keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Spekulatiiviset myynnit - kannattiko?

Sijoitustrategiaani kuuluu pitkäjänteinen buy-and-hold, kuten blogin nimikin pyrkii viestimään. Olen seurannut strategiaani varsin orjallisesti, enkä ole juurikaan tehnyt myyntejä matkan varrella. Pidän tätä hyvänä asiana, sillä olen välttynyt turhilta kaupankäynti- ja verotuksellisilta kuluilta, sekä säästänyt runsaasti aikaa joka menisi sopivan myyntihetken etsimiseen.

Toisaalta sopivasti ajoitettujen ostojen lisäksi myös myynnit oikeissa kohdissa voivat olla varsin tuottoisia. Itse olen ollut sillä kannalla, että en ole niin paljon markkinoita parempi sijoittaja, että osaisin myydä arvopapereita oikeaan aikaan ottaen huomioon kaupankäyntikulut ja verotuksen. Nyt puhun siis myynneistä ajoitustarkoituksesta, en siinä tarkoituksessa, että sijoituksia aikanaan käytetään elämän ja hankintojen kustantamiseen. Toki jälkimmäisessäkin tapauksessa ajoittamista voi yrittää, mutta se ei välttämättä ole mahdollista.

Kaivelin blogin historiasta neljä tapausta jolloin olen tehnyt myyntejä spekulatiivisessa tarkoituksessa. Näistä viimeisin oli Nokian osto ja myynti syyskuussa 2012. Tässä tapauksessa osto- ja myynti tapahtuivat suunnilleen melko pitkälti samaan hintaan. Päädyin ostamaan Nokioita varsin pian takaisin kun kurssi ei enää laskenut odotetusti (oli muuten hyvä päätös nykyhinta huomioiden).

Muut kolme myyntiä on listattu alla vähän tarkemmin. Jokaisessa tapauksessa myös ostin samalla jotain muuta arvopaperia myynnistä vapautuneilla varoilla, joten mainitsen niidenkin kehityksen samalla (otsikoissa linkit alkuperäisiin merkintöihin). 

1. Osto DX2Z, Myynti OP Raaka-Aine, 2.2.2011 (linkki)

Vuoden 2011 alussa myin voitolla pois OP Raaka-aine -rahasto-osuuteni, ja ostin tilalle Frontier-markkinoihin sijoittavaa ETF:ää. Tuolloisessa postauksessa perustelin päätöstä näin:

"Myynnit eivät kuulu yleisesti ottaen sijoitusstrategiaani, mutta nyt tein poikkeuksen. Ostin vuonna 2009 OP Raaka-aine rahastoa spekulatiivisessa mielessä (kts. postaus), sillä raaka-aineiden hinnat olivat silloin laskeneet merkittävästi ja ennakoin nousun olevan odotettavissa. Näin kävikin, ja pääsin nyt myymään ko. rahasto-osuudet n. 30 % voitolla pois. Voi toki olla, että raaka-aineet jatkavat nousuaan jatkossakin, mutta en halua jatkaa spekulointia asialla tätä pidemmälle. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoilta saatava tuotto kuitenkin peittoaa raaka-aineista saatavan "inflaatiosuojan"." 

Alla on listattu myynti- ja ostokurssit ja vertailtu niitä nykykursseihin. Pelkästään myynnin ostalta päätös näyttää järkevältä. Raaka-aineiden kysyntä on alentunut, ja rahasto onkin tuottanut usean vuoden aikajänteellä ikävästi tappiota, joka myynnin myötä tuli vältettyä. Myös DX2Z-ETF on tappiolla (ehkä osin samoista syistä, sillä reuna-alueiden taloudet ovat raaka-ainevetoisia), mutta merkittävästi vähemmän.

OP Raaka-aine myyntikurssi 100,85
OP Raaka-aine nykykurssi 83,04

-18 %


DX2Z ostokurssi 8,79
DX2Z nykykurssi 8,06

-8 %
 
2. Osto DXET, Myynti Teleste, 11.8.2011 (linkki)

Elokuussa 2011 kärsivällisyyteni jo pitkään laskeneeseen Telesten osakkeeseen oli vähissä. Myin Telesteet pois tappiolla ja ostin tilalle EURO STOXX 50 -indeksiä seurailevaa DXET-ETF:ää. Jälkikäteen ajateltuna tämä ei ollut mikään paras päätös, sillä Teleste on sittemmin noussut 37 % ja maksanut myös pientä osinkoa sekä 2012 ja 2013. Tilalle ostettu DXET on sekin noussut, mutta ei yhtä paljon. Kokonaisuudessaan siis huono, joskaan ei katastrofaalinen päätös.
 
