sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Paluu perusasioiden äärelle: kk-sijoitukset edullisiin indeksi-ETF:iin

Osakeindeksit ja niihin sijoittavat ETF:ät ovat pitkäjänteisen sijoittajan salkun peruskiviä. Indeksiä tarkasti seuraava, matalakuluinen ETF on erinomainen sijoitustuote monesta syystä:
  • Hajautus: Yhdellä ostoksella/merkintähinnalla saa satoja tai jopa tuhansia yrityksiä
  • Edullisuus: Pienellä hallinnointipalkkiolla varustettu osakkeet uudelleensijoittava ETF on äärimmäisen edullinen sijoitustuote. Tällainen ETF voi tulla jopa edullisemmaksi kuin osakkeiden ostaminen ja osinkojen uudelleensijoittaminen itse (pl. ehkä osakesäästötili).
  • Tuottavuus: Pitkässä juoksussa suurin osa sijoittajista häviää indeksille, toisin sanoen myös matalakuluiselle indeksirahastolle. Syynä tähän ovat hätäiset tai väärin ajoitetut ostot ja myynnit, sekä treidaamisesta seuraavat kulut ja verot. Indeksiä seuraavat matalakuluiset ETF:t voittavat myös keskimäärin aktiivisesti hallinnoidut rahastot.
  • Ajankohtaisuus: Markkina-arvopainotetussa indeksirahastossa (vaikkapa S&P500 tai NASDAQ 100 -indeksiä seuraavassa) on mukana aina tietyillä kriteereillä johtavia yrityksiä. Hyvin menestyvät yritykset nousevat indekseihin mukaan ja myös saavat suuremman painon indekseissä, ja huonoille käy päinvastoin. Indeksiä omistavan sijoittajan ei tarvitse murehtia siitä, onko salkussa tämän vuosikymmenen voittajat. Ne kun käytännössä varmasti päätyvät indekseihin.
Kriittinen katsaus omaan salkkuuni kertoo koruttoman totuuden. Alla on kuvankaappaus Nordnetissa olevista salkuistani (jotka edustavat n. 80% kaikista sijoituksistani). Minulla on globaalisti hajautettu salkku joten vertailuindeksinä on tässä Dow Jones World. Kuvasta näkee että laajasti hajautetulla salkullani ei ylituottoa ei ole tullut lainkaan. Ei tosin alituottoakaan.















Mikään yllätys ei ole se, että hajautettu salkku seuraa aika tarkkaan indeksiä. Mutta tämä indeksituotto on saavutettu päivittäin osakemarkkinoita seuraamalla, osakkeita poimimalla (osakepoiminnat yli 50% salkusta!), blogia kirjoittamalla, talousmediaa lukiessa. Sanotaanko että joka päivä varmaan 1/2 - 1 tunti menee jollain tavalla talouteen ja markkinoihin perehtyessä. Ihan kiva harrastus, mutta ei nähtävästi luo mitään lisäarvoa :)

Voisin heittää tähän ajatuksen minkä moni muukin on sanonut jälkiviisaana. Kk-sijoittaminen vaikka S&P500 -ETF:ään tai vaihtoehtoisesti maailmanindeksiin olisi tuonut yhtä hyvän lopputuloksen tai itse asiassa paremmankin sillä jenkkimarkkinat ovat tarjonneet ylituottoa. Samalla olisi säästynyt valtavasti aikaa.

Toisaalta jos en olisi seurannut markkinoita ja alkanut kirjoittamaan blogia vuodesta 2009 lähtien, en usko että olisin sijoittanut niin paljon rahaa osakemarkkinoille. Voisi olla että koko salkkua ei olisi tai se olisi vain puolet nykyisestä. Kiinnostus markkinoista lisää kiinnostusta sijoittaa niille :)

Sen verran on näkemystä ja nöyryyttä kertynyt matkan varrella, että osaan myöntää itsestäänselvyyden: markkinoita on äärimmäisen vaikeaa voittaa osakepoiminnalla tai ajoittamalla. Itselleni se todennäköisesti ei ole mahdollista, koska käytän lopulta melko vähän aikaa asiaan.

