tiistai 6. maaliskuuta 2018

Ahtium konkurssiin - osa oppirahoista takaisin

Ahtium eli entinen Talvivaara hakeutui tänään konkurssiin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi suosituimmista kansanosakkeista poistuu vihdoin pörssistä erittäin pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Toivohan tästä oli mennyt jo ajat sitten, kun tuottoisat osat siirrettiin valtion omistukseen Terrafameen.

Itse olin yksi niistä tuulipukusijoittajista, jotka ostivat Talvivaaraa laskevaan kurssiin. Muistan vielä nämä ajat. Useat ihan uskottavatkin tahot kirjoittelivat Talvivaarasta hyvänä sijoituscasena, ja itse ajattelin tästä tulevan pitkäaikaisen ja tuottoisan sijoituksen. Toisin kävi. Tuli maksettua oppirahat.

Oppirahojen maksun totesin jo vuonna 2013 kun Talvivaara haki yrityssaneeraukseen. Tästä meni vain vähän aikaa, kun osakkeen päivittäminen lopetettiin pörssissä. Viimeiset n. neljä vuotta onkin sitten odoteltu konkurssiuutisia.

Nyt ne sitten tulivat ja pääsen kirjaamaan reilun tappion kirjanpitooni - uskomattoman ja nolon summan: 4097 euroa! Tässä summassa on kuitenkin lohtuna se, että saan vähennettyä sen pääomaveroista. Ja nykysääntöjen mukaan tämä pätee myös osinkoihin. Eli jos voitollisia myyntejä ei tule, niin parin vuoden osingot saan nyt sitten verottomana.

Ehkäpä Talvivaara-Ahtium casesta on tullut opittua jotakin. En ole viime aikoina sijoittanut uusiin yrityksiin isoja summia laskevaan kurssiin. Täytyy yrittää pitää järki mukana vastakin.

12 kommenttia:

 1. Talvivaara oli aika surullinen tapaus kaiken kaikkiaan. Hommaa lähdettiin pyörittämään mielestäni liian kovalla tahdilla ja kasvaen turhan nopeasti kyseisen alan realiteetteihin nähden. Kaivostoiminta on vielä semmoinen ala josta monella tavan tallaajalla on hieno kuva maan sisuksista nousevista isoista kultahipuista, voimakkaista catepillareista ja nousevista raaka-ainemarkkinoista joten en ihmettele miksi osake houkutteli erittäin paljon piensijoittajia. Ikävä homma kaiken kaikkiaan, mutta tosiaan hyvä että räpellykselle tuli nyt se viimeinen päätepiste ja sijoittajat pääsevät korjaamaan syntyneitä vahinkoja. Toivottavasti joukossa ei ole kovin paljoa sellaisia jotka ovat lopettaneet sijoittamisen kokonaan tämän casen takia, heillä jää syntyneet tappiot viivan alle lopullisesti jos ei ole muita pääomatuloja mistä niitä vähentäisi.

  VastaaPoista
 2. tän lisäksi Pekka Pera laittomasti kertoi harhaanjohtavia, yltiöpositiivisia näkymiä joita yhtiöllä mukamas oli,

  VastaaPoista
 3. Miten tuo tappio käytännössä kirjataan? Kirjaushan tulee vuoden 2018 verotukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin että hankintahinta kirjataan kokonaan tappioksi 2018 verotukseen. Mutta toisaalta en ole aiemmin omistanut konkurssiin mennyttä pörssiyhtiötä. Eli jos jollain on asiasta kokemusta/näkemystä, niin saa kertoa!

   Poista
  2. Välttämättä ei tarvitse odottaa kovin kauan. Konkurssi todetaan verotuksessa silloin, kun pesän selvityksessä on kiistatta havaittu, ettei omistajille jää mitään jaettavaa. Verottaja kyllä julkistaa tämän aikanaan. Yleensä tilanne on selvinnyt muutamassa kuukaudessa, mutta mistäpä tuon koskaan tietää etukäteen, mitä sotkuja pesästä löytyy.

   Älkää siis vielä lähtekö tekemään voittoja siltä pohjalta, että saatte Talvivaaran tappiot tälle vuodelle. Jos tieto tuleekin vasta tammikuussa, ei voi pakittaa.

   Teknisiä ongelmia ei ole. Jos verottajalla on konkurssiyhtiön hankintahinnat tiedossaan, tappio on valmiiksi laskettuna veroilmoituksessa seuraavana keväänä.

