keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Osto: Salesforce.com

Markkinat tuntuvat jatkavan sitkeää nousuaan ylöspäin. Erityisesti tekno-osakkeet ovat vedossa, monen mielestä jo kuplahinnoissa.

Itse olen seurannut monen tekno-osakkeen taivalta ja harmitellut (kuten moni muukin), etten tullut ostaneeksi niitä ajoissa. Muutama onnistuminen on, kuten pari erää Microsoftia vuonna 2012, sekä Facebook, Twitter ja Zalando-ostokset vuonna 2017. Koronakriisin jälkimainingeissa - ja toki jo ennen - nämä ovat nousseet varsin mukavasti.

Nyt sitten tuli pomittua salkkuun Salesforce.com pitkän harkinnan jälkeen. Parin tonnin sijoitus kurssilla 191,17 dollaria. Hinta on korkeahko jos katsoo kurssikehitystä, mutta toisaalta moni muu amerikkalainen digiyritys on karannut huomattavasti korkeammalle koronakriisin jälkimainingeissa.

Millainen yritys Salesforce on? Osalle varmaan jo tuttu firma, mutta tässä lyhyt kuvaus.

Salesforce.com, inc. is an American cloud-based software company headquartered in San Francisco, California. It provides customer relationship management (CRM) service and also sells a complementary suite of enterprise applications focused on customer service, marketing automation, analytics, and application development.

Lyhyesti sanottuna Salesforce tarjoaa välineitä yritysten asiakkuuksien hallintaan. Yrityksen tuote on mukana automaatio ja analytiikka -trendeissä, mikä selittää viime aikaisen menestymisen. Samoilla apajilla toimii moni muukin yritys (SAP, Oracle, Microsoft jne), mutta Salesforcessa pidän siitä, että fokus on kohtuullisen selkeästi rajatussa, mutta samalla isossa globaalissa bisneksessä.

Voi olla että tuli ostettua uuden "teknokuplan" huipuilta tämä :) Mutta aika näyttää...

perjantai 24. heinäkuuta 2020

Lisäosto Kiina-ETF:ää

Tein n. kaksi viikkoa sitten avausoston Kiina-ETF:ään (ICGA). Tämän jälkeen markkinoilla on ollut myllerrystä ja ostohetkestä erityisesti Kiinan markkinat ovat olleet alamaissa.

Edellisen oston yhteydessä uumoilin että ostot jatkuvat, jos kurssit laskivat. Näin kävi yllättävän nopeasti. Tänään ICGA-ETF oli lähes neljän prosentin laskussa (edellisten laskujen päälle) ja ostin n. tuhannen euron erän kurssiin 5,44 e/kpl.

Tulen jatkossakin tankkaamaan lisää kyseistä ETF:ää jos kurssit laskevat reilusti. Uskon monesta syystä että teknopainotteinen ICGA (Alibaba ja Tencent muodostavat yli 30% indeksistä) tulee pärjäämään pitkällä aikavälillä:
  • Kiina on tekoälyn suurvalta: dataa riittää, sitä kerätään enemmän kuin muualla, ja sitä käytetään liiketoiminnassa (ja toki muuallakin, mutta se on toinen tarina)
  • Kiina on valtava sisämarkkina. Vähän sama etu kuin jenkkilässä.
  • Kiinalaiset osakkeet ovat jääneet jälkeen länsipörsseistä ja varsinkin jenkkilästä. Pitkällä aikavälillä globaali taloudellinen painopiste siirtynee Kiinaa kohti.
Mutkiakin on matkassa Kiina-sijoittajalla. Viimeisimpänä länsivaltojen ja Kiinan poliittinen ja taloudellinen nokittelu. Itse haluan tämän kortin katsoa ja minulla on aikaa odottaa että potentiaali realisoituu.

maanantai 20. heinäkuuta 2020

Lisäsijoitus Evli Pohjoismaat Yrityslaina B

Varsinkin riskisemmät yrityslainamarkkinat kyykkäsivät koronakriisissä komeasti. Ostin melko pohjalta 2000 euron erän Evli Pohjoismaat Yrityslaina -rahastoa. Tämä ostos on nyt noussut 2101 euroon. Koko tuotto on käytännössä riskilisien kaventumista.

Riskilisien kaventuminen on nähdäkseni vielä kesken ja toki tilanne voi vielä pahentuakin. Laitoin tästä huolimatta yhden tonnin lisää tähän rahastoon, koska uskon pohjoismaisten yrityslainojen kohtuullisiin tuottomahdollisiin jatkossakin. Kohtuullisella tarkoitan jotain 0-3 % välissä, eli tämä ei osakesijoitusten kanssa kilpaile. Mutta johonkin niitä ylimääräisiä rahoja pitää parkkeerata :)

Tätä kirjoitettaessa odottelen osakemarkkinoilta jonkinlaista kyykkäystä. Jenkkilässä koronatilanne pahenee ja aiheuttaa jatkossa eriasteisia lockdowneja. Näitä voi tulla muuallakin, kuten viimeeksi Hong Kongissa. Vaikka markkinat eivät enää samalla tavalla virusta säiky, niin lockdownit saattavat tunnelmaa hapattaa. Odotan ostopaikkoja 30 keuron käteiskassan kanssa.

maanantai 13. heinäkuuta 2020

Neles ostotarjous & uusi osto Kiina-ETF:ään (ICGA)

Tämä tapahtui yllättävän nopeasti. Nimittäin ostotarjous Neles:istä! Ruotsalainen Alfa Laval tarjoaa Nelesistä 11,50 euroa osakkeelta (kts. Kauppalehden juttu). Preemio on noin 33%. Nelesin hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä ja uskon että se menee läpi. 

