maanantai 31. joulukuuta 2018

Vuoden 2018 tilinpäätös - pääoma laski lievästi

Vuosi 2018 oli varsinaista vuoristorataa ja etenkin loppuvuonna tultiin reipasta kyytiä alaspäin. Onhan tätä odoteltukin! Seuraavat luvut summaavat oleellisen kassavirran vuoden osalta.
  • Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2018 aikana: 14924 euroa / 1244 euroa per kk 
  • Käteiskassa: 10000 euroa vuoden alussa --> 25000 euroa
Sijoituksia tuli tehtyä lopulta aika maltillisesti kun kaikki ostot ja myynnit otetaan huomioon. Käteiskassa on osin tästä syystä hyvässä terässä mahdollista tulevaa laskua varten.
  • Pääoman kasvu yhteensä: -1889 euroa (-0,83 %) 
  • Tuotto: -16813 euroa tappiota, 3062 euroa osinkoja (verojen jälkeen)
  • Tuotto-%: -6,9 % (-5,6% osinkojen kanssa)
Vuosi 2018 on blogin kymmenenvuotisen historian aikana ensimmäinen jossa salkun pääoma on laskenut (kts. kuvaaja alla). Lisäsijoituksista johtuen laskua ei tullut mitenkään dramaattisesti - vain vajaa yksi prosentti. Tappiota tuli kuitenkin ihan merkittävästi euroissa (lähes 17 Keuroa), ja prosenteissa salkun tuotto mukaili pitkälti isoimpia kehittyvien markkinoiden pörssi-indeksejä (n. 7% tappiota). Ei isompaa draamaa tässäkään. 




















Tällä hetkellä salkun markkina-arvo on n. 227 Keuroa ja sijoituksia on tehty n. 169 Keuroa. Lisäksi osinkoja on kertynyt mukavasti matkan varrella. Täytyy silti myöntää että on haikeaa nähdä että ensimmäistä kertaa salkun markkina-arvo ei nouse vuositasolla.Tähän on varmaan syytä tottua, sillä salkku alkaa olla sellaisissa lukemissa että markkinat voivat romahduttaa salkkua enemmän kuin lisäsijoituksilla voi paikata. Jatkossa on toisaalta tarkoitus lisätä merkittävästi lisäpääoman määrää salkkuun, kuten hetki sitten kirjoittelin. Tavoitteena on puolen miljoonan salkku viiden vuoden tähtäimellä, ja tämä vaatii merkittäviä lisäsijoituksia sekä suotuisaa markkinakehitystä.

Hyvää uutta vuotta 2019 kaikille blogin lukijoille!

keskiviikko 26. joulukuuta 2018

Välipäivä-alesta Nikeä ja Brown Formania

Vähän joulupyhinä uumoilikin että tätä merkintää pääsee kirjoittamaan. Jenkkipörssit kyykkäsivät siihen malliin, että toteutin tänään pari osakeostoa NYSE:stä mitä on tullut jo pidempään haudottua.

Tein ensinnäkin ensimmäisen ostokseni Niken osakkeeseen. Nike ei kauheasti esittelyjä kaipaa, sillä "swoosh" symboli näkyy katukuvassa joka puolella. Osake on noussut reilusti vuosien varrella ja hyvästä syystä - firma tekee hyvää bisnestä ja brändiarvo on vahva. Tulipa Nikeltä ihan hiljattain erittäin positiivinen kvartaalituloskin muun pörssin synkistellessä. Ostin tänään 25 Niken osaketta hintaan 69,99 dollaria/kpl. Tämä osake heiluu yleensä todella rajusti, kuten muukin jenkkipörssi viime aikoina. Jonain päivänä Nike on tullut 7-8 % ylös, ja välillä tippunut melkein samoilla lukemilla. Itseäni meno ei hirvitä. Otetaan sitten vaikka toinen erä jos hinta tulee alle kuuden kympin!

Lisäksi tein lisäoston Brown Formaniin - ostin 35 osaketta hintaan 45,81 dollaria/kpl. Ostin aikanaan ensimmäisen erän 2017 helmikuussa (kts. osto-ajatuksia tästä merkinnästä) ja nyt sitten lisää. Brown Forman on yksi jenkkipörssin ns. osinkoaristokraateista. Nämä yhtiöt ovat nostaneet osinkojaan vähintään 25 vuotta putkeen, ja ovat tuottaneet historiallisesti paremmin kuin laajempi vertailuindeksi (kts. lisätietoja täältä). Brown Forman on nostanut nyt vuosittain osinkoaan jo 34 vuotta putkeen. Jack Danielsin ja muiden maukkaiden juomien valmistaminen kannattaa :)

Mitähän seuraavaksi ostaisi? Ehkä jotain suomipörssistä? Katsotaan nyt jatkuuko hurja pörssipudotus vielä...

perjantai 21. joulukuuta 2018

Jouluhankintoja: 2B76-ETF & Citycon

Joulu lähestyy ja osakekurssit jatkavat laskuaan. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, tämä sopii minulle mainiosti. 25 Keuron käteiskassa olisi mukava laittaa käyttöön.