Teleste myyntikurssi 3,03
Teleste nykykurssi 4,14

37 %


DXET ostokurssi 26,26
DXET nykykurssi 33,33

27 %

3. Osto IJS, Myynti Rautaruukki, 17.11.2011 (linkki)

Marraskuussa 2011 olin kyllästynyt Rautaruukin huonoon kehitykseen ja yrityksen tulevaisuus näytti muutenkin olevan huonoissa kantimissa. Myin kaikki Rautaruukit pois tappiolla ja ostin tilalle isohkon erän IJS-ETF:ää (iShares S&P Small Cap 600 Value), sillä olin havaitsevani orastavaa elpymistä jenkkimarkkinoilla. Alla olevista luvuista näkyy, että tässä tapauksessa ajatukseni menivät täysin nappiin, ja sekä myynti- että ostopäätökset olivat erittäin kannattavia.
 
RR myyntikurssi 6,58
RR nykykurssi 4,46

-32 %


IJS ostokurssi 68,27
IJS nykykurssi 99,79

46 %

Jos katsotaan absoluuttisia lukuja, niin yllä olevat kolme myyntipäätöstä ovat olleet järkeviä, erityisesti jos otetaan huomioon myyntirahoilla tehdyt ostot. Ensimmäiset kaksi casea kuittaavat melko tarkkaan toisensa, ja kolmas päätös tuottaa jo merkittävän eron. Salkun kokonaisuuden kannalta yksikään näistä myynneistä ei kuitenkaan ole kovin suuri tekijä, vaan laajemmat allokaatiopäätökset ratkaisevat kehityksen päälinjat.

Mitä yllä olevista caseista voi sitten päätellä? Vaikka lopputulos nykyhintojen valossa on hyvä, niin sanoisin ettei kovin paljoa. Kyseessä on kuitenkin rajattu joukko tapauksia eikä myyntien ajoittamisesta ole täten kovin vakuuttavaa evidenssiä. Jatkossa keskityn edelleen ostopuolelle sekä ETF-kk-sijoittamisen kautta että kertaostoin (joita pyrin tietyssä määrin myös "ajoittamaan"). Myyntejä tulen lähitulevaisuudessa tekemään vain mahdollisista veroteknisistä syistä, tai jos tarvitsen varoja muuhun elämään. Jälkimmäisessä tapauksessa pyrin tekemään myynnit salkun korkopuolelta jossa on pienempi volatilitetti.

Tähän loppuun pari kysymystä lukijoille:

- Mikä on oma myyntistrategiasi (vai onko sitä)?
- Miten hyvin olet onnistunut ajoittamaan myyntejäsi?

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Blogikatsaus, 200K katselua täynnä

Laiska sijoittaja -blogi saavutti erään merkkipaalun tänään: 200 000 käyntiä tuli täyteen!

Aloitin blogin kirjoittamisen n. neljä vuotta sitten, elokuussa 2009. Ensimmäisessä merkinnässä linjasin blogin tavoitteita mm. seuraavasti:

"Blogin tarkoituksena on esitellä ajatuksiani sijoittamisesta ja taloudesta. Erityisesti blogissa seurataan sijoitussalkkuni kehitystä ajan mittaan."

"Tällä hetkellä osakesalkkuni koko on n. 18000 euroa, jonka lisäksi omistan rahastoja muutaman tuhannen edestä, joten hyvin alkumatkassa ollaan. Mikä olisikaan parempi hetki aloittaa blogin kirjoittaminen, vai mitä?"

"Pyrkimyksenäni on päivittää blogia noin kerran viikossa, ja jatkaa tätä hamaan tulevaisuuteen."

Olen mielestäni pystynyt ylläpitämään blogin alkuperäistä missiota varsin hyvin, ja siinä sivussa sijoitusalkku on noussut pikkurahoista yli sataa tonniin. Tämä blogi kirjoituksineen ja kommentteineen, sekä muiden sijoitusblogien seuraaminen on ollut keskeisessä osassa sijoitustoimintani ylläpidossa. Tästä suuri ja nöyrä kiitos kaikille lukijoille, kommentoijille, ja muille sijoitusbloggareille matkan varrella!

