brittiläinen, joten sen osalta ennen Brexitiä sama homma. Päästäkseen pois tällaisesta hulluudesta pitäisi olla EU:n ulkopuolinen välittäjä, mutta uskaltaako sellaista käyttää?
Jos käännöksiä tiedotteista tulee niin luultavammin ruotsinkieliset tehtailevat ennen suomea.
VastaaPoistaRuotsinkieliset pitäisi toisen kotimaisen kielen nojalla kelvata ihan sellaisenaan täällä.
Eurooppalaiset Saksaan noteeratut ETF:t eivät kyllä vastaa amerikkalaisia ETF-indeksiosuusrahastoja. Kulut ovat selvästi korkeammat, AUM on pienempi eli myös likviditeetti ja vaihto ovat ohuempia ja spreadit suurempia, merkittävä osa synteettisiä purkkaviritelmiä, joissa on vastapuoliriski, ja osinkosijoittajan näkökulmasta surkeita, koska Saksa (, Ranska ja Tanska) eivät noudata lähdeveroja koskevia verosopimuksia, vaan perivät mielivaltaisen lähdeveroprosentin, sattumoisin maiden keskinäistä sopimusta suuremman. Näihin sitten pitäisi sijoittaa, sanoo Finanssivalvonta, joka sovittelee appelsiinin kokoista lippalakkia kaikille. Finanssivalvonnalle tiedoksi: Vanguard on ylivoimainen eurooppalaisiin verrattuna, ja alan todellinen eettinen jättiläinen, joka toimii osuusperiaatteella omistajiensa (piensijoittajien) hyväksi.
VastaaPoista