- Hajautus: Yhdellä ostoksella/merkintähinnalla saa satoja tai jopa tuhansia yrityksiä
- Edullisuus: Pienellä hallinnointipalkkiolla varustettu osakkeet uudelleensijoittava ETF on äärimmäisen edullinen sijoitustuote. Tällainen ETF voi tulla jopa edullisemmaksi kuin osakkeiden ostaminen ja osinkojen uudelleensijoittaminen itse (pl. ehkä osakesäästötili).
- Tuottavuus: Pitkässä juoksussa suurin osa sijoittajista häviää indeksille, toisin sanoen myös matalakuluiselle indeksirahastolle. Syynä tähän ovat hätäiset tai väärin ajoitetut ostot ja myynnit, sekä treidaamisesta seuraavat kulut ja verot. Indeksiä seuraavat matalakuluiset ETF:t voittavat myös keskimäärin aktiivisesti hallinnoidut rahastot.
- Ajankohtaisuus: Markkina-arvopainotetussa indeksirahastossa (vaikkapa S&P500 tai NASDAQ 100 -indeksiä seuraavassa) on mukana aina tietyillä kriteereillä johtavia yrityksiä. Hyvin menestyvät yritykset nousevat indekseihin mukaan ja myös saavat suuremman painon indekseissä, ja huonoille käy päinvastoin. Indeksiä omistavan sijoittajan ei tarvitse murehtia siitä, onko salkussa tämän vuosikymmenen voittajat. Ne kun käytännössä varmasti päätyvät indekseihin.
Kriittinen katsaus omaan salkkuuni kertoo koruttoman totuuden. Alla on kuvankaappaus Nordnetissa olevista salkuistani (jotka edustavat n. 80% kaikista sijoituksistani). Minulla on globaalisti hajautettu salkku joten vertailuindeksinä on tässä Dow Jones World. Kuvasta näkee että laajasti hajautetulla salkullani ei ylituottoa ei ole tullut lainkaan. Ei tosin alituottoakaan.
Mikään yllätys ei ole se, että hajautettu salkku seuraa aika tarkkaan indeksiä. Mutta tämä indeksituotto on saavutettu päivittäin osakemarkkinoita seuraamalla, osakkeita poimimalla (osakepoiminnat yli 50% salkusta!), blogia kirjoittamalla, talousmediaa lukiessa. Sanotaanko että joka päivä varmaan 1/2 - 1 tunti menee jollain tavalla talouteen ja markkinoihin perehtyessä. Ihan kiva harrastus, mutta ei nähtävästi luo mitään lisäarvoa :)
Voisin heittää tähän ajatuksen minkä moni muukin on sanonut jälkiviisaana. Kk-sijoittaminen vaikka S&P500 -ETF:ään tai vaihtoehtoisesti maailmanindeksiin olisi tuonut yhtä hyvän lopputuloksen tai itse asiassa paremmankin sillä jenkkimarkkinat ovat tarjonneet ylituottoa. Samalla olisi säästynyt valtavasti aikaa.
Toisaalta jos en olisi seurannut markkinoita ja alkanut kirjoittamaan blogia vuodesta 2009 lähtien, en usko että olisin sijoittanut niin paljon rahaa osakemarkkinoille. Voisi olla että koko salkkua ei olisi tai se olisi vain puolet nykyisestä. Kiinnostus markkinoista lisää kiinnostusta sijoittaa niille :)
Sen verran on näkemystä ja nöyryyttä kertynyt matkan varrella, että osaan myöntää itsestäänselvyyden: markkinoita on äärimmäisen vaikeaa voittaa osakepoiminnalla tai ajoittamalla. Itselleni se todennäköisesti ei ole mahdollista, koska käytän lopulta melko vähän aikaa asiaan.
Mitä tällä viisaudella (jonka tiesin toki jo vuonna 2008-2009 sijoitustoimintaa aloitellessa!) sitten tekisi? Itsestään selvää on että jatkan sijoittamista indeksi-ETF:iin. Nyt kuitenkin suuntaan kk-sijoitustoimintaa jatkossa enemmän perusasioihin: laajoihin, edullisiin indeksi-ETF:iin jotka sijoittavat osingot uudelleen. Muokkailin nyt 1500 e/kk -sijoitukset seuraavasti Nordnetiin (jokaiseen näistä 500e /kk):
- Xtrackers Euro STOXX 50 (DXET): Klassikko-ETF, ollut pitkään salkussa. Euroalueen 50 suurta yritystä. Kulut 0,09 % pa.
- iShares MSCI World Small Cap (IUSN): Kehittyneiden markkinoiden small cap -yrityksiä, jenkkipainotuksella. Kulut 0,35 % pa.
