maanantai 23. toukokuuta 2011

Puhtaasta energiasta puhtaaseen teknologiaan

Vaihdoin tänään clean energy sijoitukseni iShares S&P Global Clean Energy (IQQH) ETF:stä suurinpiitein vastaavaan summaan Powershares Cleantech Portfolio (PZD) ETF:ää.

IQQH:n sisältämien puhtaan energian (mm. aurinko- ja tuulivoima) yhtiöiden kurssikehitys on ollut varsin laahaavaa viimeisen parin vuoden. Olen odotellut rauhassa josko clean energy sektori alkaisi toipua laman pohjilta. Tätä ei kuitenkaan ole tapahtunut, eikä ole välttämättä näköpiirissä ihan heti. Alalla tarjonta (=yritysten&tuotteiden määrä) on nousussa, mutta maailmantalous keskittyy tällä hetkellä muihin teemoihin. Ilmastokokouksetkin ovat menneet enemmän tai vähemmän penkin alle. Tästä huolimatta pitkällä aikavälillä puhtaan energian teema on erittäin kiinnostava, mutta IQQH on sijoitusmielessä ehkä lopulta liian kapea väline tähän tarkoitukseen.

PZD hajauttaa koko ns. puhtaan teknologian skaalalle (cleantech), kun IQQH keskittyy vain puhtaaseen energiaan (clean energy). Cleantech sisältää myös puhtaan energian teeman (mm. aurinko- ja tuulivoima), mutta tämän lisäksi myös suuren määrän muita energian ja resurssien hyötykäytön tehostamiseen liittyviä sektoreita. Tämä parantaa sekä ETF:n hajautusta, että mahdollisia tuottoja - puhtaan teknologian trendistä kun eivät välttämättä hyödy ainoastaan energiatuottajat.

Itseasiassa viime aikoina suurilla aurinko- ja tuulienergiayrityksillä on mennyt varsin huonosti, sillä Aasiasta ilmestyy jatkuvasti uusia alan yrityksiä jotka painavat hintoja alas. Tässä mielessä pelkästään energiayhtiöihin sijoittaminen ei välttämättä ole oikea ratkaisu, vaan PZD:n tyyppinen portfolio voi pärjätä paremmin pitkällä aikavälillä (kts. indeksin ylläpitäjän kommentit tähän liittyen). PZD:n toimialajakauma näyttää tällä hetkellä seuraavalta:

- ENERGY: Generation & Equipment 22.2%
- ENERGY: Clean Fuels & Energy Storage 4.5%
- ENERGY TRANSMISSION: Grid-level power controls, hardware, etc. 7.1%
- LOCAL ENERGY: Controls, efficiency products & services 14.0%
- WATER 11.3%
- ENVIRONMENTAL QUALITY 7.0%
- INDUSTRIAL: Clean & efficient production 16.8%
- ADVANCED MATERIALS 6.0%
- TRANSPORT TECHNOLOGY 7.9%
- AGRICULTURE & NUTRITION 3.2%

PZD:n maajakaumasta suurinpiirtein puolet sijoittuu jenkkilään ja puolet muualle maailmaan. Onpa siellä suomiväriäkin Vaisalan muodossa 0,4 % painolla.

Aika näyttää oliko vaihto järkevä, mutta tällä siis mennään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti