tiistai 27. maaliskuuta 2018

Konetta vihdoinkin salkkuun sekä muita ostoja & myyntejä

Kone on ärsyttävä firma. Vuosi toisensa jälkeen se parantaa liiketoimintaansa ja osinkoaan (vuodesta 2009 osinko on noussut joka vuosi). Samoin osakekurssi on ollut reippaassa nousussa finanssikriisistä lähtien. Minun on aina tehnyt mieli ostaa Konetta, mutta joka kerta ongelmaksi on muodostunut kurssikäyrän tuijottaminen, eli takana on nousua ikään kuin liikaa.

Nyt viimeiset kaksi vuotta Koneen osakekurssi on pyörinyt 40 euron ja n. 47 euron välissä. Kun eilen osakekurssi lähestyi tasalukua 40, päätin vihdoin liittyä omistajien joukkoon. Ostin konetta 35 kpl hintaan 40,08 euroa, yhteensä n. 1410 eurolla.

Tein eilen myös toisen oston - hankin Constin takaisin salkkuun. Loppuvuonna realisoin tappiolla olevia omistuksia jolloin Consti sai mennä. Alkuperäinen ajatus korjausrakentamisen pidemmän aikavälin potentiaalista ei ole kuitenkaan poistunut. Hankin Constia n. 1500 euron potin.

Tein lisäksi kaksi myyntiä. Luovuin euroalueen pitkän koron indeksejä kontraavasta DXSV-ETF:stä. Parin vuoden omistuksen aikana tämä tuotti tappiota n. 200 euroa. Indeksit eivät ole lähteneet ennakoimaani reippaaseen nousuun, ja lähiaikoina tämä kehitys ei välttämättä ole myöskään merkittävää. Käytän nämä varat mieluummin muualle, vaikkapa Koneen osakkeisiin :) DXSV:n myynnistä tuli 4361 euroa.

Luovuin myös Silmäasemasta. Hyvän alun pörssitaipaleella saanut osake upposi ennakoitua huonomman tuloksen/näkymien takia. Vähän tässä on samaa listaushuuman makua kuin vaikkapa Roviossa. Monet listaukset lähtevät tätä nykyä rytinällä liikkeelle, mutta sitten jonkun ajan päästä selviää että liiketoiminta ei olekaan ihan niin merkittävässä kasvussa kuin listaushetkellä anteihin osallistuvat olettivat. Akateeminen tutkimuskin tukee tätä seikkaa - listaukset tuottavat aluksi muuta osakemarkkinaa paremmin (erityisesti 1. päivänä!), mutta sitten pidemmällä aikavälillä huonommin. Tästä myynnistä tappiota tuli 261 euroa.

9 kommenttia:

 1. Tervetuloa joukkoon!
  Tosiaan Koneen osake on jo vuosia pyörinyt tuossa mainitsemassasi trading rangessa,kovin paljon halvemmalla hinnalla kuin nyt ostamallasi ei ole saanut.
  Tase on timanttia ja liiketomintamalli hyväksi todettu mutta itse odotan vielä näyttöjä uudehkolta toimarilta muustakin kuin tasaisesta laakereilla lepäämisestä automaattiohjauksella.
  Aika näyttää onko valittu korkeiden marginaalien puolustusstrategia Kiinassa oikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Kone tuntuu tosiaan menevän aika tasaisella tarinalla tällä hetkellä. Toivottavasti ei iske "incumbents curse"...

   Poista
 2. Kuulostaa silta etta painelet osto ja myyntinappeja milloin mistakin mielijohteesta. Valittaja kiittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltähän se kieltämättä kuulostaa! Yleensä yritän välttää myyntejä, joten kyllä näissä on pieleen menty kun myyntiin on päädytty. Ostoja teen yleensäkin erinäisistä "mielijohteista". Se on yksi sijoittamisen suola että saa ostaa salkkuunsa niitä osakkeita mitkä itseä miellyttävät ;)

   Poista
 3. Konetta löytyy tästäkin salkusta :)

  VastaaPoista
 4. Itsekkin olen harkinnut Konetta usein ja pyrkinyt seuraamaan hintakehitystä. Ajoittamisesta ei yhtiön kanssa tule mitään, mutta silti vain jatkan yrittämistä. Sitten kun sen hinta laskee niinkuin nyt niin epäilen, että jokin on pielessä enkä jaksa aloittaa tutkimaan tarkemmin ja ennenkuin ehdin tutkia, arvo on jo noussut. Nyt olisi varmaan ollut hyvä aika ostaa, mutta olen seurannut Rovion ja Cityconin tilannetta enkä ole edes huomannut Konetta. Vielä ei olisi myöhäistä, mutta en halua juuri nyt ostaa uutta yhtiötä, eli jääköön taas odottelemaan.

  VastaaPoista
 5. Ilmeisesti tappiot verotus vähentää automaattisesti myyntivoitoista. Ja jos niitä ei ole niin sitten pääomatuloista eli osingoista ? Katsoin juuri 2017 verotusta netistä , kun ne näkee nyt jo. Eli itse ei tarvinnut muuta tehdä, kun työhuonevähennys sekä netistä vähennykset. Olenko nyt ymmärtänyt oikein nuo tappiot ?

  VastaaPoista
 6. Kone ja Cargotec harkinnassa. Odotan vielä pientä halpenemista ennen ensimmäisiä ostoja. Laatuahan ei toki aivan halvalla saa. Lisäisitkö minut blogilistallesi?

  VastaaPoista