Omassa salkussani tällä uudella hinnalla on Nelesiä n. 1650 euron edestä. Melko pieni potti, mutta voitto se on pienikin voitto! Salkussani tulee tämän jälkeen jatkamaan Metso Outotec lähes 5000 euron arvolla. Näyttääkin siltä, että Neles lohkaistiin yritysostoa varten erikseen, niin nopeasti tämä kävi. Metso Outotec on sen verran isompi kokonaisuus, että saa varmaan jatkaa matkaansa pörssissä.

Tulevan pikkuvoiton kunniaksi tein tänään avausoston iShares MSCI China UCITS ETF:ään (ICGA). Ostin 350 kpl kurssiin 5,93e eli vähän yli 2000 eurolla.

ICGA:ssa on fyysinen replikointi, kustannukset 0,40 % pa. ja osinkojen uudelleensijoitus. Indeksi sisältää kiinan osakemarkkinoista 85%, ml. suuria ja keskisuuria yrityksiä jotka on listattu Shanghain ja Shenzenin pörssseihin.

Momentum on nyt Kiinan osakemarkkinoilla kova. Ylikuumenemisen riskejäkin on väläytelty viime aikoina, ml. Kiinan hallituksen toimesta. Itse näkisin, että Kiinan osakemarkkinoilla on kova potentiaali sekä lähitulevaisuudessa että pitkällä aikavälillä. Siinä missä mm. FANG-osakkeet ovat nousseet valtavasti kymmenen viime vuoden aikana, Kiinan pörssiä vetävät teknoyhtiöt Tencent ja Alibaba eivät ole nousseet vielä ihan yhtä railakkaasti. ICGA-ETF:stä tämä kaksikko muodostaa tällä hetkellä yli 30%.

Veikkaan että volatiliteettiä on luvassa sekä Kiinan että muillakin markkinoilla. Ei yhtään haittaisi, vaikka saisin tätä ETF:ää vielä 20% halvemmalla. Uskon kuitenkin, että Kiinan markkinat ovat yksi lähivuosikymmenien ylisuorittajista. Tähän on monta syytä, mistä vähäisimpiä ei ole Kiinan teknologinen kehitys mm. koneoppimisessa ja viestintäteknologioissa. Kauppasodat ja poliittiset jännitteet tulevat toki haittaamaan tällä saralla, mutta toisaalta Kiinan kotimarkkinat ovat kuitenkin suuret ja kasvavat. Hajautuksen vuoksi haluan olla näillä markkinoilla ehdottomasti mukana.

maanantai 6. heinäkuuta 2020

Konecranes: tämän vuoden osinkojen uudelleensijoitus

Ostin äsken rutiininomaisesti Konecranesia n. 350 euron edestä. Miksi tällainen pikkusumma? :)

Syy ostoon on osakesäästötili ja suunnitelma juoksuttaa "viittä hevosta" kilpaa sen sisällä sijoittamalla osingot uudestaan kuhunkin osakkeeseen. Mikään pakkohan ei olisi näin tehdä, mutta itselleni tämä on mielenkiintoinen kokeilu, jossa pääsee seuraamaan osakkeen kokonaistuottoa yli ajan ilman väliin tulevia veroseuraamuksia.

Konecranesin osinko oli tänä vuonna varsin huono verrattuna aiempiin vuosiin. Koronakriisi leikkasi sen lähes puoleen edellisvuodesta. Uskoisin että tulevina vuosina osinko tulee taas kasvamaan.

OST:n sisäistä kisaa johtaa kuitenkin Konecranes, jonka arvo on yli 11000 euroa. Perää pitää L&T 9000 eurolla. Ihan reilu tämä vertailu ei ole, koska myin ja ostin Konecranesia koronakriisin aikana siten että vältyin suurimmalta romahdukselta. Mutta näillä mennään. Näillä näkymin en ole myöskään myymässä OST:ltä mitään, joten kilpajuoksu saa jatkua markkinavetoisesti ja osinkoja sijoitellen tulevina vuosina.