Tänän tein kaksi sijoitusta. Ensinnäkin tein osto-ohjelman mukaisen sijoituksen iShares Automation & Robotics ETF:ään (2B76), kun kurssit laskivat seuraavan 5% pykälän alle. Tämän päivän ostos oli n. 1500 euroa kurssiin 5,29 euroa/kpl.

Toisen lisäsijoituksen tein Cityconiin. Ostin noin tuhannen euron potin hintaan 1,65 euroa/kpl. Cityconin kurssi on pohjamudissa ja osinkotuotto vastaavasti huippulukemissa. Cityconin pääomistajan on kerrottu kasvattavan osakepottiaan joka pikkuhiljaa lähestyy jo enemmistö-omistusta. Cityconissa on siis myös muun sijoituscasen lisäksi mahdollisesti tulossa ostotarjous. Näinhän kävi hiljattain saman sektorin toimijoista Spondallekin.

Tämän merkinnän myötä Laiska Sijoittaja vetäytyy joululomien viettoon. En voi luvata ettenkö välipäivinä olisi jälleen ostolaidalla. Katsotaan :)

Hyvää joulua kaikille!

keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Osto-ohjelma jatkuu: Lisäosto iShares Aging Population (2B77)

Osakekurssit ovat jatkaneet laskuaan ja osto-ohjelmani seuraava taso iShares Aging Population ETF:n (2B77) suhteen tuli ajankohtaiseksi. Ostin tätä ETF:ää lisää 320 kpl hintaan 4,71 e/kpl eli suunnitelman mukainen n. 1500 euron potti.

Seuraava ostotaso on myös lähellä Automation & Robotics ETF:ssä (2B76). Ehkäpä pääsen tässäkin ostoksille lähipäivinä.

Tällä hetkellä osakemarkkinoilla on menellään hyvin mielenkiintoiset ajat. Kuten aiemminkin olen todennut, itse nautin sijoittajana sellaisista ajoista kun markkinoilla tulee oikein kunnon laskua. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että tähtäimeni on vuosikymmenten päässä, ja lyhyemmän aikavälin laskumarkkinat näyttäytyvät mahdollisuutena edullisempiin ostoksiin.

Miten muilla on tilanne - odotatteko laskua käteisvuoren päällä, vai olisiko mukavampi jos saisimme vielä 1-2 vuotta lisää nousuja? :)

perjantai 14. joulukuuta 2018

Ahtiumin / Talvivaaran tappiot vihdoin vähennyskelposia

Odottavan aika on pitkä. Usealla kotimaisella sijoittajalla - itseni mukaan lukien - on ollut Talvivaaran (nyk. Ahtium) konkurssista tappioita odottamassa realisoitumistaan. Tappio on ollut tiedossa todella pitkään, mutta lopullista ja virallista päästöstä siitä että jaettavaa ei ole ei ole ollut saatavilla.

Nyt on. Verottaja on julkaissut asiasta virallisen tiedotteen. Siellä kerrotaan näin:

Verohallinto on saanut Ahtium Oyj:n konkurssipesän hoitajalta 3.12.2018 päivätyn selvityksen, jonka mukaan osakkeenomistajille ei tule kertymään vielä kesken olevassa konkurssimenettelyssä jako-osuutta. Tämän vuoksi Verohallinto katsoo, että Ahtium Oyj:nn osakkeiden arvonmenetys vähennetään tuloverolain 50 §:ssä tarkoitettuna luovutustappiona verovuodelta 2018 toimitettavassa verotuksessa. Arvonmenetystä ei voi vaatia vähennettäväksi vasta myöhemmiltä verovuosilta toimitettavissa verotuksissa.

Jos vähennystä ei ole tehty verovuodelta 2018 toimitettavassa verotuksessa, voi verovelvollinen jälkikäteen tehdä oikaisuvaatimuksen verovuoden 2018 verotukseen ja vaatia vähennystä verovuodelle 2018. Oikaisuvaatimus on tällöin tehtävä viimeistään 31.12.2021.


