sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Altia seuraavaksi pörssiin

Nousukausi on ihan selvästi huipussaan, kun suomen pörssiin listautuu jatkuvasti uusia yhtiöitä. Itse olen osallistunut aiemmin mm. terveyssektorin listauksiin (Suomen Hoivatilat, Terveystalo, Silmäasema).

"Kossuyhtiö" Altia on seuraava listautuja (kts. Ylen uutinen).

Altia on sikäli ihan mielenkiintoinen sijoituscase, että se valmistaa juomia joille lienee tulevaisuudessa  hyvin kysyntää. Juomatottumukset kansallisesti ja globaalistikin lisännevät vaikkapa Larsen tai Renault -konjakkien suosiota, jotka Altian portfolioon kuuluvat.

Itse olen aiemmin ostanut tältä sektorilta Brown Formania, joka onkin ollut varsin hyvä sijoitus (tällä hetkellä +30% dollarin heikentymisestä huolimatta). Sijoitus Altiaan kyllä kiinnostaisi, pitkälti samoista lähtökohdista kuin Brown Forman -case.

Toisaalta valtio-omistajan mukanaolo sisältää melko erikoisia motivaatioita listautumiselle (lainaus Ylen uutisesta):

"Toteutuessaan suunniteltu listautuminen mahdollistaisi Altialle strategista liikkumavaraa. Se tarkoittaisi lisäksi entistä laajempaa avoimuutta ja mahdollisuutta kehittää vastuullista juomakulttuuria, sanoo toimitusjohtaja Pekka Tennilä tiedotteessa."

Toisaalta pörssiin menon jälkeen Altia toiminee ihan normaalin globaalin yrityksen logiikan mukaan.

Mitä ajatuksia muilla? Kiinnostaako Altian listaus? Itseäni kiinnostaisi... mutta samalla tajuan että pörssisyklin huipullahan näitä listauksia tehdään, joka ei taas sijoittajan näkökulmasta välttämättä ole paras aika tulla mukaan.

8 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kiinnostunut kyseisestä listautumisesta, mutta nykyisen markkinatilanteen tuntien hinta on niin kireäksi vedetty, että pe huitelee jossain 30-50 välillä.

  VastaaPoista
 2. Oliko Altia liikevoitto-% jossain 10% paikkeilla? Se on todella heikko kossufirmalle. Esim. Diageo 30% ja B-F 34%.

  Niin kauan kun valtio on mukana omistajana, niin tehokkuutta on turha odottaa tuosta pölyttyneestä putiikista.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiinnolla odotan antia. Lukuja en ole tokikaan vielä nähnyt, joten vaikea sanoa, osallistunko. Mielelläni omistaisin.

  VastaaPoista
 4. Taitaa noi valtion pörssilistaukset olla keskimäärin edullisia sijoittajille. En tosin tiedä luvuista tällä hetkellä mitään, joten mahdotonta sanoa. Toivottavasti listaaminen tehostaa toimintaa.

  VastaaPoista
 5. En halua sijoittaa alkoholiin, koska se ei ole mielestäni eettistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eettisellä sijoittamisella on hintansa. Jos sen on valmis maksamaan, niin hienoa. Itsehän optimoin tuottoani.

   Poista
 6. Huomasiko kukaan tilinpäätöstiedoista:
  Liikevaihto 2017 359milj€
  Työsuhde-etuuksista aiheutuneet kulut 52milj€
  Tulos ennen veroja 25milj€
  Työsuhde-etuudet % liikevaihdosta 14,4%

  VastaaPoista