lauantai 24. elokuuta 2019

Nostalgiapostaus - ajatukset 10 vuotta sitten

Tasan 10 vuotta ja 1 päivä sitten kirjoitin ensimmäisen postauksen Laiska sijoittaja - blogiin (Ensimmäinen merkintä - matka alkaa). Käyn tässä nyt 10 vuotta nuoremman itseni kanssa reflektion siitä, että "kuinkas sitten kävikään".

--------------

Tervetuloa seuraamaan laiskan sijoittajan sijoitusblogia!

Blogin tarkoituksena on esitellä ajatuksiani sijoittamisesta ja taloudesta. Erityisesti blogissa seurataan sijoitussalkkuni kehitystä ajan mittaan.

Näinhän siinä kävi. Koko blogin punainen lanka on ollut salkun seuraamisessa, erilaisten sijoitusideoiden pohdiskelussa, ja satunnaisissa muissa sijoituttamiseen ja talouteen liittyvissä ajatuksissa. Olen raportoinut blogiin reaaliajassa (yleensä päivän tarkkuudella) sekä ostot että myynnit. Lisäksi olen esitellyt sijoitussalkun kehitystä euromäärineen jatkuvasti. Kuten edellisessä postauksessa kommentoin, tämä läpinäkyvyys on lisännyt harkintaa ja toivottavasti vähentänyt ylimääräistä kaupankäyntiä ja "hölmöilyä" :)

Laiska tarkoittaa minun tapauksessani sitä, etten jaksa käydä osakkeilla juurikaan kauppaa, tai olla huolissaan päivittäisistä osakkeiden arvojen vaihteluista. Päästrategiani on siis "osta ja pidä". En kuitenkaan usko täysin tehokkaisiin markkinoihin, enkä myöskään pyri minimoimaan riskejä kaikissa tapauksissa. En edes käytä täysimääräisesti "sijoitusmaailman ainoaa ilmaista lounasta" eli hajautusta.

Päästrategia eli osta-ja-pidä on toiminut varsin hyvin, kiitokset tietysti 2009 vuonna alkaneelle ja edelleen jatkuvalle nousumarkkinalle. Pomppuja on tullut matkalla ja näistä on tullut ostettua lisää. Mitä huolissaan olemiseen tulee, niin vanhoja postauksia lukiessa huomaa että varsin paljon markkinoita on tullut kommentoitua ja "huolissaankin" oltua. Tämä ei kuitenkaan ole onneksi johtanut mihinkään holtittomaan kaupankäyntiin tai markkinoilta poistumiseen. Nykyään salkun kasvettua jo melko isoksi on huolehtiminen onneksi vähentynyt suurista euromääräisistä arvonvaihteluista huolimatta. 

Mitä hajautukseen tulee, niin sitä on kyllä tullut hyödynnettyä varsin kattavasti noista alkuajan mietteistä huolimatta. Ajallista hajautusta olen hyödyntänyt systemaattisesti vuodesta 2013 lähtien kun Nordnet lanseerasi kuluttoman ETF-kuukausisäästämisen. Salkku on myös hajautettu hyvin laajasti eri markkinoille.

Minkälainen olen siis sijoittajana?

Yhteenvetona voidaan todeta, että olen aktiivinen ostelija ja erittäin vastahakoinen myyjä. Yritän hyödyntää markkinapsykologiaa siten, että ostan mahdollisimman halvalla, ja pyrin olemaan ostamatta silloin kun näen kuplan merkkejä. En siis ole laiska markkinoiden seurannassa, olen ainoastaan laiska myymään sijoituksiani. Tämän olen perustellut itselleni osin verotuksellisilla seikoilla ja osin myyntien ajoittamisen vaikeudella. Paradoksaalisesti pyrin siis ajoittamaan ostoja, mutta en myyntejä.

Tämä luonnehdinta on erittäin osuva kuvaus siitä mitä yritän saavuttaa kaiken aikaa. Välillä ostojen ajoittaminen on onnistunut paremmin, välillä huonommin. Joka tapauksessa ostoja on aina mukava tehdä - ja kaikista mukavinta kun se onnistuu halvalla. Myyntipuoli on myös juuri kuten aikanaan arvelin: vastahakoista. Jonkun verran sitä on tullut harrastettua, mutta ei kovin isossa mittakaavassa. En edelleenkään usko että tiedän niin paljon enemmän kuin markkinat että voisin jollain tavalla tienata myymällä osakkeita ottaen kulut ja verot huomioon. Toisaalta tappiolla tehdyt myynnit ovat verotuksellisesti edullisia ja joskus siksi hyödyllisiä. Myynnit pidän silti jatkossakin mahdollisimman vähissä.

