perjantai 9. helmikuuta 2018

Laskumarkkinan toimintatavat ja uusi sijoitusteema salkkuun

Mitä tehdä silloin kun markkinat laskevat, tai ainakin näyttävät siltä että laskua voisi olla luvassa?

Oma virheeni aiemmissa isommissa laskuissa on ollut se, että olen rynnännyt liian aikaisin kaupoille ja käteiskassa on tyhjentynyt. Jos lähdetään siitä kiehtovasta mahdollisuudesta että tänä vuonna tulisi pitkästä aikaa vähän enemmän laskua, niin yritän tällä kertaa onnistua paremmin.

Laskumarkkinassa auttaa erityisesti sijoitussuunnitelman noudattaminen, ja mahdolliset osto-ohjelmat. Oma sijoittussuunnitelmani pohjaa tavoiteallokaatioon, jonka ideana on tasapainoinen ja hajautettu salkku.

Tällä hetkellä tavoiteallokaationi on melko tasapainossa, mutta "erikoisteemat" kohta on hieman pienempi kuin olen ajatellut. Se on n. 14% salkusta (kts. blogin oikea sivupalkki), ja tavoite on 20%.

Erikoisteemoihin minulla on kuulunut tähän mennessä pääasiassa Cleantech ja kiinteistösektori (REIT-ETF:t VNQ & VNQI). Nyt lisäsin näihin vielä vuoden alussa automatisaatio & robotisaatio -teeman kun ostin iSharesin teema-ETF:ää (tikkeri 2B76).

Edellisten erikoisteemojen lisäksi olen jo pidempään miettinyt terveydenhuoltosektoria ja ikääntyvän väestön tuottamia sijoitusmahdollisuuksia. Tähän teemaan on olemassa varsin mainio ETF iSharesilta, jota voi ostaa Xetrasta:

iShares Ageing Population UCITS ETF (2B77)

Tämä ETF sijoittaa globaalisti yrityksiin, jotka tuottavat vanhenevan (60+) väestön tarpeisiin liittyviä tuotteita ja palveluita. Toimialoista isoimpia ovat rahoitus ja terveydenhuolto, ja suurimmat maantieteelliset alueet Yhdysvallat (32%) ja Japani (11 %). Hajautus on kuitenkin kohtuullisen hyvä, koska jenkkipörssi on alle kolmannes sijoituksista, siinä missä monissa terveysalan ETF:issä USA:n osuus on paljon suurempi.

2B77 sijoittaa osingot uudelleen, replikointi on fyysinen ja kulut 0,40% pa. Tässä mielessä se on hyvin samanlainen kuin toinen uusi teemasijoitukseni iShares Automation & Robotics.

Ostin 2B77 -ETF:ää tänään vajaan 1500 euron summalla kurssiin 4,94 euroa. Kurssi on laskenut viimeisen viikon aikana reippaasti ja on suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten.

Miten tästä eteenpäin jos markkinat laskevat? Vastaus on tietenkin osto-ohjelmat, mitä olen aiemminkin onnistuneesti käyttänyt mm. Seligson Russian Prosperity -rahaston kanssa (kts. osto-ohjelman wrap-up tästä).

Laitan nyt 2 uutta osto-ohjelmaa käyntiin. Teen kahdessa teema-ETF:issä lisäostoja sitä mukaa (tai jos) kurssit laskevat. Kehitin tähän tarkoitukseen hyvin simppelin kaavan. Otin tämän päivän aamupäivän kappalehinnan molemmista ETF:istä (6,19 2B77:lle & 4,94 2B76:lle), ja linjasin seuraavat ostot (1500 e per erä) viiden prosentin pudotuksien välein.

iShares Ageing Population UCITS ETF (2B77)
 • 1. ostotaso: 4,69 euroa
 • 2. ostotaso: 4,46 euroa
 • 3. ostotaso: 4,24 euroa
 • 4. ostotaso: 4,02 euroa
iShares Automation & Robotics UCITS ETF (2B76)
 • 1. ostotaso: 5,88 euroa
 • 2. ostotaso: 5,59 euroa
 • 3. ostotaso: 5,31 euroa
 • 4. ostotaso: 5,04 euroa
Toteutuessaan tällä osto-ohjelmalla on hintaa 12000 euroa (8 x 1500 e). Tämä on suunnilleen käteiskassani koko. Itse pidän suurempana riskinä sitä, että ostan liian nopeasti lisäsijoituksia, kuin että käteiskassa loppuisi näiden osto-ohjelmien myötä kesken. Katsotaan miten käy. Mutta jos markkinat oikeasti sulaisivat näiden tasojen alle, niin alkaisin toki harkita korkosijoitusten (yht. lähes 15000 euroa) myymistä. Toisaalta kevään mittaan tulee myös normaalia tulovirtaa ja osinkoja, joten uskoisin käteistä riittävän.