OST:n kokonaisarvo pyörii tasan 50 keuron hujakoilla, joten koronakriisin yli on menty ilman isompaa tuhoa. Tulevasta kurssikehityksestä on taas hyvin vaikea sanoa. Vaikka tuntuisi luontevalta että kurssien pitäisi laskea koronan jyllätessä, niin jostain syystä (FED/EKP?) globaalit osakemarkkinat tuntuvat nousuvoittoisilta. En uskalla lähteä taistelemaan trendiä vastaan. Käteiskassa on kuitenkin valmiina jos lasku koittaa.

perjantai 3. heinäkuuta 2020

Avausosto: WisdomTree Artificial Intelligence ETF (WTI2)

Tekoäly on yksi tämän hetken kuumimmista teknologiatrendeistä. Se on ns. "yleiskäyttöinen" teknologia joka tulee olemaan osa lähes kaikkea yhteiskunnan toimintaa. Tämä näkyy myös tekoälyyn panostavien firmojen osakkeissa, jotka ovat lähteneet erityisen napakasti nousemaan kevään koronakuopan pohjalta.

Tiedän, että olen auttamatta myöhässä kun lähden mukaan vasta nyt. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan :) Esimerkiksi Amazonin osakkeet jäivät minulta ostamatta, vaikka harkitsin asiaa vuosikymmenen varrella moneen kertaan. Aina liian kallista... kunnes huomaatkin että kalleus oli perusteltua!

Ostin tänään WisdomTree Artificial Intelligence ETF:ää (WTI2) 60 kpl hintaan 34,65 eli yhteensä vähän yli kahdella tonnilla. Tämä on tällainen maltillinen avausosto. Tavallaan toivon että kurssit kyykkäisivät, niin voisin ostaa tätä lisää.

Tässä pieni maistiainen ETF:n top-5 omistuksiin:
  • Cerence: "The global industry leader in creating unique, moving experiences for the automotive world. Our expertise is sophisticated A.I., natural language understanding, voice biometrics, gesture and gaze technology and augmented reality."
  • Cadence Desing Systems: "American multinational electronic design automation (EDA) software and engineering services company"
  • CoreLogic: "A leading provider of consumer, financial and property data, analytics and services to business and government."
  • Synopsys: "American electronic design automation company that focuses on silicon design and verification, silicon intellectual property and software security and quality."
  • Ciena Corporation: "Provides network hardware, software, and services that support the transport, switching, aggregation, service delivery, and management of video, data, and voice traffic on communications networks worldwide."
WTI2:sen maajakauma on jenkkipainotteinen (n. 59%), loput pääasiassa Aasiassa. Tekoäly onkin pitkälti Yhdysvaltojen, Japanin ja Kiinan temmellyskenttää. ETF:n kulut ovat 0,40 pa. ja osingot uudelleensijoitetaan.

keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

2020 / Q2: Uusiin ennätyksiin koronakuopasta nousun jälkeen

Huhhuh, aikamoista vuoristorataa tämä sijoittaminen 20-luvulla :)

Kuten kaikki ovat huomanneet, tämän vuoden kakkoskvartaali oli sijoittajalle varsin erilainen kuin Q1. Vuoden alussa mentiin lujaa alaspäin koronakriisin keskellä, ja palautuminen on ollut lähes yhtä nopeaa, vaikkakin mm. Suomessa kurssit eivät ole palautuneet aivan täysin huippulukemiinsa.

Tässä alkuun Q2 luvut:
  • Uusi sijoitettu pääoma: 1112 €
  • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 53215 € (+18,8 %)
  • Tuotto (pl. osingot): 52103 € (+18,3 %)
Tämä kvartaali oli osaltani melko aktiivista kaupankäyntiä.  Myynnit (Terveystalo, Cargotec, FM & BYND) olivat lähes yhtä suuret kuin ostot (QT Group, Evlin yrityslainarahasto, DXSU + kk-sijoitukset). Tästä syystä kokonaisuudessaan uudet sijoitukset olivat nettona vain tuhannen euron luokkaa. Pääoman kasvu oli silti huikeaa - salkku nousi yli 50 keuroa!

Osakesäästötilin pääoma on Q2:sen aikana sijoitettu jälleen kokonaan osakkeisiin (kts. välikatsaus). OST:n markkina-arvo on tällä hetkellä 49 492 eli hyvin lähellä alkuperäistä 50 keuron sijoitusta. Näillä näkymin en lähde enää OST:tä veivaamaan, vaan annan sen nousta ja laskea markkinan mukana. Osingot on tarkoitus sijoitella salkkuun suunnilleen sitä mukaa kuin niitä tulee - viimeeksi OST:lle tuli Konecranesin ja Cityconin osinkoja.

Salkku on nyt käytännössä all-time-high lukemissa. Markkina-arvo on 336 495 €, mikä on lähes sata tonnia korkeampi kuin hankinta-arvo. Lisäksi osingoista ja myynneistä on tullut nettona vajaa parikymmentä tonnia kaiken kaikkiaan. Alla olevassa graafissa näkyy kokonaiskehitys.





















On hyvin vaikeaa sanoa mitä markkinoilta on seuraavaksi odotettavissa. Koronauutiset - jotka ovat varsin synkkiä - eivät näytä hirveästi heiluttavan markkinoita. Keskuspankeilla on suuri rooli. Itse odottelen jonkinlaista dippiä, mutta koska käteiskassa on nyt n. 30 keuroa, en lähde salkusta myymään mitään. Sen sijaan jos markkinat laskevat reilusti, lähden ostolaidalle.