Tämän blogin alkuaikoina tavoitteenani oli 200 Keuron salkku, jonka laskeskelin riittävän jonkinlaiseen taloudelliseen riippumattomuuteen (kts.
merkintä vuodelta 2010). Tuolloin haaveilin siitä, että 200 Keuroa ylittyisi kymmenen vuoden sisällä. Tämä tavoite
ylittyi viime vuonna.
Olin kuitenkin jo 2016 tullut siihen tulokseen, että miellyttävämpi taloudellisen riippumattomuuden taso toteutuisi puolen miljoonan sijoitusomaisuudella, jonka asetin tuolloin
uudeksi tavoitteekseni.
Päivän arvo salkulle on 234 Keuroa, joten olen suurinpiirtein puolessavälissä puolen miljoonan tavoitteesta. Laitan nyt julkisesti itselleni haasteen - 500 Keuron salkku tulisi olla kasassa jouluna 2023!
Tavoite on kaikkea muuta kuin helppo. Markkinasykli on lähellä huippua, eikä seuraavan viiden vuoden aikana välttämättä tule samanlaista vetoapua kuin mihin viime aikoina on totuttu. Tavoite ei varmasti toteudukaan, jos seuraavat viisi vuotta mentäisiin pelkästään alaspäin. Uskon kuitenkin, että seuraavan viiden vuoden aikana tullaan näkemään sekä laskua että nousua, lopulta kuitenkin enemmän nousua. Lisäksi toiveissa olisi tehdä uusia sijoituksia merkittävästi enemmän kuin aiemmin. Muutoin puolen miljoonan salkkua ei viidessä vuodessa olisikaan mahdollista saavuttaa.
Sijoitussuunnitelmaa on hyvä vähän konkretisoida, jotta tulee selväksi mitä puolen miljoonan salkku vaatii. Seuraavassa on
tavoiteallokaatiota mukaileva simppeli sijoitussuunnitelma. Jokaisessa kategoriassa on mainittu ensin salkun arvo puolen miljoonan tavoitteessaan, ja sen jälkeen pohdinta nykytilanteesta.
Osakepoiminnat 30 % (150 Keur): Nykytilanne on suorien osakesijoitusten suhteen on n. 96 Keuroa. Tämä osa salkusta on erittäin hyvin hajautettu, suurimmat yksittäiset omistukset ovat reilusti nousseissa Nesteessä ja Microsoftissa. Reilut 50 Keuroa tulisi tämän kategorian nousta jotta oltaisiin tavoitteessa. Kun yksittäisistä osakkeista puhutaan, niin ostoideoista ei ole pulaa, lähinnä kyttäilen hyviä oston paikkoja. Jos markkinat laskevat, niin lisäyslistalla mm. Sampo, Kone ja Nike.
Kehittyneet markkinat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia n. 44 Keuron arvosta, ja sijoitukset jakautuvat kolmen ETF:n kesken (IJS, DXET, DX2J). Reilu 50 Keuroa tulisi myös lisätä tähän kategoriaan. Kuukausisijoitusten myötä kaksi jälkimmäistä ETF:ää kasvaa tasaisesti, mutta jossain vaiheessa muutkin lisäostot tulevat kysymykseen. Pohdinnoissa on tähän kategoriaan joku melko perinteinen kehittyneiden markkinoiden globaali ETF, tai vastaava hiiliriskit poistettuna (LWCR on mielestäni hyvä kandidaatti tähän).
Kehittyvät markkinat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia lähes 50 Keuroa, ja toinen samanlainen pitäisi vielä lisätä. Sijoituksia on monessa ETF:ssä ja rahastossa, ylivoimaisesti suurimpana IS3N, johon menee nytkin joka kuukausi lisää. Uusia sijoitusideoita ei ole tähän kategoriaan oikeastaan tullut, mutta Seligsonin kahteen rahastoon (Russian Prosperity & Tropico LatAm) voisin laittaa jossain vaiheessa lisää sijoituksia markkintatilanteen mukaan.
Erikoisteemat 20 % (100 Keur): Tässä kategoriassa on sijoituksia n. 43 Keuroa, joten lisäystä pitäisi tulla reippaat 50 Keuroa. Tämä kategoria sisältää monia sijoitusteemoja, kuten REIT-ETF:iä (VNQ ja VNQI), puhtaan energian ETF:ää (PZD), sekä viime aikoina kaksi uutta teema-ETF:ää, joihin olen molempiin sijoittanut yli 6000 euroa (2B76 ja 2B77). Lisäksi tässä kategoriassa on myös outoon syöksykierteeseen joutunut HCP Quant. Tämä on onneksi pienehkö sijoitus: 5000 euron merkintä silloin kun rahasto aloitti. Silti rahaston huono menestys harmittaa, koska idea oli kiinnostava. Jatkossa tähän kategoriaan teen todennäköisesti lisäsijoituksia automaatio & robotiikka -teemaan (2B76) tai "Aging Population" ETF:ään (2B77). Lisäksi tekisi mieli sijoittaa edelleen kiinteistösektorille, mutta valitettavasti lisäsijoitukset Vanguardin ETF:iin eivät tällä hetkellä onnistu (VNQ ja VNQI), koska ovat listattuja jenkkipörssiin. Ideoita tällä saralla otetaan vastaan!
Korkosijoitukset 10 % (50 Keur): Tässä kategoriassa on suhteellisesti eniten kirittävää, sillä sijoituksia on vain 1200 euron edestä (DXSU). Lisäsijoituksia tähän kehittyvien markkinoiden korko-ETF:ään tulee tahtiin 300 euroa kuukaudessa Nordnetin automaattisten kk-sijoitusten myötä. Muutoin ideat ovat tällä hetkellä aika vähissä tässä kategoriassa. Voisin kuvitella että alkaisin sijoittaa parin vuoden päästä esim. Seligsonin korkorahastoihin, mutta tällä hetkellä markkinatilanne ei suosi tätä. Ideoita otetaan vastaan täälläkin sektorilla!
Nyt sitten itsenäisyyspäivän viettoon :) Mukavaa sellaista itse kullekin!