lauantai 6. kesäkuuta 2020

Osakesäästötili - välikatsaus

Sijoitin heti tämän vuoden alussa täyden 50000 osakesäästötilille ja laitoin 10000 euroa viiteen eri osakkeeseen. Tarkoituksena oli katsella vuosien varrella sijoitella maksetut osingot takaisin kuhunkin osakkeeseen ja katsella kun "viisi hevosta" ottavat mittaa toisistaan. Valitut osakkeet ovat siis UPM-Kymmene, Konecranes, Titanium, Citycon ja L&T.

Kuinkas sitten kävikään? No, korona tuli ja mukana historiallisen nopea dippi maaliskuussa. Kuten olen kattavasti kirjoitellut kevään aikana, OST:n sisältöä tuli veivattua edes takaisin. Lopputuloksena on kuitenkin se, että olen jälleen "all in" alkuperäisessä viidessä osakkeessa.

Veivaamisesta oli hyötyä. Myin kolme osaketta (UPM, Konecranes, Citycon) kokonaan pois maaliskuun 5. päivä, juuri ennen erittäin suurta dippiä. Sittemmin ostelin ne takasin halvemmilla hinnoilla kolmessa erässä.

Näiden treidien avulla OST:n tilanne näyttää varsin hyvältä. Kokonaispääoma on 53 010 euroa eli vähän yli kolme tonnia voitolla.

Yksittäisten osakkeiden tilanteet tässä suuruusjärjestyksessä:
 • Konecranes: 12185 euroa
 • UPM-Kymmene: 11048 euroa
 • Citycon: 10749 euroa
 • Titanium: 9789 euroa
 • L&T: 9153 euroa
Jokaiseen on siis uudelleensijoitettu maksetut osingot. Citycon on poikkeus, koska se maksaa osingot neljässä erässä. Tässä tapauksessa teen uudelleensijoituksen vuoden loppupuolella. Aivan eksaktia tiedettä tämä ei ole, eli ihan eurolleen en ole näitä uudelleensijoituksia seurannut.

Tästä tulee silti mielenkiintoinen "kisa" seurata. Titanium ja L&T ovat vähän takamatkalla kun en tajunnut tehdä niillä koronaveiviä. Katsotaan saavatko pitkällä juoksulla muut kiinni...

Miltäs muilla näyttää OST:t? Voitolla vai tappiolla?

3 kommenttia:

 1. En ole edes avannut osaketiliä. Paremmat oston paikat ovat vielä tulossa.

  VastaaPoista
 2. Näppärä tuo Salkunseuranta-ruutu tämän blogin oikeassa reunassa, onko tuo ~+20% muutos 2020 YTD vai jotain muuta? Oletko tyytyväinen tuohon kasvuun, oliko sinulla jotain tavoitetta alun perin, millä tasolla koitat ainakin saada kasvun pysymään (per kk tai per kvartaali tai per vuosi)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo 20,3% muutos on koko salkun all time arvonmuutos, poislukien osingot ja myyntivoitot. 1.4. tänä vuonna se on varsin huonolla tolalla, siihen aikaan oltiin vielä koronakuopassa :) Kyseinen lukema on nyt varmaankin 40-50% plussalla.

   Lisäksi tuossa seurannassa on realisoitunut tuotto. Tämä koostuu pääasiassa osingoista ja sekin on "all time" seuranta. Itse asiassa ainut konkreettinen raha mitä sijoituksista olen saanut löytyy tästä, muu on sitten realisoitumatonta tuottoa ja markkinariskin alla.

   Olenko tyytyväinen 1.4.2020 tilanteeseen ja 20% arvonnousuun all-time? No en todellakaan :) Jos tuosta hetkestä katsoo snap-shotin (ja ottaisi huomioon myös realisoituneet tuotot), niin aika huonolta näyttäisi 11 vuoden sijoitustuotot...

   Pidemmän päälle tällä sijoitustoiminnalla tekisi ihan mielellään voittoa :) Mutta tosiaan 1.4. tilanne oli aika kurja ja nyt näyttää paremmalta.

   Lisäksi tietysti kokonaistuottoon vaikuttaa se että uusi sijoitettu pääoma on laitettu sisään melko lailla lähivuosina ja se ei ole ehtinyt nousta yhtä paljon kuin vanhat sijoitukset.

   Poista