- Lyxor NASDAQ-100 - Acc (LYMS): Tämä tulee uutena salkkuun. Nasdaqin 100 suurinta yritystä, eli perussettiä (Apple, MSFT, Alphabet, Amazon, Tesla jne...). Näitä on hyvä olla salkussa hyvinä ja huonoina aikoina. Kulut 0,22 % pa.
Yllämainittujen lisäksi jatkan edelleen myös 500 e/kk sijoitusta Seligsonin Global Top 25 Pharma -rahastoon. Yhteensä siis 2000 e/kk tulee sijoituksia tehtyä. Kaiken järjen mukaan näitä ei kannattaisi laittaa välillä tauolle tai edes muokata mihinkään suuntaan. Keskiarvotuotto sieltä tulee kuitenkin vastaan :)
Hyvä postaus!
VastaaPoistaMitä olet mieltä sijoittamisesta pelkästään EUNL tai IUSQ ETFään?
Olen pohtinut että lopettaisi kikkailun ja sijoittaisi vaan pariin ETF:ään jenkkipainotteisesti
Pelkästään EUNL:iin sijoittaminen ei ole yhtään hullumpi ajatus, sillä ei voi mennä pieleen :)
PoistaVähän mausteeksi kehittyviä (IS3N tms.) jos haluaa, vaikkakaan kehittyvät eivät ole olleet kovin hyvä sijoitus viime aikoina...
Toisaalta, pienyritykset ovat historiallisesti tuottaneet paremmin kuin suuret, eli sitten seuraava askel olisi lisätä niitä.
Ja seuraavaksi... jne :) Eli helposti lähtee homma lapasesta!
Nythän on tullut nordnetin kk säästöön koko maailmaan sijottava, myös kehittyvät markkinat sisältävä IUSQ
PoistaIUSQ - aivan! No, muutahan ei sitten tarvita :)
PoistaKuinkahan moni pystyy tekemään päätöksen että sijoittaa koko maailman kattavaan indeksi-ETF:ään joka kuukausi vaikkapa 20 vuoden ajan, ilman että koskee rahoihin tai lopettaa kk-sijoituksia? Ei kuulosta vaikealta, mutta ei silti onnistu monelta.
haha jep. ei kyllä onnistu iteltä ainakaan.. pakko soveltaa, pakko säätää vaikkei varmasti kannattaskaa. ehkä sitä joskus oppii
PoistaKyllä. Mutta osinkoja on hienoa myös saada, ainakin minulle se antaa kiksejä. On henkisesti palkitsevaa tehdä osingoilla uusi sijoitus joko entisiin tai uuteen.
VastaaPoistaOsingot ovat kyllä kivoja, varsinkin jos ajatuksena on että saa myös lisätuloja aikanaan merkittävästi näistä...
PoistaTietysti "teknisesti" saman saa aikaan myymällä osuuksia ETF:istä, mutta eihän se täysin sama asia ole.
Itse tykkään sijoitella osinkoja uudelleen samoihin firmoihin erityisesti "OST-kuoren" sisällä.
Itse olen miettinyt myös vuosien varrella suoran osakesijoittamisen järkevyyttä, toisaalta kutsun tätä harrastukseksi johon kuuluu olennaisena osana aktiivinen seuraaminen. Ja kuten mainitsit, ilman markkinoiden seuraamista ei varmasti olisi siinä pisteessä kuin nyt on.
VastaaPoistaOmistan itse myös Seligsonin Top 25 Pharmaa ja sen lisäksi myös Top 25 Brandsia, joka on performoinut todella hyvin viimeisten vuosien aikana. Sodan myötä Brands on hieman kyykännyt luonnollisesti, mutta taas Pharma on pärjännyt erittäin hyvin. Lääkkeitä kun tarvitaan aina. Tässä taas loistava esimerkki maantieteellisen ja toimialakohtaisen hajautuksen hyödyistä.
Miltä suomen pörssi sinusta näyttää, onko kohteita mitä olet miettinyt lisäilyn/keventämisen kannalta?
Kiitos kommentista.
PoistaNuo Seligsonin "Top" -rahastot on varsin kivoja, sillä niissä on alan parhaat yritykset ja näillä on tapana pärjätä hyvin. Varmaan jonkinlaiset ETF-vastineet näille voisi löytää jos haluaisi etsiä, mutta ihan 1:1 ei taida löytyä.
Suomen pörssi oli tosi halpa tuossa muutama viikko sitten. Sellainen selkeä epäjatkuvuuskohta mitä aina välillä tulee (vrt. koronakriisi). Juuri nyt ei kotipörssi näytä omasta mielestä mitenkään erityisen halvalta. En varmaan kevennä mutta en lisääkään mitään (pl. uudelleensijoitan osingot OST:llä).