perjantai 1. tammikuuta 2021

Koronavuoden 2020 tilinpäätös: Pääoma kasvoi yli 140k

Huhhuh! Koronavuosi oli monella tapaa dramaattinen ja sitä se oli myös sijoitusrintamalla. Täytyy sanoa että en ole ehkä koskaan seurannut näin tarkkaan markkinoita. Pitää myös tunnustaa että jonkun verran stressiäkin tästä aiheutui varsinkin keväällä. Vuoden lopussa voi nyt todeta, että kannatti stressata - salkku nousi hurjaa vauhtia uusiin ATH lukemiin. Vuoden alun 309k pääoma nousi 450k:hon (+45,51%)!

Pelkästään arvonnoususta ei ollut toki kyse. Laitoin tänä vuonna reippaasti rahaa töihin ja käytin lähes kokonaan käteiskassani, käteiskassasta erillään olevat "hätäkassat", sekä aivan kaiken liikenevän ansio- ja pääomatulon. Sikäli hyvä, että koronavuonna ei ollut oikeastaan mitään vapaa-ajan eikä matkailun kuluja, joten sijoitusrintamalle pystyi allokoimaan reilusti pääomaa.

 • Uusi sijoitettu pääoma 2020 aikana: 75591 e
 • Käteiskassa: 55000 e --> 15 000 e

Siinä missä uusia sijoituksia tuli tehtyä erittäin paljon (tähän sisältyy 50k osakesäästötilille vuoden alussa), pääoma kasvoi reilusti myös arvonnousun myötä. Puhdasta arvonnousua tuli yli 65k ja nousuprosenttina muhkea 16,9%. Tämä voittaa lähes kaikki merkittävät indeksit, toki häviten reilusti vuoden menestyjälle eli teknoyhtiöitä painottavalle NASDAQ:ille. Globaalisti hajautetulla salkulla tämä n. 17% tuotto on mielestäni aivan loistava suoritus, ottaen huomioon millainen vuosi on takana.

 • Pääoman kasvu yhteensä: 140813 e (45,51%)
 • Tuotto: 65222 e (16,9 %)
Alla olevasta kuvaajasta näkyy salkun sijoitusten ja markkina-arvon kehitys. Kuvasta näkyy hyvin dramaattinen pomppu pääoman kasvussa.Mistä salkun mallikas tuotto muodostui? Tällä kertaa ajoituksella ja jopa treidaamisella oli merkitystä, vaikka se ei yleensä sijoitustyyliini kuulukaan.

Parhaat "veivit" ajoitusmielessä toteutuivat osakesäästötilillä. OST:stä ja siihen liittyvistä ostoista ja myynneistä kirjoitin jo erikseen (OST tuotti 30% voittoa ja pääoma nousi 50k --> 65k).

Maininnan arvoisia ovat myös muutamat erittäin hyvät ostokset koronakriisin pohjilta. Tässä voisi mainita mm. sijoituksen Nikeen 17. maaliskuuta, joka on noussut dollarihinnoissa 118%. Samana päivänä tehty sijoitus Omega Healthcare Investors:iin on noussut 92% ja iso sijoitus tuolta päivältä Huhtamäkeen on noussut 59%. Kyseessä olikin yksi parhaista päivistä sijoittaa tänä vuonna ja hyvä esimerkki siitä, että kriisin keskellä kannattaa olla tarkkana hyvien ostopaikkojen kanssa.

Yksi merkittävästi salkun nousuun vaikuttanut päätös oli osto-ohjelma kahteen ETF:ään: 2B76 eli automaatio ja robotiikka -ETF ja LWCR joka sijoittaa globaaliin ilmastonmuutoksen huomioivaan indeksiin.  Toteutin osto-ohjelmaa aina kevään osakepudotuksen pohjille asti systemaattisesti, viimeisen merkinnän osuessa maaliskuun 16 päivään. Kerkesin toteuttaa osto-ohjelman kautta yhteensä 8 ostoa (4kpl kumpaankin ETF:ään), yhteensä 12000 euron edestä. Olin valmistautunut pidempäänkin pudotukseen ja tavallaan harmi etteivät kurssit laskeneet vielä hiukan tai etten uskaltanut ostaa isommilla summilla.

Muita hyviä sijoituksia vuoden varrelta on mm. 111% noussut QT, 73% noussut Blackline, sekä lentävän lähdön saaneet joulukuun sijoitukset LeadDeskiin ja Nanoformiin.

Mitenhän tästä eteenpäin? Volatiliteetti on ollut niin hurjaa, että tavallaan toivoisin rauhallisempaa sijoitusvuotta. Pieni nousu ei tietenkään olisi pahitteeksi, varsinkin kun käteiskassa on niukanpuoleinen tällä hetkellä.

Aloitin vuoden 2019 alussa projektin kohti 500 000 euron salkkua (salkku oli tuolloin 250k). Tähtäimessä oli 5 vuoden aikana salkun tuplaus, eli vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoite on lähestynyt aivan järkyttävää vauhtia - siihen on enää 50 k matkaa. Pikkaisen kyllä hirvittää, eihän sijoitustoiminnan pitänyt olla näin helppoa? :) Kuoppia tulee varmaan vastaan jatkossakin, joten en uskalla julistaa tuosta tavoitteesta mitään ennen kuin se on ohitettu.

Mahtavaa sijoitusvuotta 2021 kaikille lukijoille!

4 kommenttia:

 1. Onnittelut. Aika kova suoritus! Odotatko että markkinat jatkavat nousuaan tämän vuoden?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan pientä nousua tälle vuodelle koska nollakorot, koronaelvytys ja talouden toipuminen jatkuvat. Mutta tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, joten tällä mielipiteellä on lähinnä viihdearvoa.

   Itse ajattelin kasvatella käteiskassaa ja samalla antaa ETF-kuukausisäästön pyöriä.

   Poista
 2. Oletko vielä suunnitellut töiden lopettamista? Minua houkuttelisi lopettaa, viime vuosi oli töiden osalta vähän pakkopullaa. Harrastuksia olisi, joihin haluaisin käyttää paljon enemmän aikaa ja perhekin vie aikaa. Nyt on vaan niin hyvä säästöputki päällä ja tulotasokin sen verran hyvä, että olisi tyhmää lopettaa just nyt. Muutama seuraava vuosi kuitenkin ihan ratkaisevan tärkeä, ainakin jos miltsiä pitää tavoitteena...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kysymyksestä!

   Tässä sijoitushommassa nälkä kasvaa syödessä. Alunperin minulla oli niukka 200k tavoitteena, sitten 500k, ja nyt se tuntuu lähestyvän "liian nopeasti".

   Vastaus kysymykseen on siis ei, en ole suunnitellut. Töissä ei ihan edes pakkopullalta tunnu, mutta toisaalta töitä tulee tehtyä määrällisesti hiukan liikaa. Yritän varmaankin ottaa töissä vähän rennommin ja samalla kasvatella salkkua 1M kohti :)

   Poista