Jos verovelvollisella ei ole verovuonna 2018 luovutusvoittoja tai pääomatuloja, josta luovutustappion voisi kokonaan tai osittain vähentää, vahvistetaan vähentämättä jääneestä arvonmenetyksestä luovutustappio. Vahvistettu luovutustappio vähennetään omaisuuden luovutuksesta saadusta voitosta viitenä seuraavana vuotena sitä mukaan kuin voittoa kertyy.


Itseni Talvivaara tarjosi kalliin oppitunnin, kuten jo 2013 totesin. Yhteensä tappiota tuli lopulta 4097 euroa. Tämän saan nyt sitten tämän vuoden pääomatuloista vähentää. Mukavaa että nämä sai vihdoin vähennettyä, jolloin saan osan menetyksistä takaisin. Mutta kuten sanottua, oppirahat olivat kovat. Talvivaaran jälkeen ei ihan yhtä typerää sijoitusta ole onneksi tullut tehtyä :)

maanantai 10. joulukuuta 2018

Osto: Sampo

Muutama päivä sitten kirjoittelin sijoitussuunnitelmaa tuleville vuosille, tavoitteena viiden vuoden päästä puolen miljoonan salkku.

Tuossa merkinnässä pohdin mm. lisäostoja Sampoon. Tänään alkoi mietityttämään, että miksi en ostaisi Sampoa saman tien lisää. Sampo on hienosti johdettu yritys ja ollut pitkään tasainen osingonkasvattaja. Erinäisissä analyyseissä Sampoa on pidetty edullisena ostoksena mm. 44 euron ja 41 euron hinnalla. Päivän hinta osakkeelle oli tänään alle 38 euroa.

Ostin äsken Sampoa lisää salkkuun 26 kpl hintaan 37,97. Suurinpiirtein tuhannen euron ostos siis (merkintäpalkkiot muuten OP:n uuden hinnoittelun mukaiset 5 euroa eli ei paha). Edelliset ostot Sampoon olen tehnyt hankintahintaan 13,12 euroa (ostin tuohon hintaan 80 kpl). Tämä oli kyllä aikanaan todella hyvä ostos, mutta vanhoja on turha haikailla. Finanssikriisihinnoitteluun ei varmaankaan enää päästä. Ja jos päästään, niin mielellään ostan Sampoa sitten lisää.

Nyt kun sijoitussuunnitelma tuli tehtyä, niin syyhyttäisi tehdä enemmänkin ostoksia. Käteiskassakin on paisunut tuonne 25 Keuron tietämille, eli sijoitettavaa olisi. Tavallaan toivon loppuvuodelle ja ensi vuodelle kunnon pudotusta, silloin ostoksia on aina mukava tehdä. Toisaalta on myös mukavaa kun salkun arvo ja varallisuus nousevat - tästähän on saatu nauttia suunnilleen viimeinen vuosikymmen.

Omalta osaltani voinkin todeta, että sijoittaminen on mukavaa kaikissa tilanteissa :) Siinä vaiheessa jos/kun olisin jättäytyt pääomatulojen varaan, niin näkökulma olisi varmasti toinen.

torstai 6. joulukuuta 2018

Kohti puolen miljoonan salkkua - viisivuotissuunnitelma

Tämän blogin alkuaikoina tavoitteenani oli 200 Keuron salkku, jonka laskeskelin riittävän jonkinlaiseen taloudelliseen riippumattomuuteen (kts. merkintä vuodelta 2010). Tuolloin haaveilin siitä, että 200 Keuroa ylittyisi kymmenen vuoden sisällä. Tämä tavoite ylittyi viime vuonna

Olin kuitenkin jo 2016 tullut siihen tulokseen, että miellyttävämpi taloudellisen riippumattomuuden taso toteutuisi puolen miljoonan sijoitusomaisuudella, jonka asetin tuolloin uudeksi tavoitteekseni.

Päivän arvo salkulle on 234 Keuroa, joten olen suurinpiirtein puolessavälissä puolen miljoonan tavoitteesta. Laitan nyt julkisesti itselleni haasteen - 500 Keuron salkku tulisi olla kasassa jouluna 2023!

Tavoite on kaikkea muuta kuin helppo. Markkinasykli on lähellä huippua, eikä seuraavan viiden vuoden aikana välttämättä tule samanlaista vetoapua kuin mihin viime aikoina on totuttu. Tavoite ei varmasti toteudukaan, jos seuraavat viisi vuotta mentäisiin pelkästään alaspäin. Uskon kuitenkin, että seuraavan viiden vuoden aikana tullaan näkemään sekä laskua että nousua, lopulta kuitenkin enemmän nousua. Lisäksi toiveissa olisi tehdä uusia sijoituksia merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Muutoin puolen miljoonan salkkua ei viidessä vuodessa olisikaan mahdollista saavuttaa.

