torstai 5. maaliskuuta 2020

Riskitason säätöä ja spekulointia: OST:sta kolme sijoitusta ulos, kaksi jäi

Sanotaan, että jokaisen tulisi säätää salkkuunsa sellainen riskitaso että markkinoiden heiluminen ei vie yöunia.

Sanotaan myös, että pitkäjänteisen sijoittajan ei tulisi välittää isoistakaan romahduksista, vaan nähdä ne oston paikkoina.

Itse olen ollut aina tämän jälkimmäinen ajattelutavan vahva kannattaja. Nyt minussa kuitenkin heräsi pieni spekulantti koronaviruksen aiheuttaman markkinamyllerryksen keskellä. Huomasin viime viikonlopun aikana itsessäni yllättäviä myyntihaluja, vaikka olin juuri blogannut siitä, että pitäisikö ostaa lisää. Näyttää siltä että sijoittajan sieluni on yhtä skitsofreeninen kuin osakemarkkinat :)

Tällä hetkellä nähdään maailman pörsseissä ennätysmäisiä laskupäiviä mutta myös ennätysmäisiä nousupäiviä. Nousupäiviä on nyt tällä viikolla pari takana, jotka saattavat vaihtua jälleen laskusuuntaan, vaikka keskuspankit ja muut tahot pyrkivätkin markkinoita elvyttämään.

Mietin että miten voisin samaan aikaan rauhoittaa omaa harmitusta salkun markkina-arvon laskusta, mutta myös hyödyntää markkinoiden heilumista. Tästä kypsyi ajatus spekuloida OST-salkun sisällöllä, joka onkin veroneutraali tapa toimia. Arvo-osuustilillä olevia voitolla olevia sijoituksia en lähde myymään, koska veroseuraamusten biittaaminen ajoittamalla on melko tuhoon tuomittu ajatus.

Tilaisuus tehdä myyntejä tuli sopivasti tänään, kun OST:llä olevat sijoitukset nousivat lähelle alkuperäistä 50k sijoitustani. Juna palasi asemalle.

Myin heti pörssin avauduttua kolme sijoitusta pois yhteensä n. 28000 euron hintaan. Lähteä saivat UPM, Konecranes ja Citycon.

OST:lle sai ja saa jäädä vastakin Titanium ja Lassila & Tikanoja. Miksi nämä kaksi?

Vakka Titanium onkin pienyhtiö joka on pääasiassa yhden rahastotuotteen varassa, on tämä tuote kunnossa. Hoivakiinteistöt ovat mielestäni samaan aikaan paradoksaalisesti sekä defensiivinen että kasvuala, kuten Hoivatilojen upeasta sijoitustarinasta nähtiin. Titanium kertoikin tänään hyvästä tuloksesta sekä kasvavasta osingosta (Arvopaperin juttu).

Lassila & Tikanoja on myös alalla johon en odota korona-asioiden tai taantuman pahasti koskettavan. Siivouspalveluja saatetaan jopa lisätä ja yhteiskunnan jäteinfra tulee pyörimään jatkossakin. Yli 6% osinkotuotto tekee tästä myös hyvän casen OST:lle vaikka kurssi heiluisi.

Kolme salkusta lähtijää taas saattavat näkemykseni mukaan kärsiä koronaviruksen aiheuttamista markkinamuutoksista ja työskentelyn/liikkumisen vähenemisestä eri tavoin. Nämä saattavat palata OST:lle myöhemmin, toivottavasti edullisemmalla hinnalla.

Koko muuvi ei ole salkkuni kokoon nähden mitenkään dramaattinen. Tämän päivän myynti vastaa salkusta alle 10%:ia. Samalla se kasvattaa käteiskassan 50 keuroon. Tällä kassalla saa paljon hyvää mieltä markkinoiden myllertäessä, sekä hyvän mahdollisuuden lisätä sijoituksia jos markkinat dippaavat kunnolla kevään mittaan.

Noh, on tässä todellakin se riski että korona kukistetaan tai se todetaan lopulta yhtä arkiseksi asiaksi kuin se on - vähän tavallista influenssaa tappavammaksi taudiksi. Markkinat saattavat siis jatkaa nousuaan. Tällöin allekirjoittaneen muuvi vaikuttaa jälkikäteen hölmöltä panikoinnilta. Onneksi tässä on omat eikä muiden rahat kyseessä niin voi tehdä välillä vääriäkin valintoja :)

4 kommenttia:

 1. Onko ostokohteita USA:sta kiikarissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa pitäisi ruveta kiikaroimaan. Dollareitakin on arvo-osuustilille kertynyt...

   Yleisesti ehkä kiinnostaisi ostaa jossain vaiheessa lisää ihan jenkki-indeksiä, jos tullaan tarpeeksi alaspäin.

   Poista
 2. Myyntihetkestä UPM on laskenut n. 5%, Citycon 4,5% ja Konecranes 7,5%. Toistaiseksi myyntiliike osui kohdilleen.

  Nyt alkaakin sitten vaikeampi vaihe eli milloin nämä sitten ostaisi takaisin? Ensi viikolla polttelisi jo ostonäppäin jos tulee lisää isoja laskupäiviä...

  VastaaPoista
 3. UPM kiinnostaisi vasta 25 euron alapuolelta ja silloinkin vain yksittäisellä ostoerällä, laatuyhtiön lasku on hitaampaa!

  VastaaPoista