tiistai 15. syyskuuta 2020

Kaksi uutta osaketta salkkuun: Smart Eye & Neoen

Sijoitushistoriani suurimmat virheet (Talvivaaraan liittyvän sijoituksen lisäksi) liittyvät siihen, että en uskaltanut ostaa hyviä kasvuyrityksiä koska ne näyttivät liian kalliilta. Amazon.com näytti minulle aina liian kalliilta, samoin Google. Koneenkin ostaminen teki aikanaan tuskaa, mutta onneksi ostin sitä lopulta noin 40 eurolla, joka jälkikäteen näyttääkin olleen hyvä poiminta :)

Pikkuhiljaa salkun kasvaessa olen alkanut uskaltaa tehdä "liian kalliilta" näyttäviä sijoituksia ja myös ostaa yrityksiä jotka eivät ole niitä kaikkein suurimpia tai tutumpia. 

Joskus kurssit nousevat ikään kuin turhaan, yleisen härkämarkkinan mukana. Tällöin ostamisen välttely voi olla fiksua. Joskus taas kurssien taustalla on mielenkiintoinen ja esim. megatrendeihin nojaava kasvutarina. Tänään ostin kahta mielestäni jälkimmäisen kategorian yritystä, jotka ovat varmasti myös nousseet markkinan mukana.

Smart Eye on Tukholman pörssiin listattu silmänliiketeknologiaa kehittävä yritys. Silmänliikkeiden tunnistamista voidaan hyödyntää hyvin monella eri alueella, mutta Smart Eye on erikoistunut autoteollisuuteen. Kuljettajan vireystilan tarkkailuun liittyviä Smart Eyen ratkaisuja on käytössä mm. saksalaisessa autoteollisuudessa ja kiinalaisella Geelyllä. EU:ssa kuljettajan monitorointi tulee pakolliseksi vuonna 2022 joka voi tuoda reilusti lisää bisnestä (vaikka monitorointi voidaan tehdä myös muuten kuin silmänliikkeiden perusteella). Ostin Smart Eyeä tänään n. 1500 euron kokoisen erän kappalehintaan 141,2 SEK.

Neoen on Euronext Pariisiin listattu uusiutuvan energian yhtiö. Yritys on tunnettu aurinko- ja tuulivoimarakentajana mutta viime aikoina myös erittäin kiinnostavan kasvualan eli sähkövarastojen rakentajana. Jälkimmäisessä bisneksessä Neoen tekee yhteistyötä mm. Teslan kanssa. Uskon sekä uusiutuvan energian että energiavarastojen kasvavan valtavaksi bisnekseksi tulevaisuudessa - osin ne jo toki ovat sitä. Ostin Neoenia tänään n. 1500 euron erän kappalehintaan 44,50 e.

Tiedostan että nämä ostot saattoivat tapahtua kasvuosake/teknobuumin huipulta. Samoin ostin näitä siinä vaiheessa kun ovat juuri viime aikoina nousseet reilusti. Tulevaisuutta ei voi kuitenkaan ennustaa, joten itselleni on tärkeämpää tehdä ensimmäiset ostot nyt ja täydentää myöhemmin tarvittaessa lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti