torstai 31. joulukuuta 2020

Osakesäästötili: loistava ensimmäinen vuosi takana, tuotto +30%

Talletin tämän vuoden alussa täydet 50k osakesäästötilille, jonka sijoitin saman tien täysmääräisesti markkinoille. Alussa oli pientä säätöä sopivien osakkeiden valinnassa, mutta lopulta päädyin sijoittamaan 10k tasasummat UPM:ään, Konecranesiin, Titaniumiin, Cityconiin ja L&T:hen.

Ajatuksenani OST:llä on osta-ja-pidä strategia ja osinkojen uudelleensijoitus. OST on minulle eräänlainen muusta salkusta eristetty laboratoriokoe siitä, miten salkkua voi kasvattaa hyvillä osingonmaksajilla.

Vuosi 2020 kuitenkin oli hyvin erilainen kuin kukaan osasi aavistaa. Koronaviruksen myötä keväälle osui kaikkien aikojen nopein laskumarkkina ja myös kaikkien aikojen jyrkin palautuminen. Osta-ja-pidä strategiani mureni kevään paniikkitunnelmissa ja sorruin treidaamaan ja ajoittamaan. Myin valtaosan OST:stä alkukeväästä ja ostin salkun jälleen täyteen toukokuun puoleen väliin mennessä.

Spekulointi ja ajoittaminen onnistui tässä tapauksessa loistavasti, vaikka toisinkin olisi voinut käydä. Lopputuloksena on nyt se, että OST:n pääoma on noussut 65059 euroon eli nousua vuoden aikana on reilut 30%! Tulos on monin verroin parempi kuin uskalsin odottaa ja voittaa vertailuindeksin eli OMX Helsinki GI:n (indeksi jossa osingot mukana) lähes tarkalleen kaksinkertaisesti! Alla Nordnetista otettu kuvankaappaus vuoden kehityksestä ja vertailuindeksistä.Kuten kuvasta näkyy, onnistuin salkun osittaisella tyhjentämisellä välttämään pahimman koronakuopan. Tärkeä osa ylituotosta on kuitenkin syntynyt loppuvuoden mittaan, kun mm. Konecranes ja Citycon ovat lähteneet kunnolla elpymään. Tein lisäksi joulun alla vielä yhden vaihdon OST:lle, kun korvasin L&T:n Fortumilla, joka lähtikin vielä ihan hyvään nousuun oston jälkeen.

OST:n tilanne näyttää viiden osakkeen osalta suuruusjärjestyksessä tältä:
  • Konecranes 15685 e: Konecranes on noussut tänä vuonna markkinoiden nopean koronakuopasta elpymisen takia, mutta erityisesti Cargotecin kanssa toteutuvan yhdistymisen myötä. Konecranesin omistajille tulevat lisäosingot pääsen sijoittamaan kätevästi verottomasti OST:n sisällä.
  • Titanium 14504 e: Titaniumia en myynyt lainkaan vuoden alun oston jälkeen, joten toteutunut kehitys (mihin sisältyy osinkojen uudelleensijoitus) on aivan loistava tulos. Jatkossakin odotettavissa on hyviä osinkoja, joten uskon Titaniumin olevan hyvä sijoitus myös tulevina vuosina.
  • Citycon 12704 e: Cityconin osalta koronapandemia ei tiputtanutkaan kauppakeskusten vuokratuottoja niin paljon kuin pelättiin. Citycon on äskettäin ilmoittanut laajentavansa toimintaansa vuokra-asuntomarkkinoille joissa se hyödyntää kauppakeskusten läheisyydessä olevaa rakennusoikeutta. Uskon tämän olevan hyvä liike joka auttaa kasvattamaan osinkovirtaa jatkossa.
  • UPM 12340 e: UPM on mukana "biotaloudessa", joka on sanomalehtipaperia lukuun ottamatta kasvuala. UPM:llä on loistava track record osinkojen kasvattamisessa 2009 vuodesta lähtien. Vuoden 2020 osinko oli samalla tasolla kuin 2019 maksettu, mutta jatkossa uskon kasvuvaihteen taas löytyvän globaalin talouden elpyessä.
  • Fortum 9614 e: Fortumia ei voi jättää väliin kun "osinkokoneista" puhutaan. Osinkovirran lisäksi Fortum on mielenkiintoinen yritys tulevaisuudessa enenevässä määrin tarvittavan kaasuvoiman takia, joka toimii siirtymäkauden ratkaisuna mm. vetytalouteen. Fortum on mukana toki myös näissä tulevaisuuden energiaratkaisuissa.
Tällainen oli siis OST:n ensimmäinen vuosi. Kuten kirjoitin ja alussa, vuosi ylitti kaikki odotukseni. Toista yhtä hyvää ei liene tiedossa, mutta tämä ei haittaa. Yritän nyt rauhoittaa jatkossa OST:n pelkästään osinkojen uudelleensijoitteluun, jokaiseen yritykseen sen verran mitä osinkoja mistäkin irtoaa. Osalla yrityksistä on reipas etumatka, mutta esimerkiksi kymmenen vuoden päästä Fortum voi olla kirinyt tuolta pohjalta reippaasti eteenpäin ja jonkun muun ohi. Mielenkiintoista seurattavaa tulevina vuosina!

Palaan koko salkun osalta erillisellä päivityksellä loppuviikosta. Tätä odotellessa toivottelen kaikille hyviä (ja koronaturvallisia) uuden vuoden juhlia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti