perjantai 3. maaliskuuta 2017

Alustatalouden tripla: Facebook, Twitter & Zalando

Alustatalous (eng. platform economy) viittaa digitaalisten alustojen päälle rakennettuun liiketoimintaan, joka yhdistää eri markkinaosapuolia ja ihmisiä vuorovaikutukseen helposti skaalautuvalla tavalla. Arvon luonti perustuu usein ns. verkostovaikutuksiin eli käyttäjien ja sisällöntuottajien määrän lisääntyessä kaikkien kokema arvo kasvaa (mieti tässä esim. Applen sovelluskauppaa). Tästä arvosta sitten pääsevät siten hyötymään sekä erilaiset käyttäjät, kolmannet osapuolet, sekä luonnollisesti alustan tarjoaja. Alustatalouden yritykset ovatkin nykyään nouseet maailman arvokkaimpien yritysten kärkeen (mm. Amazon.com, Facebook ja Google/Alphabet).

Itse olen pysytellyt osakepoimintojen osalta pitkälti näistä yrityksistä erossa. Jälkikäteen ajateltuna se on ollut merkittävä virhe. Esimerkiksi Amazon.comia, Googlea tai Facebookia olisi todellakin kannattanut hankkia silloin kun nämä listautuivat ja myöhemminkin. Nämä yritykset ovat aidosti muuttaneet maailmaa ja koskettavat melkein jokaista meistä tavalla tai toisella. Microsoftia sentään olen tajunnut hankkia, ja tämä on ollut paras yksittäinen ulkomainen osakepoimintani (170 % plussalla). Tein eilen ja tänään yhteensä kolme osakeostoa, jolla laitoin salkun alustatalouden osastoa kerralla kuntoon.

Ostin eilen Zalandoa Xetrasta n. 1500 eurolla, 36,65 e/kpl. Zalando on saksalainen vaatteisiin keskittyvä verkkokauppa, joka on ollut kovassa nosteessa viime vuosina. Zalandolla on nyt n. 1% osuus koko euroopan vaatekaupasta, ja yrityksen tavoitteena on nostaa tämä 5 %:iin. Olen erityisesti tykästynyt Zalandon uusimpaan kasvustrategiaan. Zalando tarjoaa omaa alustaansa muiden vaatekauppojen - ml. pienten "kivijalkakauppojen" - käyttöön, joka tarkoittaa sitä että asiakkaalle on saatavilla hyvin laaja valikoima, joka ei jää Zalandosta kiinni. Zalando tietenkin ottaa oman siivunsa näistä transaktioista. Tämä muistuttaa hyvin paljon sitä tapaa millä Amazon.com kohosi globaalin verkkokaupan kuninkaaksi (Amazon tarjoaa muiden tuotteita omilla tuotesivuillaan).

Tänään ostin jenkkipörssistä sekä Facebookia että Twitteriä molempia reilulla tuhannella dollarilla. FB:tä hintaan 136,95 dollaria /osake ja Twitteriä 15,84 dollaria /osake.  Nordnetilla on menossa kampanja, jossa on tarjolla ilmaiset välityspalkkiot FB:n, juuri listautuneen Snapchatin sekä Twitterin osalta. Olin jo päättänyt ostaa Twitteriä aiemmin, joten tämä tarjous tuli ihan sattumalta vastaan. Twitterin osake on juuri nyt varsin alamaissa, sillä käyttäjämäärän kasvu on sakannut ja jäänyt reiluun 300 miljoonaan käyttäjään. Lisäksi Twitterin ympärillä velloneet ostohuhut ovat myös rauhoittuneet. Itselläni kuitenkin on luottoa Twitteriin, sillä siitä on tullut varsin vaikutusvaltainen alusta erityisesti politiikan, journalismin ja julkisuuden henkilöiden kanavana. Oletan että Twitter saa liiketoimintamallinsa kuntoon, tai sitten joku toinen yritys ostaa sen jossain vaiheessa.

Samalla kun ostin Twitteriä vahvistui päätös hankkia myös Facebookia (ja osin toki Nordnetin tarjous helpotti asiaa). Olen seuraillut Facebookin menestyskulkua sivusta ja se on aina ollut "liian kallis". Niin se on varmasti nytkin, mutta toisaalta uskon että tulevaisuudessa FB tulee olemaan yhä vain hallitsevampi alusta, jota ei helposti syrjäytetä. Muun muassa WhatsApp:in ostaminen oli todella hyvä liike Facebookilta.

Viime aikoina olen innostunut osakeostoksille varsin usein. Nyt yritän pitää vähän hengähdystaukoa. Katsotaan josko olisi malttia siirrellä kevään osinkoja käteiskassaan...

13 kommenttia:

 1. Itse en koske pitkällä tikullakaan FANG-osakkeisiin, koska tulevaisuuden ennustaminen näissä firmoissa on todella hankalaa erittäin nopean teknisen muutoksen takia. 10 vuoden jälkeen kyseisiä firmoja ei välttämättä ole enää olemassakaan. Toisaalta Brown Formanin Jack Daniels ja Hershey'n Kisses myyvät 99% varmuudella edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä syystä minäkään en ole niihin koskenut. Alan pikkuhiljaa ajatella että se oli virhe. Mutta katsotaan nyt. En lähtisi näillä "salkkua täyttämään" kuitenkaan vaan tämmöistä pienimuotoista kokeilua.

