keskiviikko 26. toukokuuta 2021

Merkkasin Netum Groupia ja Merus Poweria

Nousukauden merkkejä on ilmassa, kun Suomen pörsseihin on tunkua :)

Tai ei nyt tunkua, mutta kuitenkin lähes joka kuukausi on uutta listausta tulossa. Yleisilme listautumisissa on mielestäni varsin terve, koska pörssiin on tulossa ihan merkittävää liikevaihtoa ja voittoakin tekeviä yrityksiä. Tämä on jonkinlainen kontrasti vaikkapa jenkeissä riehuneeseen SPAC-buumiin, jossa yritykset lupaavat tehdä jotain 5+ vuoden päästä...

On toki Suomen pörssiinkin listautuneissa yrityksissä kasvuyrityksiä ja tulevaisuuden lupauksia. Ja hyvä niin. Pörssiä voi ja pitää käyttää rahoitus- ja julkisuuskanavana uusille aloitteille. Toisaalta on mielekästä saada pörssiin myös jo kannuksensa näyttäneitä ja edelleen kasvua tavoittelevia yrityksiä. Yksi tällainen on vaikkapa Orthex, jonka listaukseen osallistuin aiemmin tänä vuonna.

Nyt pörssiin on tulossa kaksi mielenkiintoista ja hyvin erilaista firmaa - Netum Group ja Merus Power. Netum Group on IT-palvelutalo, jonka asiakaskunta koostuu pääasiassa julkisen sektorin organisaatioista. Merus Power tekee sähkön laatu- ja sähkön varastointiratkaisuja. 

Netum toimii siis varsin "tylsällä" mutta mielestäni varmalla sektorilla. IT-järjestelmissä töitä riittää! Merus Powerin liiketoiminta taas liittyy kestävän energiatuotannon megatrendiin ja sähköistymiseen. Pitkän päälle sähkönjakelu ja -varastointi ovat ratkaisevassa asemassa energiamurroksessa, joten toimiala on ainakin sellainen missä on kasvupotentiaalia.

Muutama bloggaaja on kirjoitellut näistä melko kattavasti ja päätynyt tekemään minimimerkinnät koska enempää ei todennäköisesti ole saatavilla (mm. Karo Hämäläinen ja Omavaraisuushaaste erikseen Merus Powerista ja Netumista).

Listautumismarkkinan käydessä kuumana uskon itsekin että minimimerkintöjä enempää ei yksittäinen sijoittaja tule anneista saamaan (näin kävi mm. Orthexin annissa). Lähdin kuitenkin kokeilemaan kepillä jäätä pienillä "ylimerkinnöillä" :)

Merkkasin Netum Groupia 3200 euron edestä (minimi 2240 euroa) ja Merus Poweria 1124 euron edestä (minimi 843 euroa). Ensi kuussa selviää, että kuinka paljon näitä sitten loppujen lopuksi salkkuun kilahtaa.

tiistai 18. toukokuuta 2021

Alteryx pois, hieman lisää Teladocia

Otsikko sen kertoo. Vaikka olen pitkälti "wait and see" -moodissa markkinoiden suhteen, niin jotain pientä piti tälläkin viikolla säätää salkussa :)

Laitoin salkusta pihalle pienellä tappiolla Alteryxin. Pitkään yritystä seurattuani alkaa näyttää siltä, että liiketoimintamallista ei ole sellaiseen skaalautuvuuteen, mitä alunperin ajattelin.

Lisäsin samalla omistuksia Teladoc Healthissa pienellä summalla. Teladoc on yksi korona-ajan voittajista, ja nyt viime aikoina osakekurssista on puhalleltu ylimääräisiä ilmoja pihalle. Pieni lisäsijoitus oli siis paikallaan, sillä uskon virtuaalisen terveydenhuollon tulevaisuuteen myös pandemia-ajan ulkopuolella.

Käteiskassani on nyt suunnilleen 15k, joka on hieman turhan pieni nykytilanteeseen. On nimittäin sellainen tuntuma, että hetkellä millä hyvänsä saattaa markkina korjata 10-20% alaspäin. Tekno-osakkeissa tämä korjaus on jo menossa, mutta voi hyvin olla että lisää samanlaista on luvassa jatkossakin.

Tavoitteena on kesän ajalle lähinnä käteiskassan kasvattelua, sekä ajatusten pitämistä poissa markkinoiden seuraamisesta.

tiistai 11. toukokuuta 2021

Teknot syöksyvät, aloitin ostot (Snowflake & Neoen)

Viime aikoina markkinoilla on tapahtunut "rotaatiota", eli tekno/kasvuosakkeiden merkittävää laskua ja perinteisempien toimialojen vahvistumista.

