maanantai 29. maaliskuuta 2021

Lisäosto: Huhtamäki

Orthexin osakeannista palautui tilille pari tonnia ja laitoin samantien osan takaisin markkinoille. Tällä kertaa en sijoittanut mihinkään "uuden talouden firmaan", vaan lisäsin yhtä salkkuni vakaimmista yrityksistä.

Ostin Huhtamäkeä 25 kpl kurssiin 38,76 e/kpl, eli vajaalla tonnilla.

Ensimmäisen erän ostin aikanaan hienona päivänä eli 17.3.2020 - paljoakaan halvemmalla laatuyritystä ei voisi saada kuin koronakriisin huipentumassa! Tuolloin sijoitin n. 3000 euroa ja tämä potti on kasvanut 47%. Välillä käytiin aika korkeallakin, mutta nyt kurssi on tullut viime aikoina hieman taas alemmas. Ajattelin että nyt tuli hyvä paikka lisätä.

Huhtamäki on yksi Helsingin pörssin vakaimmista osingonkasvattajista (kts. osinkohistoria). Osinkoja on kasvatettu tasaisesti vuodesta 2009 asti. Silti kurssi pyörii tällä hetkellä samoilla tasoilla kuin 5 vuotta sitten. Uskon tulevaisuudessa että sekä osingot että kurssi jatkavat nousuaan, sillä Huhtamäki sijoittuu muoviroskan vähentämisen megatrendille ja on erittäin tunnettu toimija globaalisti ruoka- & juomapakkauksissa.

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Kiitos Invesco - ja näin minusta tuli Teslan, Nion ja Plug Powerin (taas) omistaja

Yksi parhaiten tuottaneista ETF:istäni on ollut PZD, eli Invesco Cleantech ETF. Kyseessä on yksi pitkäaikaisimmista sijoituksistani - tein ensimmäisen merkinnän vuonna 2011.

Erityisesti viimeisen vuoden aikana cleantech on ottanut hurjan loikan ylöspäin. Minulla on varallisuutta tässä n. 30k, eli tämä on yksi isoimmista sijoituksistani.

PZD oli hieno ETF. Siellä oli top-5 holdingsissa hienoja yrityksiä: Umicore, Johnson Controls, Trimble, Cree & Novozymes.

Nyt sitten jostain tuntemattomasta syystä ETF:ää hallinnoiva Invesco vaihtoi (maaliskuun 24. päivä) ETF:n nimeä ja indeksiä (kts. uutinen).

Uusi nimi on Invesco MSCI Sustainable Future ETF. Uusi tikkeri on maapallon pelastamista kuvaava ERTH.

Katsoin kauhulla uutta yritysjakaumaa, ja sieltähän löytyi juuri mitä odotinkin. TOP-10:stä löytyy mm:

  • Tesla
  • Nio
  • Plug Power
  • Digital Realty Trust
  • Vestas Wind
Erittäin tunnettuja ja suuring osa valitettavan hypetettyjä nimiä... Koska nämä ovat painoilla 3-6% ETF:ssä, tarkoittaa tämä sitä että minä nyt sitten omistan suoraan Teslaa, Nioa ja Plug Poweria n. 1500 eurolla kutakin. Eihän siinä mitään jos nämä jatkavat "ikuista" nousuaan. Mutta pelkäänpä että näin ei välttämättä käy ja olisin todellakin pitänyt mieluummin entisen PZD-ETF:n sijoituksineen.

Poiskaan tätä ei viitsisi myydä, koska verovaikutukset olisivat tosi suuret. Lisäksi ERTH on listattu NYSE:en joten tätä ei saa suomalainen yksityissijoittaja ostettua lisää. Jääkööt salkkuun siis.

Nyt kiinnostaisi selvittää, että mitä vaihtoehtoja löytyy cleantech sektorilta, jos haluan joskus jatkossa tehdä ETF-sijoituksia vähän vähemmän "hypemäiseen" indeksiin. Ideoita otetaan vastaan!

iShares Global Clean Energy ETF (IQQH) on ilmeisesti yksi vaihtoehto ja sitää saa Xetrasta. Tässäkin on isoimpina sijoituksina Plug Poweria ja Vestasia...

Toinen vaihtoehto minkä bongasin on paremmin hajautettu Invesco Global Clean Energy (G1CE). Vaikka tällä on sama nimi, niin vertailuindeksi on eri ja sekä maantieteellinen että yrityksien välinen hajautus näyttää paremmalta.

