perjantai 6. toukokuuta 2011

Volatiliteetti lisääntyy - ostonappula valmiina!

Viime päivinä on nähty huikeita liikkeitä raaka-aineiden hinnoissa, eilen mm. eri öljylaadut halpenivat n. 10 %. Vaikea sanoa, onko tästä alkamassa korjaus raaka-aineiden rankasti kohonneiden hintojen suhteen. Itse myin lyhytaikaisen spekulatiivisen raaka-ainesijoitukseni pois jo helmikuussa (kts. postaus) jonkinmoisella voitolla. Olisin jälkikäteen ajatellen voinut odotella pidempäänkin, mutta ajoitus on tunnetusti vaikea laji...

Näyttää siltä, että raaka-aineiden hintojen lisäksi myös osakemarkkinoilla on tapahtumassa pientä korjausta alaspäin. Tämä avaa tietysti pitkäaikaiselle sijoittajalle ostopaikkoja. Seuraavassa kaksi kohdetta, mihin olen erityisesti ajatellut sijoittaa lähiaikoina, jos hinnat jatkavat laskuaan.

1) Frontier-markkinat tai kehittyvät markkinat yleisemminkin: Öljyn hinnan ym. laskiessa ja inflaatiopaineiden kasvaessa kehittyvien markkinoiden osakemarkkinoilla tapahtuu levotonta heiluntaa. Aion olla näillä markkinoilla mukana pitkällä aikavälillä joka tapauksessa, joten kyttään ehdottomasti ostopaikkoja. Salkussani oleva Select Frontier ETF (DX2Z) on suurinpiirtein Lähi-Idän kriisin puhkeamisen aikaisilla varsin alhaisilla arvostustasoilla. Eritoten riskiset mutta kasvupotentiaalia omaavat frontier-markkinat voivat olla pitkällä aikavälillä hyvä sijoitus, joten ostopaikat kannattaa hyödyntää (kts. myös Ari Metson kirjoitus aiheesta).

2) Talvivaara: Siitä lähtien kun Talvivaara listautui pörssiin, olen miettinyt sen ostamista. Psykologisista (ja varsin epärationaalisista) syistä en ole kuitenkaan onnistunut tässä. Osakkeen hinta kun on noussut siihen tahtiin, että "juna meni jo" -tunnelma on ollut pinnassa. Nyt näyttää siltä, että odottavan aika voidaan palkita. Talvivaaran kurssi on pudonnut aivan viime aikoina reilusti, liittyen mm. huonontuneisiin lyhyen aikavälin tuottonäkymiin, yleiseen sentimenttiin, sekä varmasti viimeaikaiseen raaka-aineiden hinnan laskuun. Tästä huolimatta Talvivaara voisi olla hyvä sijoitus pitkään salkkuun (analyysiä Talvivaarasta esim täältä).

Volatiliteetti siis on nousussa, joten pitkäjänteisen sijoittajan ostonapin on parasta olla valmiina. Heitän siis kysymyksen lukijoille - missä te näette houkuttelevimpia ostopaikkoja lähiaikoina?

4 kommenttia:

 1. Itsekin olen pysynyt erossa Talvivaarasta, vaikka olen sitä harkinnut. Tälläkin hetkellä se houkuttelee.

  Pitkän tähtäimen näkymistä mua kiehtoisi eniten joku Afrikka + Lähi-Itä-etf.

  Kuitenkin salkun tasapainottamiseksi tarvitsisin pikemminkin 30 prosenttia lisää USA:ta ja jotain elintarvikesektorilta. Monsanto + Nestle + SP500-etf voisi ola mulle sopiva ratkaisu..

  VastaaPoista
 2. Talvivaaraa salkussa kohtuullinen mälli. LISÄÄ.

  VastaaPoista
 3. Millainen ETF tuo DX2Z on omistaa? Sijoitetaanko osingot uudestaan osuuteen vai jaetaanko ne?

  VastaaPoista