Tällä hetkellä osakesalkkuni koko on n. 18000 euroa, jonka lisäksi omistan rahastoja muutaman tuhannen edestä, joten hyvin alkumatkassa ollaan. Mikä olisikaan parempi hetki aloittaa blogin kirjoittaminen, vai mitä?

Tuo oli kieltämättä erittäin hyvä hetki. Blogin kirjoittaminen innosti tekemään lisää sijoituksia ja jokaisesta uudesta sijoituksesta sai aiheen kirjoittaa uusi blogipostaus. Uskon vahvasti että tämän blogin kirjoittaminen auttoi kasvattamaan salkun nykyisiin mitttoihin.

Pyrkimyksenäni on päivittää blogia noin kerran viikossa, ja jatkaa tätä hamaan tulevaisuuteen. Seuraavissa merkinnöissä kerron tarkemmin sijoitussalkkuni sisällöstä, lähtökohdistani, ja tavoitteistani.

Blogin päivitystiheys on ollut koko sen historian ajan melkein luvatunlaista. Yllättävän paljon sitä on ollut asiaa! Aivan viime vuosina päivitystahti on hieman hidastunut. Jatkossa tämä 2-3 krt/kk tuntuu oikein sopivalta.

Blogin sisältö jatkanee samalla linjalla tulevaisuudessakin. Alkuaikoina kirjoittelin jonkun verran tyypillisiä aloittavan sijoittajan pohdiskeluja liittyen sijoittamisen mielekkyyteen ja taloudenhallintaan. Näitä on tullut kirjoitettua hieman vähemmän viime aikoina, ehkä johtuen siitä että sijoittamisesta on tullut itselleni varsin arkinen asia. Ehkäpä näihin pohdintoihin voisi palata taas vähän enemmän jossain vaiheessa, sijoittaminen kun ei ole vieläkään ihan itsestäänselvyys kaikille.

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä! Olen seurannut vaiheitasi kaiken aikaa. Omaa päivitystahtia pitänee skarpata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa matkaa on menty ja suunnilleen yhtä pitkään. Jatketaanhan blogaamista vastakin!

   Poista
 2. Joskus hypätty lukemaan blogiasi läpi ja mielenkiinnolla seuraan vastakin. Vielä kun saisi itselleen tuon saman määrätietoisuuden mm blogin päivittämiseen ;)

  VastaaPoista
 3. Hei kaikki ,
  Olen Kamilla Oulusta ja haluan vain kiittää rikkaus Donaldia vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen käynyt läpi paljon noiden huijareiden käsissä, eikä aika salli minun kertoa kaikkea, mitä kävin viime kuukausina verkossa vieraana tai saada lainavaroja saadakseni asunnon täältä Chilestä, mutta Jumala vastasi minulle. rukoukset herra Wealth Donaldin tuen ja rakkauden kautta, joka syleili minua ja ymmärsi minua alkuperäisestä epäilystäni ja epävakaisuudestani huolimatta ja hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan olen nyt kodin omistaja hänen 2 % korkoisten lainarahastojensa kautta ja minulla on lupaus levitä tätä uutista ja kerro myös maailmalle, että vielä on olemassa aitoja ja vähän hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja myös elvyttää kuivaa luuta, kuten olin ennen. Älä jätä kuuntelematta ja lukematta tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus ja kenenkään, joka tarvitsee tällaista käännettä, ei pitäisi epäröidä tai epäillä tätä, koska olen todistanut ja vannon Jumalalle taivaassa, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Tarkista heidän sähköpostinsa, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: wealthcooperativehelp@gmail.com tai Voit ottaa häneen yhteyttä tämän sähköpostin kautta: wealthcooperativehelp@gmail.com pikachattia varten tai whatsapp/ +393512969379

  Kiitos
  Kamilla

  VastaaPoista