Kaikki clean energy -ETF:t ovat juuri nyt toki tosi kalliita, eli en varmaan tähän asiaan reagoi lyhyellä tähtäimellä mitenkään.

perjantai 26. maaliskuuta 2021

Lisäosto: PowerCell Sweden & Orthex jälkipelit

Ostin 36 kpl lisää PowerCell Swedeniä hintaan 229,6 SEK/kpl (yhteensä n. 800 euron erä). Yritys on listattu First North Stockholmiin toimii polttokennoteknologian parissa ja toiminta vaikuttaa kaikin puolin asiallisemmalta kuin jenkkilän serkullaan Plug Powerilla.

PowerCell Sweden on monessa mukana. Yksi mielenkiintoisin avaus on kumppanuus Boschin kanssa, joka tähtää polttokennojen massatuotantoon 2022. Toimialalla on paljon puhetta ja pöhinää, mutta sen verran mitä olen eri yrityksiä seurannut, niin tämä näyttää vakavasti otettavalta toimijalta. Tulevaisuus näyttää miten käy.

Orthexin listauksesta jäi vähän odotetustikin käteen vain pieni osuus. Harmittavasti isompi panostus ei antanut yhtään lisäosakkeita, vaan sain saman kuin muutkin minimimerkinnän hankkineista. Salkkuun ilmestyi 62 osaketta eli 422 euron edestä. Varsinainen minisijoitus... Osake on ollut toki nousussa nyt listauksen jälkeen, enkä lähtenyt ostamaan heti lisää. Jätetään salkkuun pikkupositio huvin vuoksi - ostan ehkä lisää joskus myöhemmin.

tiistai 23. maaliskuuta 2021

Kuplan puhkeamista odotellessa: Myin Plug Powerit pienellä voitolla

Olen kirjoitellut jo aiemmin että kuplan merkit ovat selkeästi ilmassa. Samasta asiasta blogaavat muutkin.

Yksi kysymys on tietysti, että olemmeko kuplassa jos kaikki tunnistavat sen? :) No, kyllä sitä hubrista ja ikuista nousuakin löytyy... Kannattaa katsella vaikka sijoitusvinkkejä YouTubesta niin siellä luvataan hirmuisia nousuja edelleen ja jokainen pieni pudotus on "buying opportunity"!

Näissä tunnelmissa myin sijoitukseni Plug Poweriin pienellä voitolla (hintaan 37,91 USD/kpl). Sijoituscase happani merkittävästi kun selvisi että yritys oli vääristellyt - vaikkakaan ei ilmeisesti laittomasti - tapaa millä liikevaihto lasketaan. Jos osakekurssi on noussut tuhansia prosentteja ja selviää että kirjanpidossa on jotain erikoista, niin onhan se jo melko iso hälytysmerkki!

Voi olla virhe että myin Plug Powerin juuri nyt, jää nähtäväksi. Ideaali on, että ostan sen takaisin salkkuun 60-70% halvemmalla. Romahdusta odotellessa :)

maanantai 22. maaliskuuta 2021

Lisäosto: Neoen

Sijoitin ensimmäisen kerran uusiutuvaan energiaan keskittyvään, Ranskalaiseen Neoen:iin viime vuoden syyskuussa. Osake lähti sen jälkeen hurjaan nousuun. Se oli toki nousussa jo ennen sitä.

Osake nousi viime vuoden lopussa koko cleantech sektorin mukana, mutta viime aikoina on koettu vähän jäähtymistä. Samalla Neoen on tullut jo reilusti alas syyskuun ostohinnoistani. Sijoituscase ei ole kuitenkaan muuttunut mihinkään. Uusiutuva energia ja sähkövarastot kiinnostavat edelleen.

Siksipä tein tänään n. tuhannen euron lisäsijoituksen Neoeniin. Jatkossakin seurailen tätä yritystä mielenkiinnolla. Verrattuna moniin muihin energia-alan pelureihin Neoen on ns. "pure play", eli tarjoamassa on mukana pelkästään uusiutuvia. Tämä ei liene kovin huono portfolio tulevina vuosikymmeninä.

Edit: Nähtävästi Neoenilla on menossa myös osakeanti lisäinvestointien rahoittamiseen. Osallistun siihen merkintäoikeuksieni puitteissa, joka lisää vielä 224 eurolla omistuksiani tässä yhtiössä.

torstai 18. maaliskuuta 2021

Toinen osto: RIZF

Kestävä ruokatuotanto, prosessointi ja jakelu on yksi megatrendeistä, joihin olen lähtenyt panostamaan isosti. Tähän liittyen salkustani löytyy täsmähankintoina mm. Burcon Nutrasciences Kanadasta ja Huhtamäki kotipörssistä. Toki metsäjätit UPM ja Stora - joita molempia minulta löytyy, ovat mukana pakkausmateriaalipuolella tässä trendissä.

