Pari päivää sitten bloggasin Nordnetin alkaneen tarjota merkintäpalkkioiltaan ilmaista ETF-sijoittamista kuukausisäästämisen muodossa. Tavallaan tässä yhdistetään rahastosijoittamisen edut (kk-säästäminen, helppous) ETF-sijoittamisen kustannustehokkuuteen. Mielestäni tämä on aivan mahtava kädenojennus piensijoittajille, vaikkakin saatavilla oleva valikoima on aluksi suppea.
Valikoiman suppeuden toisaalta ymmärtää, sillä toimintaperiaatteena on paketoida sijoittajien toimeksiannot yhteen ja nämä sijoitetaan joka kuukauden 5. päivä Nordnetin toimesta eri valikoimassa oleviin ETF:iin. Erittäin hyvä idea jossa hyödynnetään suuruuden ekonomiaa piensijoittajan hyväksi. Pisteet kotiin sekä ideasta että lähestymistavasta Nordnetille!
Nyt siis sanoista tekoihin - tein tänään tarvittavat toimet aloittaakseni kuukausisijoittamisen.
Nordnetillä oli tarjolla kaksi osingot uudelleen sijoittavaa Deutsche Bankin ETF:ää joita salkustani jo löytyy ja joihin suunnittelin jatkossakin sijoittavani. Nämä ovat nollan prosentin hallinnointipalkkiosta tunnettu Euro STOXX 50 -ETF (DXET, mietteitä tästä ja tästä) sekä MSCI Emerging Markets Index (DBX1). Ensimmäiseen minulla on tarkoitus sijoittaa kuukausittain 200 euroa ja jälkimmäiseen 300 euroa, jolloin niiden osuudet salkusta lähestyvät tavoiteallokaatiossani asetettuja tasoja pikkuhiljaa. Kuukausittaisen merkinnät mahdollistavat näissä ETF:issä ajallisen hajauttamisen sekä mukavat säästöt merkintäpalkkioissa.
Kuukausisäästämisen aloittaminen oli helppoa, mutta ei aivan yksinkertaista. Alla simppelit ohjeet, jos joku miettii miten asia toteutetaan käytännössä (kannattaa toki myös lukea Nordnetin omat ohjeet).
1) Perusta tili Nordnet:iin
Jotta kuukausisäästäminen onnistuu, pitää Nordnetiin luonnollisesti luoda tili. Tämä onnistuu netin kautta. Itselläni tili oli jo olemassa etukäteen, joten tätä vaihetta minun ei tarvinnut tehdä.
2) Tee suunnitelma aloittaaksesi ETF-kuukausisäästäminen
Paikka, mistä ETF-kuukausisäästäminen aloitetaan, löytyy Nordnetin etusivuilta sekä sivun yläpalkista kohdan "Kaupankäynti --> Rahastot" alta. Aluksi valitaan kuukausisäästämiseen käytettävä summa kohdassa 1 ja tämän alla halutut ETF:t kohdassa 2.
Kohdassa 1 valitaan kokonaissumma, jonka välillä sitten halutut ETF-sijoitukset jakaantuvat. Kokonaissuummaan lomake lisää automaattisesti 10 %, sillä ETF-osuuksien hinnat voivat luonnollisesti vaikuttaa kuukausisumman ylittymiseen tai alittumiseen, mutta tämä 10 % luvataan olevan maksimiylitys.
Kohdassa 2 valitaan halutut ETF:t, joita voi olla 1-4 kappaletta. Näiden välillä sitten valitaan prosentuaalinen osuus, jonka suhteessa merkinnät toivotaan toteutettavan. Esimerkiksi itse merkitsin 40 % Euro Stoxx 50 -ETF:lle ja 60 % MSCI Emerging Markets -ETF:lle. Tässä vaiheessa lomake laskee arvioidun merkintämäärän päivän hinnan perusteella. Omalla 500 euron kuukausittaisella sijoituksella DXET:tä merkitään 4 kpl ja DBX1:stä 6 kpl. Toki hintojen muuttuessa määräkin saattaa muuttua, mutta tästä kuukausisijoittajan ei tarvitse huolehtia, vaan merkinnät tehdään kokonaissummaan perustuen maksimissaan 10% ylityksellä. Kannattaam myös lukea palvelun ehdot missä asia selitetään rautalangan avulla.