Nyt tavallaan toivon että markkinaturbulenssi jatkuisi. Suunnitelman kanssa on nimittäin mukava odotella rauhassa mitä tuleman pitää :)

7 kommenttia:

 1. Ai kun olisi ihanaa, jos tästä lähtisi kunnon karhumarkkina käyntiin, sitä on odotettu! Voisin tilata herra Markkinalta tähän sellaisen 1,5-2,5 vuoden kestävän laskettelun ja pohjat muodostuisivat sitten sinne 50-80 prosentin tienoille alle nykytason... Kiitos! Nyt vaan maksetaan sijoituslainat pois, kerätään käteispuskuria, (sijoitetaan vaihtoehtoisiin kohteisiin) ja valmistaudutaan ottamaan kunnon velkavipu käyttöön, kun päästään osakemarkkinoilla ale-hintoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan tuo karhumarkkina aika mukava pitkästä aikaa, tulisi vähän jännitystä tähän harrastukseen :)

   Poista
 2. Uskon että lasku jatkuu vielä. Onneksi käteistä 15 ke varattuna.

  VastaaPoista
 3. Samoilla apajilla ollaan, kuten blogistani näkyy.

  VastaaPoista
 4. NÄYTÄ LUOTELUETTELU, JOKA ON MUUTETTU ELÄMÄSSÄ

  Olemme ammattimainen karding joukkue, jolla on suuri rengas ympäri maailmaa. Ohjelmistomme ja skimmereiden kanssa yli 2 miljoonan ATM: n avulla pystymme hakemaan pankkikorttitietoja, jotka sisältävät raidan (1) ja raidan (2) korttipinnalla. Käännäkäämme nämä kortit kloonattujen tietojen avulla todellisiin ATM-kortteihin, joita voidaan käyttää vetäytymään ATM: ssä tai pyyhkäisemällä myymälöissä ja POS-laitteissa. Myymme ja toimitamme nämä kortit kaikille asiakkaillemme ja kiinnostuneille ostajillemme kaikkialla maailmassa, kortilla on päivittäinen peruutusraja, joka on 5 500 dollaria ATM: llä ja kaupoissa enintään 2500 dollarin rajan.

  Tässä on ATM-CARDS-hinnasto:
  TASO: HINTA

  $ 5000 ---- $ 200

  $ 7000 ---- $ 300

  $ 8500 ----- $ 450

  $ 10000 ---- $ 500

  $ 100,000 ---- $ 1000


  Hinnat sisältävät lähetyskulut ja maksut, tilaa nyt: Ota yhteyttä:
  americanewbllankatm@gmail.com

  KYSYMYKSIÄ KYSYMYKSIÄ (UKK)

  Näiden palveluiden tuottamisessa olemme joutuneet kohtaamaan niin monia asiakkaita, joilla on erilaiset kysymykset, joiden tarkoituksena on vastata muutamiin kysymyksiin, joita sinulla voi olla:

  (1): myyvätkö rahaa?

  Ei, emme myy rahaa. Jos luet viestimme oikein, ymmärrät, miten tämä koko asia toimii.

  (2): Onko tämä palvelu / kortti käytettävissä kotimaassani?

  Kyllä, palvelumme / korttimme ovat saatavilla maailmanlaajuisesti, koska ohjelmoimme sen etukäteen hakkerointityökaluilla, jotka voivat käyttää mitä tahansa pankkia ympäri maailmaa.

  (3): Kuinka saan kortin maksamisen jälkeen?

  Toimitamme DHL: n tai henkilökohtaisen edustajan välityksellä, tavallinen toimitus yleensä kestää 3 päivää. Tarvitsemme vain henkilökohtaisia ​​tietojasi.


  Tilaa nyt, ota meihin yhteyttä:
  americanewbllankatm@gmail.com

  TAI WHATSAPP US AT :: +1 (409) 547-4163

  VastaaPoista
 5. Minkä välittäjän kautta ostelet noita ETF:iä? Nordnetin suolainen 15 € välityspalkkio kyrsii, mutta Lynxistä ei löydy mitään noilla tikkereillä, mutta hakemalla esim. AGED, löytyy neljä erilaista iSharesin Ageing Population ETF:ää, eikä noista nyt tiedä pirukaan mikä on "oikea".

  VastaaPoista


 6. Hyvä päivä kaikille teille kaikille, olen Likane Pete nimellä ja olen täällä jakamaan konkreettista todistusta siitä, miten sain 80000€ lainan George Kenneth Loan Investmentiltä, jos olet kiinnostunut lainaa lainasta ystävällisesti ottamalla yhteyttä yrityksen sähköpostiisi : georgekennethloaninvestment@gmail.com

  VastaaPoista