Kestävään ruoantuotantoon on olemassa myös ETF: RIZE Sustainable Future of Food (RIZF), joka on hyvä tapa hajauttaa teemaan ilman että yrittää itse poimia voittajia. Ostin tätä ensimmäisen erän tammikuussa. Tavoitteena on laittaa tähän 2000 euron erissä yhteensä 10k ajan myötä. 

Tänään ostin toisen 2000 euron erän (hintaan ~5,1 e/kpl) RIZF-ETF:ää.

Kurssi oli noussut ekasta hankinnasta 4% ja huomionarvoista oli, että se ei juuri heilahdellut samalla kun tekno-osakkeet putosivat voimakkaasti viime viikkoina. Tämän ETF:än portfoliossa onkin yrityksiä jotka hyötyvät yhteiskuntien avautumisesta ja talouskasvun jatkumisesta. Ruoantuotanto on myös aikalailla sykleistä riippumatonta, samalla kun kestävyysvaatimukset nousevat. Mielestäni kaikin puolin mielenkiintoinen ja salkkua tasapainottava teema siis!

keskiviikko 17. maaliskuuta 2021

Osallistuin Orthexin listautumisantiin

Kuten viime postauksessa ennakoin, osallistuin Orthexin listautumisantiin.

En käy tarkasti tässä Orthexin liiketoimintaa ja taloudellisia lukuja läpi, sillä näistä löytyy jo paljon analyyseja ja mielipiteitä. Esimerkiksi Karo Hämäläisen tai Omavaraisuushaasteen kynästä. 

Olen tutustunut listausesitteeseen, toimarin haastatteluihin (esim. tämä), sekä erilaisiin keskusteluihin listauksen ympärillä. Riskejä riittää, samoin kuin potentiaalia. Säilytysasioiden valmistus ei kuitenkaan ole bisneksenä mitenkään spekulatiivista, vaan hyvin vakiintunutta toimintaa. Kasvumahdollisuuksia on vähänlaisesti orgaanisen kasvun puolella, mutta enemmän kansainvälistymisen ja yrityskauppojen kautta. Näihin pörssilistaus voi auttaa.  

Merkkasin annista 350 kpl osakkeita yhteensä 2387 euron hintaan. Minimimäärä on 100 kpl, joka maksaisi 682 euroa. Koska markkina on nyt reippaassa vauhdissa, niin ennakoin että merkintämääriä tullaan leikkaamaan, ja kaikki saavat pelkästään tuon minimimäärän. Tai vaihtoehtoisesti minimimäärän + sen yli menevä summa jollain prosentilla leikattuna. Itse toivon että saisin edes yli tonnilla Orthexia salkkuun, mutta jää nähtäväksi.

Miksi Orthex? 

  • Mielestäni sekä laatu- että brändijohtaja, erityisesti täällä kotimarkkinoilla
  • Kansanvälistymispotentiaali ja -pyrkimys
  • Kestävä kehitys: pyrkimys muoviraaka-aineen vähentämiseen. Jos Orthex pärjää tässä kilpailijoitaan paremmin, kysymys on merkittävästä kilpailuedusta.
  • Sopivan turvallinen lisä salkkuuni, johon on viime aikoina pyrkinyt enenevässä määrin monenlaista tulevaisuuden teknologiaa (kts. ostoslista viime postauksesta)

perjantai 5. maaliskuuta 2021

Oston paikat odotettavissa? Pitkä ja spekulatiivinen ostoslista loppuvuodelle

Haistelin tunnelmaa tammikuussa ja totesin että on ainakin 5 merkkiä siitä että olemme kuplassa. Nyt kupla on alkanut vihdoin tyhjentyä, erityisesti markkinoiden nousukärjessä viilettäneissä kasvu- ja teknoyhtiöissä. 

Tähän "järkiintymiseen" on monta syytä, mutta erityisesti nyt on tapetilla korkojen nousu (kts. esim Traders' Clubin video jossa tätä selitetään auki). Korkojen nousu liittyy inflaatio-odotuksiin ja inflaatio-odotukset liittyvät erittäin suureen elvytykseen sekä koronapandemian jälkeiseen ostovoiman elpymiseen.