Kun ETF:iä valitaan, pääsee niistä katsomaan myös lakisääteisen suomenkielisen avaintietoesitteen. Siellä on vähän hämäävästi mainittu merkintäpalkkioista rahastosijoitustyyliin. Nämä eivät kuitenkaan Nordnetin malliin kuulu, vaan merkinnät ovat ilmaisia (tämä asia on aiheuttanut vähän hämmennystä ja ilmeisesti useita tiedusteluja Nordnetin suuntaan).
3) Huolehdi, että Nordnetin tilillä on riittävästi rahaa ETF-sijoittamista varten
ETF:iin sijoittamiseen tarvittava raha pitää löytyä Nordnetin asiakastililtä ennen kunkin kuukauden viidettä päivää, jolloin Nordnet tekee merkinnät kuukausisijoittajien puolesta. Jotta varmistaisin riittävän rahasumman olemassa olon, tein omasta pankistani viitesiirron joka kuukauden 1. päivälle Nordnetiin. Laitoin summaksi 550 euroa kuussa kuukausisijoitussuunnitelmani mukaisesti.
Tässä siis simppelit ohjeet Nordnetissa tapahtuvan ETF-kuukausisäästämisen aloittamiseksi. Uskon varsin monen tarttuvan tähän tilaisuuteen, ja odotan mielenkiinnolla kivijalkapankkien vastausta. No, lanseerasihan OP omat indeksirahastonsa, joten selkeää kuluttajalähtöistä kehitystä on ilmassa!
Kiitokset seikkaperäisestä selostuksesta, tuli tarpeeseen.
VastaaPoistaEipä kestä, hyvä jos oli apua!
PoistaEhtisitkö tehdä jonkinlaiset pienet ohjeet ETF:ien rahastoesitteiden tulkitsemiseen? Aloittelija nimittäin on käsiteviidakossa hieman hämmentynyt, että mihin pitää kiinnittää huomiota ja olisi esimerkiksi mainiota, jos onnistuisi löytämään niitä tärkeitä tietoja helpommin - onko vipua, sijoittaako osingot uudestaan ja tietenkin hinnat ja niin pois päin. Esimerkiksi englanninkielisen ja suomenkielisen vertailusta voisi olla suuri hyöty.
VastaaPoistaJotenkin en itse tunne oloani mukavaksi synteettisten ETF:ien kanssa. Suuri osa ellei peräti kaikki noista Nordnetin kk-maksullisista ETF:stä ovat juuri noita. Mieluummin sijoittaisin suoraan osakeomistukseen perustuvaan ETF:ään mutta ne ovat sitten kustannuksiltaan kalliimpia. Vaikka counterparty-risk on maksimissaan 10%, niin aika mutkikas ketju on noiden ETF:ien takana. Tässä Morningstarin tietoa, minusta aika mielenkiintoinen doku, toivottavasti linkki kopioituu oikein:
VastaaPoistahttp://www.ascosim.it/ascosim_doc/Ascosim11.10.05Morningstar%20ETF%20Research%20-%20Synthetic%20ETFs%20Under%20the%20Microscope.pdf
JJJ: Itse katselen mieluummin rahastoyhtiöiden omilta sivuilta löytyviä englanninkielisiä kuvauksia. Siellä on paremmin tietoa. Esim. uudelleensijoittaminen on ilmaistu joko "capitalizing" tai "accumulating".