Mitä tällä viisaudella (jonka tiesin toki jo vuonna 2008-2009 sijoitustoimintaa aloitellessa!) sitten tekisi? Itsestään selvää on että jatkan sijoittamista indeksi-ETF:iin. Nyt kuitenkin suuntaan kk-sijoitustoimintaa jatkossa enemmän perusasioihin: laajoihin, edullisiin indeksi-ETF:iin jotka sijoittavat osingot uudelleen. Muokkailin nyt 1500 e/kk -sijoitukset seuraavasti Nordnetiin (jokaiseen näistä 500e /kk):
  • Xtrackers Euro STOXX 50 (DXET): Klassikko-ETF, ollut pitkään salkussa. Euroalueen 50 suurta yritystä. Kulut 0,09 % pa.
  • iShares MSCI World Small Cap (IUSN): Kehittyneiden markkinoiden small cap -yrityksiä, jenkkipainotuksella. Kulut 0,35 % pa.
  • Lyxor NASDAQ-100 - Acc (LYMS): Tämä tulee uutena salkkuun. Nasdaqin 100 suurinta yritystä, eli perussettiä (Apple, MSFT, Alphabet, Amazon, Tesla jne...). Näitä on hyvä olla salkussa hyvinä ja huonoina aikoina. Kulut 0,22 % pa.
Yllämainittujen lisäksi jatkan edelleen myös 500 e/kk sijoitusta Seligsonin Global Top 25 Pharma -rahastoon. Yhteensä siis 2000 e/kk tulee sijoituksia tehtyä. Kaiken järjen mukaan näitä ei kannattaisi laittaa välillä tauolle tai edes muokata mihinkään suuntaan. Keskiarvotuotto sieltä tulee kuitenkin vastaan :)

keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Markkina on tullut hulluksi, pidetään pää kylmänä

Markkinat ovat nyt monella tapaa "hulluja", koska päiväliikkeet sellaisissa mega cap firmoissa kuten BABA ovat -10% tai +25% luokkaa tällä hetkellä.

Myös aika mielenkiintoista on että esim. OMX-Helsinki indeksi on nyt korkeammalla kuin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Suomi-osakkeiden tankkaus siis kannatti (mitä harrastin tuossa viime viikolla). Tässä historia toistaa itseään, eli monesti poliittiset tai sotilaalliset kriisit ovat oston paikkoja. Tässä tapauksessa en olisi kuitenkaan odottanut näin nopeaa palautumista ja ehkäpä loppupeli on vielä näkemättä. 

Lisäsin tänään salkkuun omistuksiani kahdessa eniten laskeneessa osakkeessa: Beyond Meat ja Oatly. Molemmat ovat laskeneet huipuistaan niin paljon (luokkaa 75%), että jälkikäteen on selvää että nämä kävivät selvässä kuplassa aiemmin. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että molemmille alkaa pohjahintaa löytyä. Tein lisäyksen niin että myin edellisenä päivänä positiot pois ja ostin tänään suuremmat tilalle (n. 2000 euroa /laaki). Verotustappioita realisoitui yli tuhannen euron edestä ja samalla sain mahdollisuuden ostaa halvemmalla lisää. Treidi oli itse asiassa melko "nolo", mutta onneksi en ole treidari. Ostin nämä nimittäin ihan vähän kalliimmalla takaisin ja isommilla erillä, koska markkinat lähtivät avauksesta nousuun vaikka vähän muuta otaksuin. Nyt nämä saavat jäädä salkkuun ja ihmettelen suuresti jos kurssit vielä tippuisivat tästäkin vaikka 50%. Jos näin käy, lupaan julkisesti etten osta ainakaan lisää :)

Mitähän seuraavaksi tapahtuu... elämme mielenkiintoisia ja pelottaviakin aikoja.

