maanantai 29. kesäkuuta 2020

Uusi ostos: QT Group

Ostin juuri reilun kahden tonnin hintaisen erän QT Groupia, 75kpl osakkeita kappalehintaan 27,1e.

Tässä lyhyt esittely QT Groupista sijoittajasivuilta (boldaukset omia):

"Qt Group toimii ohjelmistokehitystyökalujen globaalilla kasvumarkkinalla, jonka koko vuonna 2016 on arviolta 10 miljardia dollaria. Qt:n teknologian avulla kehitetään tehokkaita, interaktiivisia ja monialustaisia sovelluksia ja käyttöliittymiä. Niitä käytetään niin pöytäkoneissa, sulautetuissa järjestelmissä kuin mobiililaitteissakin. Kyseessä voi olla vaikka auton IVI-keskikonsolinäyttö, lentokoneen istuimen viihdejärjestelmä, tulostimen kosketusnäyttö tai teollisuuden kone.

Qt on IoT keskiössä. Sulautettujen järjestelmien kasvunäkymät ovat merkittävät: esineiden internet (IoT) tuo älyä kaikkiin käytössä oleviin laitteisiin. Samalla laitteiden käyttäjälle tuottamasta arvosta iso osa tehdään ohjelmistopohjaisesti.

Qt-teknologiaa käyttää yli miljoona ohjelmistokehittäjää maailmanlaajuisesti. Qt:n teknologiaa on käytössä yli 70 toimialalla, ja miljoonissa laitteissa ja sovelluksissa esimerkiksi kulutuselektroniikan, autoteollisuuden, lentokoneteollisuuden ja teollisuusautomaation aloilla.

Qt:n ohjelmistokehitystyökalut on rakennettu avointa lähdekoodia hyödyntäen, ja ne voi ottaa käyttöön kaupallisen tai avoimen lähdekoodin lisenssillä. Laaja avoimen koodin kehittäjäyhteisö tuottaa itsenäisesti osan Qt-teknologiakehityksestä ja tukee siten Qt:n lähes sadan hengen tutkimus- ja tuotekehitysyksikön työtä."

Inderesiltä löytyy QT:stä paljon hyviä videoita ja analyysejä (esim tämä).

Groupilla on äärimmäisen hyvin skaalautuva liiketoimintamalli ja se nojaa IoT:n (Internet-of-Things) megatrendiin. QT:n koodia näkee mm. lähes kaikissa suurimmissa autoteollisuuden tuotteissa ja monessa muussa. Suurin kasvupotentiaali onkin juuri näissä sulautetuissa järjestelmissä eri toimialoilla.

QT Group:in sijoituscase on tyypillinen pienyhtiösijoitus. Iso riski, iso potentiaali. Itse näkisin tässä "ten baggerin" mahdollisuksia. Jos kurssi laskee reilusti nykyisestä, niin saatan sijoittaa toisen parin tonnin erän tähän.

Olen kesälomalla ehtinyt muutenkin miettiä tulevia sijoituksia. Indeksisijoittaminen pysyy edelleen tukijalkana, mutta tulen tekemään myös enemmän harkittuja sijoituksia yrityksiin, joissa odotan suurta kasvupotentiaalia. Tein 2010-luvulla sen virheen, etten ostanut riittävän rohkeasti ja ajoissa "liian kalliita" yrityksiä, eli vaikkapa FANG-firmoja. Tällä vuosikymmenellä tulen ostamaan myös yrityksiä jotka ovat nousukierteessä (kuten QT Group). Lisäksi toki ostan hyviä yrityksiä myös silloin kun vaikkapa koronapandemia runtelee kursseja mielestäni liian alas.

Ostoslistalla uusina ideoina on mm (jos halpenevat tarpeeksi, tai ehkä muutenkin):
- Alibaba
- Salesforce
- LeadDesk
- WisdomTreen Artificial Intelligence ETF

Mitäs muuta tuonne loppuvuoden ostoslistalle voisi laittaa? :)

1 kommentti:

  1. WisdomTreen Cloud Computing (WTEJ) ja VanEckin Video and Esports (ESPO) löytyvät omasta ETF-salkustani. Blockchain-huuma alkaa olla hyytymään päin, mutta tuo tekoäly-ETF voi olla varsin hyvä ratkaisu.

    VastaaPoista