Tämä on osunut isosti joihinkin viime vuoden hurjiin nousijoihin. Samalla se tuo mahdollisuuden päästä mukaan joihinkin osakkeisiin, missä hinta on hirvittänyt.

Yksi näistä osakkeista mitä olen seurannut sivusta on Snowflake. Snowflake on datan varastointiin ja integrointiin erikoistunut yritys, joka listautui viime vuonna Nasdaqiin. Osakekurssi ampaisi odotetusti pilviin. Pilvistä ollaan nyt laskeuduttu ainakin alapilvien tasolle. Ostin Snowflakea 8kpl hintaan 194,25 dollaria/kpl. 

Korkeimmillaan Snowflaken kurssi kävi lähes 400 dollarissa viime joulukuussa. Nyt ollaan tiputtu siitä siis puoleen väliin. Pudotus voi toki jatkua, mutta tässä vaiheessa halusin hypätä kyytiin.

Toinen iso putoaja on uusiutuvaan energiaan keskittyvä ranskalainen Neoen. Neoenin kurssi kävi huipuissaan tämän vuoden tammikuussa n. 64 euroa/kpl. Tänään ostin tuhannen euron lisäerän Neoenia hintaan 33,5 euroa. Ekan erän ostin aiemmin hintaan 44,5 euroa/kpl, joten tämä on sitä ajallista hajauttamista. Neoenin portolion luulisi olevan erittäin kilpailukykyinen tulevilla vuosikymmenillä, koska se panostaa pelkästään aurinkoon, tuuleen ja energiavarastoihin.

Odotan, että teknot, kasvuosakkeet, cleantech ja useammat "hypeosakkeet" tulevat laskemaan edelleen. Tästä joukosta myös poimin mahdollisesti lisää ostettavaa tulevien kuukausien aikana. Aiemmin olin sillä mielellä, että pidättäydyn ostoista kesän aikana, mutta jos todella suuria kurssipudotuksia nähdään seuraamissani osakkeissa, en oikein osaa pysytellä erossakaan :)

lauantai 8. toukokuuta 2021

Osakesäästötilin kevätkatsaus: osingot sijoitettu, pääoma 75k

Perustin osakesäästötilin heti vuoden 2020 alussa kun se oli mahdollista. Aloitin myös täydellä pääomalla eli 50 000 eurolla, jotka sijoitin heti viiteen kotimaiseen osakkeeseen tasasummin 10k /osake.

OST:n pääoma on nyt 75437 euroa, eli voittoa on kertynyt 50,9%! Aika mukavasti, etenkin kun välissä on ollut melkoinen kriisi.

Viimeeksi tein välikatsausta vajaa vuosi sitten (merkintä kesäkuulta 2020). Tuolloin olin veivannut OST:llä myyntejä ja ostoja kohtuullisen onnistuneesti siten, että myin pois Konecranesin, UPM:n ja Cityconin koronakriisin alussa ja ostin nämä sitten kevään mittaan takaisin. Näiden peliliikkeiden takia OST lähti hyvään nousuun ja nousu on edelleen jatkunut. 

Olen tehnyt matkan varrella pieniä muutoksia, mm. vaihdoin L&T:n Fortumiin joulukuussa. Nyt uskoisin että lopulliset viisi hevosta ovat löytyneet. Näillä on tarkoitus mennä eteenpäin ja ihmetellä korkoa korolle -efektiä.

Tänäkin keväänä sijoitin jokaisen viiden yrityksen maksamat osingot takaisin kuhunkin yritykseen. Osinkosummat ovat jos sen verran isoja, että merkintäpalkkiotkaan eivät enää puraise pahasti. Esim. Fortum maksoi osinkoa 546 euroa, jotka sijoitin eilen takaisin merkintäkulujen ollessa 5 euroa (Nordnetin premium-asikkaille). Ja esim. Titaniumin osinko olikin sitten aika massiivinen 907 euroa! Citycon maksaa osinkoa neljä kertaa vuodessa, joten niitä sijoittelen aina kahden kvartaalin välein.











Yllä olevassa kuvassa näkyy tämän hetkinen tilanne viiden osakkeen osalta. Konepajojen talouskasvusta hyötyvä sykli näkyy selkeästi Konecranesin kurssissa. Kisa on kuitenkin pitkä, ja voi olla että joku "osinkokoneista" puksuttaa tuolta vielä ohi jonain vuonna :)