Luetuimmat teksti top 5:

1. Sijoitusidea: Eurooppa

2. Talvivaaran osakeanti

3. Kuukausisäästäminen ETF:iin Nordnetin kautta

4. Kuinka suuri sijoitusomaisuus tarvitaan taloudelliseen riippumattomuuteen?

5. Taloudellinen riippumattomuus - tilannekatsaus

Luetuimmista teksteistä kaksi ensimmäistä liittyy sijoitusideoihin: ensimmäinen Euro Stoxx 50 ETF:ään ja toinen Talvivaaran osakeantiin. Kolmas teksti liittyy tänä vuonna ajankohtaiseen Nordnetin merkintäpalkkiottomaan ETF-kuukausisäästämiseen. Neljäs ja viides teksti taas sivuavat blogin keskeistä missiota - taloudellisen riippumattomuuden tavoittelua.

En osaa sanoa kuinka pitkään vielä jatkan blogin ylläpitämistä. Loppua ei ole edelleenkään näköpiirissä, joten päivittänen blogia todennäköisesti niin pitkään kun jatkan sijoitussalkun kasvatusta - toivottavasti vielä monia vuosia! Lisäksi pidän jatkossakin kiinni absoluuttisten sijoitussummien julkaisemista, joka helpottaa seuraamaan salkun euromääräistä kehitystä.

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Osto: PZD

Kesälomarahat tulivat tänään tilille, joka olikin hyvä syy laittaa ne samantien kiertoon :)

Tänä kesänä olen nauttinut muiden suomalaisten mukana mahtavasta suvisäästä ja ihaillut kaunista luontoa sekä mökiltä että kaupungista käsin. Puhdas luontomaisema onkin hyvä aasinsilta tänään tekemääni sijoitukseen: ostin reilun erän PowerShares Cleantech Portfolio -ETF:ää (tikkeri PZD). PZD sijoittaa laajalle skaalalle eri cleantech-sektorin yrityksiin ja on kulurakenteeltaan kohtuullinen (TER 0,74 %), varsinkin ottaen huomioon sen aktiivista salkunhoitoa muistuttavan portfoliorakenteen. Alkuperäinen sijoitusajatus PZD:hen liittyen vuodelta 2011 löytyy tästä.

PZD on tyypillisesti ollut korkean betan sijoitus, eli se heiluu ylös ja alas muuta osakemarkkinaa voimakkaammin. Puhtaan energian alueelle vaikuttaa myös politiikka, ja välillä PZD:ssä onkin ollut erityisen hyviä ostonpaikkoja. Alla olevasta kuviosta näkyy PZD:n (sininen viiva) ja S&P 500 -indeksin (punainen viiva) välinen suhde viimeisen reilun viiden vuoden ajalta. Tällä hetkellä PZD on vaihteeksi tappiolla S&P 500:aan nähden, joten käytin nyt tilaisuuden lisäostoon.


Olen asettanut PZD:n osuuden tavoiteallokaatiossani kymmeneen prosenttiin ja tämän päiväinen sijoitus nostaa sen lähelle tätä. Seuraava lisäosto ei liene tulossa ihan lähiaikoina, ellei cleantech-markkina jostain syystä tarjoa vielä parempia ostopaikkoja.

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Lisäosto: Deutsche Bank & Salkku vaihteeksi yli 100K

Ostin tänään toisen erän Deutsche Bankia hintaan ~ 32.3 euroa / kpl, yhteensä vajaalla 1500 eurolla.

Ensimmäisen erän hankin viime vuoden heinäkuussa hintaan 26.84 (kts. merkintä). Tästä on tultu jo aika mukavasti ylös, mutta toisaalta ostopaikkakin oli tuolloin erinomainen. Toinen osto oli kuitenkin suunnitelmissa ennemmin tai myöhemmin, ja päätin toteuttaa sen nyt kun DB on ollut laskussa viimeisen kuukauden aikana.

Tämän päiväisen oston myötä salkku ponnisti takaisin kuusinumeroisille lukemille! Ensimmäisen kerran näin kävi toukokuussa (kts. merkintä), jonka jälkeen markkinat lähtivätkin välittömästi laskuun. Pahaa karmaa siis :) Katsotaan miten tällä kertaa käy...