Miksi korkojen nousu on myrkkyä osakkeille? Näinhän ei läheskään aina ole, koska inflaatio ja korkojen nousu on myös merkki kasvavasta reaalitaloudesta. Korkojen nousu kuitenkin parantaa "riskitöntä tuottoa" jota sijoittavat voivat saada käteiselle. Kun tämä tuotto nousee, niin kasvuyhtiöiden kaukana tulevaisuudessa siintävät kassavirrat alkavat näyttää vähemmän houkuttelevilta. 

Käänteisesti tarkasteltuna nollakorkojen (ja käytännössä negatiivisen riskittömän reaalituoton) maailmassa tulevaisuuden epävarmatkin kassavirrat näyttävät houkuttelevalta. Siksi esimerkiksi Tesla, Nio, Plug Power, QuantumScape ja kumppanit ovat nousseet hurjasti viime aikoina. Tähän on toki muitakin syitä ja keskeisimpänä niistä sijoittajien laumakäyttäytyminen, joka on osakemarkkinakuplalle tyypillistä.

Kuten sanottua, nyt näyttää siltä että markkinoilla kupla on puhkeamassa. Esim. edellä mainitut ja muut "hype-osakkeet" ovat laskeneet jo 30-50% huipuistaan. Odotan laskun edelleen jatkuvat, sillä arvostuskertoimet eivät kestä minkäänlaista tarkastelua. Esim. Tesla on edelleen aivan poskettoman kallis. 

Silti omalle ostoslistalleni kuuluu monia edellä mainitun kaltaisia osakkeita. Tähän on kolme syytä:

1) Salkkuni (n. 450k) koostuu pääasiassa konservatiivisista sijoituksista. Isoimmat sijoitukset ovat laajoissa indeksirahastoissa kehittyville ja kehittyneille markkinoille. Lisäksi suomisalkusta sekä osakesäästösalkusta löytyy pitkälti osakkeita, joiden liiketoiminta on kaukana "hype-osakkeista" ja hyvä niin. Tätä kivijalkaa on mukava maustaa vähän spekulatiivisimmilla sijoituksilla.

2) Moni nykyhetken kurssiraketeista on tulevaisuuden menestyjiä. Esimerkiksi Teslan menestyksestä ei liene epäselvyyttä. Samoin vaikkapa Plug Power on osa tulevaisuuden vetyvallankumousta. Ongelma tulee sijoittajalle siinä, että siinä vaiheessa kun nämä osakkeet tulevat tietoisuuteen, niiden kurssit on jo pumpattu täyteen ilmaa. Tulevaisuuden massiivinen menestys on jo mukana kurssissa, eikä ostamisessa nykyhinnoilla ole järkeä.

3) FOMO. Fear of Missing Out. Tätä ei käy kieltäminen. Suurimmat sijoitusvirheeni liittyvät siihen, etten ostanut esim. FANG-osakkeita tai Amazonia ajoissa koska ne olivat aina "liian kalliita". Kun lopulta ostin 2017 vuonna Twitteriä, Facebookia ja Zalandoa, blogipostauksen kommenttikenttä täyttyi epäilevistä äänistä. Itsekin olin liian pitkään epäileväinen. Nämä kolme sijoitusta ovat muuten tuottaneet erinomaisesti tuon hetken ostohinnoista: Twitter +271%, Zalando + 118% ja Facebook +65%.

Tässäpä perustelut. Ja tässä ostoslista tälle vuodelle, olettaen että kuplan puhkeaminen jatkuu. Tämän on tarkoitus olla pitkä lista, mistä poimin osakkeita tilanteen mukaan. Varmasti en osta näitä kaikkia ja voi hyvin olla että ostoslistalle päätyy muitakin.

