Tämän vuoden suomi-salkun osingot alkavat olla selvillä. Yhteensä tulen saamaan osinkoja ja pääomanpalautuksia 2244 euroa. Viime vuonna osinkotuloja tuli kolme euroa vähemmän, eli mistään isosta kehityksestä ei voida puhua :)
Toisaalta salkustani on poistunut yksi iso osingonmaksaja, kun Sponda poistui pörssistä yrityskaupan myötä. Lisäksi en ole tehnyt merkittäviä lisäyksiä suomi-salkkuun muutoin, pois lukien osallistuminen Silmäaseman ja Terveystalon anteihin. Näistä yhtiöistä reilumpia osinkoja saanee odotella vielä jonkun aikaa.
Mielenkiintoisena uutuutena on lisääntyvä tapa maksaa osinkoja useassa erässä. Salkustani Citycon maksaa osingot (tai itseasiassa pääomanpalautuksen) ulos neljässä erässä, Cargotec ja Neste kahdessa erässä eli puolet keväällä ja toinen puoli syksyllä. Tämä on mukava juttu erityisesti sijoittajalle, jonka ansioista osinkotulot ovat merkittävä erä. Itsellänihän näin ei ole, eli ainakin toistaiseksi osinkojen hajautuminen ympäri vuotta ei ole erityisen hyödyllistä. Salkun edelleen kasvaessa tämä on kuitenkin tapa hajauttaa osinkotulojen kertymistä.
Alla olevassa taulukossa näkyy suomisalkkuni yritysten osinkojen kehitys viimeisen kolmen vuoden ajalta. Merkkasin vihreällä osinkojen korotukset. Melkein kaikki korottivat osinkojaan. Tämä ei ole yllättävää, koska talous on ollut hyvässä vedossa. Euromääräisesti isoimmat osingot minulle tulee Fortumilta, Nesteeltä ja Nordea Bankilta, jokaiselta yli 300 euroa.
En ole tutustunut asiaan mutta miten nämä suomi yhtiöiden osingonmaksut poikkeavat jenkkiyhtiöistä? Onko suomi yhtiöillä näin että koko vuoden osingot päätetään kevään yhtiökokouksessa ja näin on jo vuoden ajan tiedossa paljon ovat nämä esimerkiksi 2 osinkoerää suuruudeltaan. Kun taas jenkeissä yhtiöt voivat korottaa osinkoaan kesken vuottakin hyvin?
VastaaPoistaKyllä, käsittääkseni suomiyhtiöt päättävät koko vuoden osinkojen suuruudesta vuoden alussa. Välillä kuitenkin on nähty erillisiä valtuuksia maksaa lisäosinkoja tilanteen niin salliessa, eli välillä on myös pientä muutosta vuoden aikana. Pääpiirteissään kuitenkin maksuerien määrästä riippumatta nämä on tiedossa aina vuodeksi eteenpäin kevään yhtiökokouksen jälkeen.
PoistaJenkkiyhtiöiden politiikkaa en ole seurannut ihan niin tarkkaan. Mutta ainakin oman salkkuni yrityksen näyttävät pääpirteissään korottavan osinkoa samalla logiikalla. Eli aina 4 perättäistä kvartaalia sama summa ja sitten muutos. Tähän varmaan joku muu osaa vastata paremmin?
Esimerkiksi Citycon näyttäisi antavan vain valtuutuksen hallitukselle päättää osingoista vuoden varrella eli ei kai mikään estäisi tuota jenkkityyliä Suomessakin, jos vaan yhtiökokouksen valtuutus olisi riittävä? Nyt tosin Citycon taitaa maksaa koko valtuutuksen mukaisen osingon vuoden aikana, jos kehitys on odotettua.
PoistaItse sijoitan yhdysvaltalaisiin ja kanadalaisiin riskiosinko-osakkeisiin - eli osakkeiden yield on yli 8%. Yhdysvalloissa osinkomaksu voidaan päättää aina ennen kvartaalin jakoa tai kerran kuukaudessa jakavilla ennen seuraavan kuukauden osinkomaksua. Tähän ei tarvita yhtiökokouksen lupaa välttämättä. Eli osinkonmaksun jättäminen välistä voi tapahtua ihan taloudellisista syistä. Maksu linjaus varmaan yleensä päätetään kvartaaleittaan - tosin eräällä omistamallani yhtiöllä lukee yhtiöjärjestyksessä, että johto päättää kerran kuukaudessa asian.
VastaaPoistaAsia riippuu varmaan enemmänkin yhtiön yhtiöjärjestyksestä kuin säännöstä, että näin pitää toimia. Veikkaisin yleisin tapa toimia olevan kuitenkin sama kuin suomessa, eli asia päätetään tilikauden alussa. Mutta muistaakseni esim BGFV nosti muistaakseni osinkoaan aikonaan kesken vuotta.(Paras amerikkalainen paperi ikinä, vaikka sillä on tietyt pahat riskimomenttinsa.)
Ihan heittona oma osinkomääräni oli jo yli 2k vuodessa huomattavasti pienemmällä sijoitussummalla kuin tuo suomalainen salkkusi on tuonut voittoa. Mutta yield lukunikin ovat hieman toista luokkaa.
"Yhteensä tulen saamaan osinkoja ja pääomanpalautuksia 2244 euroa."
VastaaPoistaKuinka paljon sinulla on rahaa sijoitettuna näihin osakkeisiin yhteensä?