Jos joltain hallituksen kehysriihessä sovittu piensijoittajille varsin merkittävä asia on vielä mennyt ohi, niin kerrottakoon se tässä.
Pörssiosingoista maksettava vero nousee 21 %:sta 30 %:iin vuoden 2014 alussa.
Tämä nosto tapahtuu poistamalla osinkojen verovapaus kokonaan. Ennen 70 % pörssiosingoista oli veronalaisia, jatkossa 100 %. Osinkovero pysyy ennallaan 30 %:ssa alle 40 000 (tällä hetkellä alle 50 000) euron vuosittaisille osingoille, ja tämän ylittäville 32 %:ssa.
Julkisissa keskusteluissa asia on koettu piensäästäjän tappioksi. Esim. Kauppalehti uutisoi että "Osinkovero uhkaa sijoittamista ja listautumisia" sekä "Tavalliset osakesäästäjät joutuvat maksumiehiksi". Myös naapuriblogissa käydään asiasta kovaa vääntöä ja jotkut kommentoijat ovat siirtämässä sijoitustoimintaansa ulkomaille.
Kieltämättä olin itsekin ällikällä lyöty kun uutisesta kuulin. Korotus suoraan 21 prosentista 30:een on todella roima korotus. Ensi järkytyksen jälkeen tajusin, että samalla tehty yhtiöverokannan lasku 24,5 %:sta 20:een parantaa yritysten tulosta ja mahdollistaa enemmän jaettavaa. Kiristys ei siis ole aivan niin paha kuin miltä se näyttää.
Uudet veroseuraamukset voi laskea parilla eri tavalla, mutta lopputulos on silti se, että piensijoittajan käteen jää jatkossa vähemmän. Tämä taisi olla hallituksemme tavoitteena, sillä pääomavero on ollut keskituloisten ansiotuloverotusta pienempi ja nyt verokannat lähestyvät toisiaan. Poliittisesta näkökannasta riippuen voidaan keskustella siitä oliko ratkaisu hyvä vai huono.
Sijoittajana ajattelen tätä asiaa toki piensijoittajana enkä yhteiskunnallisesta tai sosiaalipoliittisesta perspektiivistä. Olen yhä tyytyväisempi siihen valintaan, että suurin osa salkustani koostuu osingot tai tuotot uudelleensijoittavista tuotteista. Jatkossa tapahtuvissa ostoissani tämä valinta vahvistuu entisestään (esim. viime viikolla aloittamani kuukausisäästäminen osingot uudelleensijoittaviin ETF:iin Nordnetin kautta). Kuten sanonta kuuluu, tässä maailmassa varmaa ovat vain verot ja kuolema. Välttelen mielelläni molempia mahdollisimman pitkään.
Tämäkin päätös taas vahvistaa omaa kantaani siitä ettei omia sijoituksiaan kannata suunnitella pelkästään osinkojen varaan. Varsinkin pidemmällä tähtäimellä on kummallista mielestäni miettiä esimerkiksi yhdeltä vuodelta maksettavan osingon suuruutta, kun sen sijaan pitäisi sijoittaa niihin yrityksiin joiden uskoo pystyvän tämän osingon kasvattamiseen jatkuvasti. Valtio on myös sellainen osapuoli etten siihen luota kyllä pätkääkään ja siksi en esimerkiksi ikinä tule laittamaan ropoakaan ps-tilille.
VastaaPoistaMitä pidempään asiaa olen pohtinut, sitä älyttömämmältä hallituksen ratkaisu tuntuu. En tajua mitä järkeä on kurittaa nimen omaan piensijoittajia. Jos tässä olisi ollut mukana vaikkapa alle 5000 euron osinkojen verovapaus, niin ratkaisu olisi ollut perusteltavissa. Moni pohtii sijoitusyhtiön perustamista tai osakesijoittamisen lopettamista ja siirtymistä rahastoihin / ETF:iin. Joka tapauksessa suoran osakesijoittamisen vetovoima tullee laskemaan.
VastaaPoistaVeroratkaisusta johtuien tänä vuonna tullaan varmasti näkemään lisäosinkoja, joten en ole toki myymässä osakkeitani pois. Pidemmällä aikavälillä pitää punnita eri vaihtoehtoja. Onneksi meikäläisen osingot ovat niin pieniä, että ei tässä puhuta kuin muutaman satasen vuosittaisesta lisäverosta. Silti harmittaa, ihan periaatteesta.
Aivan. Voimakkaasti osinkoihin tähtäävä sijoittaminen on nyt yhtäkkiä huomattavasti heikompi strategia. Ja on typerää, että verossa ei ole rajoja piensijoittajia varten. Todelliset suursijoittajat vain kierrättävät rahat halutessaan toista kautta, jotta valtiolle ei jouduta maksamaan enempää, mutta tavallinen väestö menettää hieman enemmän mahdollisuuksiaan hyvään eläkesäästämiseen.
VastaaPoistaMielestäni valtion olisi tärkeää rohkaista kansaa sijoittamaan osakkeisiin. Aina jaksetaan uutisoida, että suomalaiset osakkeet pysyisivät suomalaisten hallussa..
Ehkäpä se pienten osinkojen verovapaus tulee vielä lähivuosina. Nyt tarvittaisiin sitä kuuluisaa lobbausta...
VastaaPoistaYhtä kaikki, omalta kohdaltani tämä muutos ei ole mikään valtavan dramaattinen. Pienen excel-väännön jälkeen näyttää siltä, että kiristynyt veroseuraamus on ensi vuonna n. 100 euroa ja salkun kasvaessa sitten muutamia satasia vuodessa. Tämä johtuu siitä, että osinkoja maksavista instrumenteista ulkomaiset ETF:t verotettiin jo nyt 30 % mukaan, eli tältä osin ei muutosta tapahdu. Lisäksi salkustani on noin puolet osingot / tuotot uudelleen sijoittavissa tuotteissa.
Ikävin veroseuraamus kohdistuu ulkomaisiin suoriin osakesijoituksiin (itselläni tällä hetkellä MSFT, GS, DB ja Hyundai). Näiden osinkoihin verotus puree suoraan, eikä yhteisöveron alennus vastaavasti vaikuta ulkomailla. Jatkossa ulkomaiset suorat sijoitukset jäänevät minulle vain salkun mausteeksi, etenkin ottaen huomioon kiristyneen verokohtelun.
Päivitystä tilanteeseen:
VastaaPoistahttp://www.osinkotieto.com/osinkoverotus/keskusta-esittaa-pienosingoille-verovapaata-osuutta/
Tuo 500 e on varsin pieni summa, mutta ajatus oikeansuuntainen...