Energiamurros:
Sähköautot:
  • Tesla. Tähän en laita edes linkkiä :) Kallista on, mutta voin harkita jos kurssi vielä vähintään puolittuu nykyisestä.
  • Kiinan trio: Nio, Xpeng ja Li Auto. Kiina on maailman suurin sähköautomarkkina. "Born-EV" segmentti on kiinnostava ja tämä näky hinnoissa. Haluaisin mukaan ja seurailen jos tämän kolmikon kurssit edelleen laskevat.
Kasvisproteiini & ruokateknologia:
Terveydenhuollon digitalisaatio
  • Teladoc. Digiterveydenhuollon markkinajohtaja. Ostin tätä jo kahdesti (1 & 2). Kolmas ostos mahdollinen jos kurssi sakkaa.
  • Ontrak. Data-analytiikkaa ja ennakoivaa terveydenhuoltoa. Ostin tätä hiljattain ekan erän ja osake näyttää jatkavan vapaapudotuksessa. Toinen erä ehkä hirmu paljon halvemmalla :)
  • Intuitive Surgical. Leikkausrobotiikkaa. Erittäin mielenkiintoinen yritys.
Bonus-sektori, eli "järkiostokset":
  • RIZE Sustainable Future of Food -ETF. Tätä on tarkoitus ostaa salkkuun yhteensä 10k edestä. Ensimmäinen kahden tonnin osto on jo tehty.
  • Orthexin tuleva pörssilistaus. Tässä on pakko olla mukana.
  • OST:n sisällä tapahtuva osinkojen uudelleensijoittaminen.
  • ETF-kk-sijoitukset, jotka jatkuvat 1500 euron edestä kuukausittain. Näistä tekee järkevän ainakin jatkuva ajallinen hajauttaminen :)
Tästä tulikin pitkä lista... Mielipiteet tervetulleita, puolesta ja vastaan! Mitä omalta listaltasi löytyy?

*Edit: Aloitin ostoslistan tyhjentämisen saman tien kahdella avausostolla, koska markkinoilla nähtiin todella isoja laskuja tänäänkin. Noin 1500 euron ostot kohdistuivat QuantumScapeen (40,9 dollaria/kpl) ja Plug Poweriin (36,7 dollaria/kpl). 

maanantai 1. maaliskuuta 2021

Uusi osto: Ontrak

Laiska sijoittaja kävi taas ostoksilla, tämä kävi äkkiä! :) 

Perjantaina kirjoitin, että minulla on monta kiinnostavaa osaketta listalla, jos lasku jatkuu. Markkinoiden lasku rauhoittui hetkeksi ja kääntyi kohtuullisen voimakkaaseen nousuun. Seurantalistallani yksi osake oli lähes 50% laskussa, joka tietysti herätti huomion.

Ontrak on tekoälyä hyödyntävä terveyspalveluyritys, jonka tarkoituksena on seurata asiakkaiden terveydentilaa ja antaa (digitaalista) terveysneuvontaa jonka tarkoituksena on mm. välttää kroonisten sairauksien pahenemista. Lopullisena tarkoituksena on asiakkaiden terveydestä huolehtimisen lisäksi laskea terveydenhuoltokuluja, joka on hyvin tärkeä juttu firman päämarkkinoilla jenkkilässä, jossa terveydenhuoltokulut ovat karanneet käsistä. Tässä kuvausta firman omilta nettisivuilta:

Ontrak, Inc. is a leading AI and technology-enabled healthcare company. Its Ontrak PRE™ (Predict-Recommend-Engage) platform predicts people whose chronic disease will improve with behavior change, recommends effective care pathways that people are willing to follow, and engages people who aren’t getting the care they need. By combining predictive analytics with human engagement, Ontrak improves member health and delivers validated, durable cost savings to healthcare payers of more than 50 percent for enrolled members.

The integrated, technology-enabled OnTrak™ program, a critical component of the PRE platform, is designed to treat health plan members with unaddressed behavioral health conditions that cause or exacerbate chronic medical diseases such as diabetes, hypertension, coronary artery disease, COPD, and congestive heart failure, which result in high medical costs.

Ontrak has a unique ability to engage these members, who do not otherwise seek behavioral healthcare, leveraging proprietary enrollment capabilities built on deep insights into the drivers of care avoidance.

Ostin osaketta n. 1500 euron erän hintaan 31,1 dollaria/kpl. Osake on todella volatiili - viimeisen vuoden huiput ovat 99,89 dollarissa! Tämän päivän romahdus johtui ilmeisesti tulevaisuuden kasvunäkymän huononemisesta ennustettuun verrattuna. Itse olen seuraillut yritystä pitkään, joten lähdin tässä vaiheessa mukaan.

Markkina on mielestäni erittäin ylikuumentuneessa vaiheessa ja oletan että todistamme noususuhdanteen viimeistä ja villiä loppukiriä. Tähän kuuluu luonnollisesti isoja väliaikaisia laskuja kuten viime viikolla. Näyttää, että tilanne on kuten vuosituhanteen vaihteen teknokuplassa: silloinkin käyrät kääntyivät lähes pystysuoraan ja nousu jatkui yllättävän pitkään. Niin varmasti nytkin. En aio lähteä myymään mitään, mutta ostan mielelläni seuraamiani osakkeita & ETF:iä siinä vaiheessa kun ne halpenevat kunnolla. Uskon että tämän vuoden aikana olen melko usein ostoksilla!