perjantai 4. maaliskuuta 2022

Kapitulaatio Suomessa & Euroopassa - täydennyksiä salkkuun & kk-suunnitelman viritystä

Suomen maariskiä hinnoitellaan nyt rajusti osakkeiden hintoihin. Kuten edellisissä postauksissa, jatkan ajatusta että nyt jos koskaan on oston paikka, jos uskotaan että Suomessa tehdään bisnestä jatkossakin. Toki jotkut Venäjään kytköksissä olevat osakkeet ovat ymmärrettävästi laskussa, mutta lasku koskee nyt suunnilleen jokaista yritystä joten on tässä ihan yleistä myyntipainetta.

Minulla on Suomi-salkku OP:ssa, ja välityspalkkio on 1% ostoerän koosta huolimatta. Tätä hyödyntäen tein n. 200 euron täsmälisäyksiä tänään seuraavasti:

  • Kone: 47,34 e/kpl
  • Huhtamäki: 28,31 e/kpl
  • Wärtsilä: 8,89 e/kpl
  • Enersense: 6,34 e/kpl
Näiden lisäksi tein oston myös jenkkipörssistä. Huikeasti kasvava pilvipalveluyritys Snowflake on pudonnut lähelle koronapohjia. Ostin n. 800 dollarin erän Snowflakea hintaan 211,9 USD/kpl.

Tämän päivän Heikkilä & Wilen Show:ssa oli muuten harvinaisen tasapainoista pohdiskelua tulevasta. Eurooppaa odottaa massiivinen investointibuumi erityisesti energiasiirtymän osalta. Siinä missä koronakriisi kiihdytti digimurrosta, Venäjän sotatoimet ja niitä seuraava irtikytkentä länsimarkkinoista kiihdyttävät energiamurrosta. Samalla myös muita markkinoita tullaan elvyttämään. 

Palautan nyt pitkästä aikaa Xtrackers EURO STOXX 50 -ETF:n kuukausisijoituksiin. Tämä on varsin edullinen tuote (0.10 % pa) ja sisältää Euroopan 50 suurinta yritystä. Jos Euroopassa alkaa sodan jälkeen klassinen jälleenrakennus ja varustautuminen, on isoilla firmoilla paljon töitä ja tuloja. Jatkossa ja nyt heti ensi maanantaista alkaen tähän menee 1000 e /kk. 500 euron potit menevät EMQQ ja IUSN -ETF:iin edelleen.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Suomi-osakkeet putoavat, minä poimin niitä lisää

Erityisesti Suomen osakemarkkinat laskevat ja siihen on ihan ymmärrettävä syy tuossa itänaapurissa. Itse teen lisäyksiä Suomi-salkkuun nyt siitä todennäköisestä lähtökohdasta että Suomea ei odota turvallisuusuhkien realisoituminen, vaikka uhka sinänsä on noussut.

Ostin tänään lisää Konetta entisten lisäksi 10 kpl (48,7 e/kpl). Tässä ei mitään ihmeellistä, näitä lisäostoja meinaan tehdä laatuyhtiöihin kurssien laskiessa.

Uutena salkkuun tuli Enersense. Enersense on nykymuodossaan profiloitunut "päästöttömien energiaratkaisujen toteuttajana". On sanomattakin selvää, että yritys on mukana megatrendissä, mutta erityisesti nyt kun länsimaat alkavat pyristellä entistäkin enemmän eroon fossiilisista, on Enersensellä ja muilla alan firmoilla pelin paikka. Siksi on aika mielenkiintoista että Enersense on tippunut viime aikoina reilusti. Ostin Enersenseä 300 kpl keskihintaan 6,7 e/kpl, eli sitä on nyt salkussa n. parin tonnin edestä.

Ensi viikon alkupuolella on vuorossa Nordnetin automaattiset ETF-sijoitukset, joten ostokset laskeviin kursseihin jatkuvat. Katsotaan kumpi tulee ensin vastaan, käteiskassan pohja vai osakemarkkinat...