VastaaPoistaAnonyymi: Mielenkiintoinen raportti. Osin DB on joitain huolenaiheita korjannutkin mitä synteettisiin rakenteisiin liittyy. DB muistaakseni "resetoi" counterparty riskin 7 %:ssa, eli keskimääräinen tappioi DB:n kaatuessa olisi karkeasti laskien 3,5 %. En kuitenkaan usko DB:n kaatumiseen, ja pidän yleensäkin synteettisen rakenteen hyötyjä kuten kustannustehokkuus ja osinkojen uudelleensijoittaminen lisäriskin arvoisina. Mutta tämä on tosiaan oma valintani, kukin tyylillään. Alla pari ajatusta asiasta:
http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2012/01/swap-pohjaisten-etfien-riski-pieneni.html
http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2011/11/synteettisen-pelko.html
Nordnet ETF-mallisalkku kulut = 0,49%
VastaaPoistaSelingson rahastojen kulut pyöreästi = 0,5%
En ilmeisesti säästä kuluissa jos siirryn selingsonilta Nordnetin asiakkaaksi? Saako ETF:ssä laajemman hajautuksen ja tätäkautta pienemmän riskin samalla tuotolla? Onko kukaan siirtynyt selingsonilta nordnettiin? Jos on niin millä perusteilla?
Kulut, hajautus, riski, tuotto. Kaikki nämä riippuvat tietysti siitä että mitkä ETF:t valitset ja mihin rahastoihin vertaat. Nordnetin kk-säästämisessä löytyy ETF:iä 0,0 % palkkiolla, mutta myös paljon kalliimpia. Riippuu siis valinnoistasi. Itse en ole tutustunut mallisalkkuusi, joten en osaa kommentoida sisältöä.
PoistaItse käytän sekä Seligsonia että Nordnetiä. Ei ole välttämättä mielekästä valita vain jompaakumpaa, molemmissa on puolensa.
Olin jopa vähän yllättynyt, että Nordnet tarjoaa niinkin laajan valikoiman ETFiä (40 kpl) ilman välityspalkkiota kuin se nyt tekee. Ensimmäinen ETF kuukausisäästösijoitus on tehty tämän kuun alussa ja homma pelasi hyvin. Kun vielä saisi osakevälityspalkkiotkin samalle tasolle ETF kuukausisäästön kanssa, meillä säästäjillä olisi kissanpäivät ;)
VastaaPoistaManagement fee on 0,4-0,8% Nordnetin ETF:ssä.
VastaaPoistaETF:n idea on ettei niitä hallita aktiivisesti eli en maksaisi, max. 0,2%.
Moi,
PoistaPari vastausta tähän:
1) Nordnetillä ei ole sinänsä "omia" ETF:iä, joten voit toki ostaa mitä tahansa heidän kauttaan - myös niitä, missä fee on maksimissaan 0,2% tai vaikkapa 0,1%. Kuukausisäästämisessä on taas pienempi valikoima, joten valintoja pitää tehdä sen mukaan, että löytyykö sieltä sopiva tuote. Jos ei, niin sitten kannattaa tehdä sijoitukset suoraan eikä kk-säästämisen kautta.
2) Täytyy mainita, että on siellä kk-säästövalikoimissa myös ETF, jolla hallinnointipalkkio on 0,0%, jos kulurakenteen minimointi kiinnostaa. Tässä pari linkkiä aiempiin ajatuksiini kyseisestä tuotteesta:
http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2011/02/sijoitusidea-eurooppa.html
http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2011/03/etf-joka-voittaa-vertailuindeksinsa.html
No niin, Nordnetin ETF-kuukausisijoittaminen on nyt maksullista, 2,5 Euroa per kerta (riippumatta miten monta ETF:ää suunnitelmassa on). Sinun tapauksessasi tämä ei ole mikään iso juttu, koska sijoitat niin isot summat kerrallaan. Nopeasti laskettuna, jos sijoittaa vähemmän kuin 250 Euroa, kannattaa mielummin sijoittaa vaikka Nordeassa, jossa saatavilla (melkein) kaikki ETF:t ja kulut 1%. Mielipiteitä?
VastaaPoista