tiistai 26. tammikuuta 2021

Uusi ETF salkkuun: Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF

Kestävä kehitys on yksi megatrendeistä, johon sijoittajat ovat heränneet viime aikoina toden teolla. Erityisesti cleantech on ollut kovassa nosteessa viime aikoina.

Siinä missä cleantech on eittämättä tullut valtavirtaan ryminällä, kestävä ruoantuotanto on taas vielä osittain horisontissa. Ruoka on kuitenkin asia, joka on läsnä jokaisen arjessa. Uskon että tulevien vuosikymmenten aikana ruoantuotannon ja -jakelun saralla tullaan innovoimaan valtavasti, koska globaalisti kasvava väestö sitä vaatii. Lisäksi kestävän kulutuksen ja vaikkapa kasvisruokailun trendit ovat samalla kasvamassa.

Löysin erittäin mielenkiintoisen ETF:än joka sijoittaa tässä segmentissä ja ostin sitä samantien 2000 euron potin. Uusi hankinta on nimeltään Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF, tikkeri RIZF. Kulut ovat 0,45% pa., osingot uudelleensijoitetaan ja replikointi on fyysinen.

Sektorijakauma ETF:ssä menee näin:

- Sustainable Packaging 26,4%

- Ingredients, Flavors and Fragrances 21,1%

- Plant Based Foods And Organic Foods 18,4%

- Food Safety And Testing 8,5%

- Precision Farming 7,6%

- Supply Chain Technology 7,3%

- Agricultural Science 6,0%

- Water Technology 4,4%

ETF:stä löytyy laajasti firmoja hyvin eri toimialoita, jotka kaikki liittyvät ruoantuotannon teknologioihin, tehostamiseen ja kestävyyteen. Beyond Meat taitaa olla tunnetuimpia kasvisproteiiniosakkeita, mutta ruoan pakkausmateriaalipuolelta ovat mukaan päässeet jopa kotimaiset UPM ja Stora Enso! ETF:än nettisivuilta voi käydä tutustumassa lisää.

Koska olen vakaasti sitä mieltä että markkinat ovat kuplassa, myin pois tuoreehkon sijoitukseni Maple Leafs Foodsista, jolloin nettovaikutus käteiskassaan jäi pieneksi. Tämä ETF osuu lisäksi samalle sektorille kuin Maple Leafs Foods, enkä halua välttämättä pidemmällä aikavälillä yrittää poimia voittajaosakkeita kestävän ruoantuotannon osalta. 

Pidemmän aikavälin tavoite on sijoittaa tähän 10 000 euron potti, ja se hoituu yhteensä viidellä 2000 euron kertaerällä. Koska osakemarkkinoiden suunnasta on vaikeaa sanoa mitään, niin tiputtelen näitä 2000 euron eriä parin kuukauden välein, ellei mitään ihmeempää tapahdu. Tarkoitus on myös kasvattaa käteiskassaa samalla vuoden mittaan, joten kovin tiheästi en näitä ostoksia voi tehdä.

2 kommenttia:

  1. Hieman uskottavuutta vie, että pakkausmateriaalijohtaja Metsä Board puuttuu, mutta kuitenkin UPm mukana...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin saman. Tuolta löytyy noin 40 firmaa, eli jos oikein kaivelee, niin puuttuvia palasia näkyy joka puolella. Mutta en anna tämän häiritä, vaan katson tämän kortin. Iso teema on tässä pääasia.

      Poista