   Poista
  3. "Ahtiumin konkurssipesä tiedottaa, että yhtiön konkurssi on tullut lainvoimaiseksi. Yhtiön osake poistetaan Helsingin pörssilistalta arviolta 15.3.2018.

   Espoon käräjäoikeus teki päätöksen Ahtiumin eli entisen Talvivaaran konkurssiin asettamisesta 6.3.2018

   Päätös on helpotus piensijoittajille, jotka voivat konkurssin jälkeen kirjata Talvivaaran osakkeista kertyneet tappiot verotukseensa. Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin marraskuussa 2014."

   https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ahtiumin-konkurssi-on-lainvoimainen-ja-yhtio-poistuu-porssilistalta/aN9kXziw

   Kuulostaa siltä, että homma eteni siis hyvinkin nopeasti?

   Poista
 4. Minullakin Talvivaaraa, ihan hitusen enemmän kuin sinulla.
  Minua ei harmita ensimmäinen ostoeräni, kun ostin aika pian listautumisen jälkeen ja se vaikutti silloin, ja aika pitkään, hyvältä idealta. Menin kuitenkin pöhkönä mukaan myös siihen hehkutukseen, jolloin hinta oli jo noussut ja ihmiset niin innoissaan sitä ostivat.
  Mutta otetaan oppirahana tämä. Onneksi muuten salkkuni voi aika hyvin.

  Odotan myöskin ohjeita siitä, miten nuo veroseuraamukset huomioidaan parhaiten. Toivottavasti kirjoitat aiheesta tänne, jos saat lisätietoa!

  Nipa N

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ahtiumin-konkurssi-on-lainvoimainen-ja-yhtio-poistuu-porssilistalta/aN9kXziw

   Homma näyttää edistyneen.

   Sain kuitenkin omalta arvopaperisäilyttäjältä tällaisen vastauksen:

   "Konkurssiin menneen yrityksen tiedot eivät tule luovutusvoittolaskelmalle vaan asiakas tekee itse verottajalle selvityksen."

   Kuulostaa vähän hankalalta, mutta tuskin sitä on käytännössä. Voitoista ja tappioista kun voi verotusta korjatessa ilmoittaa sähköisesti. Tärkeintä on nyt kuitenkin muistaa että kuinka paljon omistuksia oli ja millä summalla näitä hankkinut. Laitoinkin omat Ahtiumit erät hankinta-aikoineen ja hintoineen talteen tätä selvitystä varten.

   Poista
 5. Ei liity tähän aiheeseen, mutta ajettelin kysyä. Kiinnostaako Nordea näihin 8.70 e hintoihin ? Hyvä osinko ja kun korot nousevat, tekee kovaa tulosta. Mietteitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni ei Nordea kiinnosta, koska sitä (ja Sampoa) on salkussa jo aiempien ostosten takia reilusti. Mutta yleisesti ottaen Nordea on mielestäni hyvin johdettu yritys ja hintakaan ei ole karannut kovin korkealle.

   Poista
 6. https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/verohallinnon_esittely/uutiset/uutiset/2018/ahtiumin-konkurssi-henkilöverotuksessa/

  Verottajalla on asiasta tiedote (päivätty 15.3.). Tässä oleellinen sisältö, eli vielä odotellaan:

  Ahtium Oyj:n osakkeiden arvonmenetystä ei henkilöverotuksessa voi vähentää vielä verovuonna 2017, eli tappiota ei tule merkitä tänä keväänä tarkistettavalle verovuoden 2017 esitäytetylle veroilmoitukselle. Tappion voi vähentää verovuoden 2018 verotuksessa, jos arvonmenetys tulee lopulliseksi vuoden 2018 aikana.

  Verohallinto seuraa Ahtium Oyj:n konkurssimenettelyä ja tiedottaa Ahtium Oyj:n osakkeiden arvonmenetyksen lopullisuudesta, kun pesänhoitaja on antanut lopputilityksen tai jako-osuutta koskevan ilmoituksen.

  VastaaPoista
 7. Talvivaarasta varmasti moni oppinut. Meillä on yrityssaneeraus mietinnässä, asianajaja pitäisi vain hakea. Meillä tuo korona-aika vaikutti niin kovasti, ja liiketoiminta ei ole oikein lähtenyt lentoon enää sen jälkeen.

  VastaaPoista