   Poista
 2. Miksi Twitter. Se ei ole koskaan tehnyt minkäänlaista olennaista voittoa? Saa nähdä tuleeko se koskaan tekemäänkään? Facebook tekee sentään voittoa. Siihen sijoittamisen voin jotenkin ymmärtää. Zalandosta en tiedä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi Twitter? Tuossa kirjoituksessani olikin se olennainen: "Itselläni kuitenkin on luottoa Twitteriin, sillä siitä on tullut varsin vaikutusvaltainen alusta erityisesti politiikan, journalismin ja julkisuuden henkilöiden kanavana. Oletan että Twitter saa liiketoimintamallinsa kuntoon, tai sitten joku toinen yritys ostaa sen jossain vaiheessa."

   Facebook alkoi tekemään ensi kertaa voittoa viisi vuotta perustamisensa jälkeen:

   https://www.theatlantic.com/business/archive/2009/09/facebook-turns-a-profit-users-hits-300-million/26721/

   Poista
 3. Twitter on kyllä aika riskisijoitus. Kuten itsekkin totesit, sen tarvitsee saada liiketoimintamallinsa kuntoon jos se haluaa tienata. Mutta suurempi riski on vielä siinä, että sen vaikutusvalta voi kadota vuodessa tai alle. Ei siihen varmaan tarvita, kuin facebookin tai vastaavan tarjoama vastaavanlainen palvelu. Twitter on siis hyvin yksinkertainen idea enkä täysin ymmärrä miten se nousi kuolleista, mutta tällä hetkellä näyttäisi, että se on elossa vain sen takia, että facebook antaa tietynlaisen mielikuvan, minkä vuoksi sitä eivät kaikki halua käyttää sijaispalveluna vaikka voisi. En kyllä ole perehtynyt onko twitterillä muuta liiketoimintaa, mutta itsenäisenä palveluna se ei todennäköisesti tule selviämään. Mutta on sitä näissä asioissa oltu aikaisemminkin väärässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, noista kolmesta Twitter on se kaikkein riskisin. Onneksi oma salkku ei kaadu tähän(kään) sijoitukseen. Hyvä hajautus antaa mahdollisuuden välillä kokeilla jotain "hullua" :)

   Oma näkökulma Twitterin kilpailuetuun on varsin subjektiivinen. Käytän itse sekä FB:tä että Twitteriä. Tunnen paljon ihmisiä jotka käyttävät molempia tai vain jompaa kumpaa. Twitterillä on selkeästi oma viestinnällinen niche, joka ei sovi FB:lle.

   Eri asia on tosiaan, että onnistuuko Twitter kääntymään voitolliseksi. Johdon suunnitelma on että näin tapahtuisi jo tänä vuonna. Lisäksi joku voi ostaa Twitterin, vaikkapa juuri FB. Kolmas vaihtoehto on sitten, että alusta vaipuu pikkuhiljaa unholaan ja kilpailijat menevät ohi. Tämä on mielestäni se suurin riski. Mielenkiintoista tätä tilannetta on seurata, ja aina hieman mielenkiintoa lisää että itse on omistajana...

   Poista
  2. Tässä muuten hyvää pohdintaa Twitterin vaikeuksista tuottaa voittoa, ja samalla siitä, miten se eroaa muista alustoista hyvässä ja pahassa.

   http://www.cityam.com/258492/twitter-could-peoples-platform-but-not-unless-turns-profit

   Poista
  3. Ei Twitterin menestys mahdotonta ole. Ja sillä on tosiaan omanlainen viehätyksensä, vaikka itse sitä en juurikaan ole ymmärtänyt, mutta sen menestys ei minusta riipukkaan. Tosiaan, en nää syytä miksi joku muu alusta jolla on jo käyttäjiä, ei voisi analysoida twitterin menestyksen syitä ja perustaa oman version, ehkä paremman. Facebook on hyvä esimerkki siitä miten joku palvelu tekee asiat hieman paremmin, kuin kilpailijat ja valtaa kaiken. Suomessakin oli vakavasti otettava kilpailija, IRC-galleria, mikä on edelleenkin pystyssä, mutta ei vakavasti otettava kilpailija. Kun facebook rantautui, ei vaadittu kuin pieniä virheitä IRC-gallerialta ja käyttäjät valuivat facebookiin. Vaikka IRC-galleria nykyään kuulostaakin vain vitsiltä, oli sillä todellinen potentiaali aikanaan.

   Poista
 4. Verkkokauppaa hankin taannoin. Tulisikohan pian päälistalle? Katsellaan rauhassa, toistaiseksi pieni nousu ja kohtalainen osinko lämmittävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkokauppa on myös yksi jota olen harkinnut salkkuun. Olisi voinut hyvin mahtua eilisen ostoihin mukaan, mutta välillä pitää tehdä valintoja kun kaikkea kivaa ei ole varaa ostaa :)

   Poista
 5. Zalando oli mielestäni noista se paras ostos :=)

  VastaaPoista
 6. Tiesitkö että Kinnevik ruotsin pörssissä omistaaaika 32% zalandosta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt. Kinnevik näyttää ihan mielenkiintoiselta sijoitusyhtiöltä ja sikäli sijoituskohteelta jos haluaa hajauttaan heidän portfoliossa olleviin kohteisiin. Itse halusin sijoittaa nimenomaan Zalandoon, joten en olisi tehnyt tätä Kinnevikin kautta vaikka asiasta olisin tiennytkin...

   Poista