Sijoitussuunnitelmaa on hyvä vähän konkretisoida, jotta tulee selväksi mitä puolen miljoonan salkku vaatii. Seuraavassa on tavoiteallokaatiota mukaileva simppeli sijoitussuunnitelma. Jokaisessa kategoriassa on mainittu ensin salkun arvo puolen miljoonan tavoitteessaan, ja sen jälkeen pohdinta nykytilanteesta.

Osakepoiminnat 30 % (150 Keur): Nykytilanne on suorien osakesijoitusten suhteen on n. 96 Keuroa. Tämä osa salkusta on erittäin hyvin hajautettu, suurimmat yksittäiset omistukset ovat reilusti nousseissa Nesteessä ja Microsoftissa. Reilut 50 Keuroa tulisi tämän kategorian nousta jotta oltaisiin tavoitteessa. Kun yksittäisistä osakkeista puhutaan, niin ostoideoista ei ole pulaa, lähinnä kyttäilen hyviä oston paikkoja. Jos markkinat laskevat, niin lisäyslistalla mm. Sampo, Kone ja Nike.

Kehittyneet markkinat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia n. 44 Keuron arvosta, ja sijoitukset jakautuvat kolmen ETF:n kesken (IJS, DXET, DX2J). Reilu 50 Keuroa tulisi myös lisätä tähän kategoriaan. Kuukausisijoitusten myötä kaksi jälkimmäistä ETF:ää kasvaa tasaisesti, mutta jossain vaiheessa muutkin lisäostot tulevat kysymykseen. Pohdinnoissa on tähän kategoriaan joku melko perinteinen kehittyneiden markkinoiden globaali ETF, tai vastaava hiiliriskit poistettuna (LWCR on mielestäni hyvä kandidaatti tähän).

Kehittyvät markkinat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia lähes 50 Keuroa, ja toinen samanlainen pitäisi vielä lisätä. Sijoituksia on monessa ETF:ssä ja rahastossa, ylivoimaisesti suurimpana IS3N, johon menee nytkin joka kuukausi lisää. Uusia sijoitusideoita ei ole tähän kategoriaan oikeastaan tullut, mutta Seligsonin kahteen rahastoon (Russian Prosperity & Tropico LatAm) voisin laittaa jossain vaiheessa lisää sijoituksia markkintatilanteen mukaan.

Erikoisteemat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia n. 43 Keuroa, joten lisäystä pitäisi tulla reippaat 50 Keuroa. Tämä kategoria sisältää monia sijoitusteemoja, kuten REIT-ETF:iä (VNQ ja VNQI), puhtaan energian ETF:ää (PZD), sekä viime aikoina kaksi uutta teema-ETF:ää, joihin olen molempiin sijoittanut yli 6000 euroa (2B76 ja 2B77). Lisäksi tässä kategoriassa on myös outoon syöksykierteeseen joutunut HCP Quant. Tämä on onneksi pienehkö sijoitus: 5000 euron merkintä silloin kun rahasto aloitti. Silti rahaston huono menestys harmittaa, koska idea oli kiinnostava. Jatkossa tähän kategoriaan teen todennäköisesti lisäsijoituksia automaatio & robotiikka -teemaan (2B76) tai "Aging Population" ETF:ään (2B77). Lisäksi tekisi mieli sijoittaa edelleen kiinteistösektorille, mutta valitettavasti lisäsijoitukset Vanguardin ETF:iin eivät tällä hetkellä onnistu (VNQ ja VNQI), koska ovat listattuja jenkkipörssiin. Ideoita tällä saralla otetaan vastaan!

Korkosijoitukset 10 % (50 Keur): Tässä kategoriassa on suhteellisesti eniten kirittävää, sillä sijoituksia on vain 1200 euron edestä (DXSU). Lisäsijoituksia tähän kehittyvien markkinoiden korko-ETF:ään tulee tahtiin 300 euroa kuukaudessa Nordnetin automaattisten kk-sijoitusten myötä. Muutoin ideat ovat tällä hetkellä aika vähissä tässä kategoriassa. Voisin kuvitella että alkaisin sijoittaa parin vuoden päästä esim. Seligsonin korkorahastoihin, mutta tällä hetkellä markkinatilanne ei suosi tätä. Ideoita otetaan vastaan täälläkin sektorilla!

Nyt sitten itsenäisyyspäivän viettoon :) Mukavaa sellaista itse kullekin!