lauantai 16. tammikuuta 2010

Frontier-ETF:ää lisää - markkinat houkuttelevilla ostotasoilla

Frontier-markkinat, ts. reuna-alueet eivät ole vielä nousseet muiden kehittyvien markkinoiden imussa, ainakaan osakekurssien osalta. Tämä johtuu erityyppisistä epävarmuustekijöistä, kuten Dubain viimeaikaisesta rahoitussotkusta. Toisaalta sijoittajien kiinnostus on tällä hetkellä vahvasti BRIC-maissa (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina) , joka on jättänyt "kehittyvät" kehittyvät markkinat syrjään.

Sijoittajien kiinnostus BRIC-maihin on tietysti perusteltua ihan talouskasvun pohjalta ja kurssit ovat ottaneet tämän huomioon ehkä liiankin kanssa (ainakin markkinoille nyt haikailevan sijoittajan mielestä) - nousu on ollut huimaa viimeisen vuoden aikana. Samaan aikaan frontier-markkinoiden osakkeet ovat yhä hieman alle puolet vuoden 2008 huippuarvostuksistaan.

Huolimatta viime aikojen alisuoriutumisesta frontier-markkinat voivat tarjota kovaa tuottopotentiaalia. Esim. S&P Select Fontier -indeksi sisältää 30 likvideintä frontier-osaketta, mm. Kuwaitista, Kolumbiasta, Nigeriasta ja Kazakstanista. Nämä yhtiöt ovat usein tekemisissä tietoliikenteen, rahoituksen tai pankkitoiminnan kanssa. On todennäköistä, että näiden talouksien kasvaessa hyvin alhaiselta tasolta mahdollisesti muita markkinoita nopeammin, on edellämainituilla sektoreilla hyviä tuottomahdollisuuksia. Vastaavasti riskit ovat huimat. Toisaalta lisääntynyt volatiliteetti ja ennakoimattomuus ei haittaa hyvin hajautetussa sijoitussalkussa, varsinkin kun frontier-markkinat eivät käyttäydy aina täysin samansuuntaisesti kuin muut markkinat. Lisääntynyt volatiliteetti voi siis olla jopa hyvästä osana laajaa portfoliota.

Näistä syistä lisäsin salkuun tuhatlappusella DB-Xtrackersin S&P Select Frontier ETF:ää, jota olin hankkinut jo kerran aiemmin. Nyt on "buy" tehty ja on "holdin" aika - uskon että tämä sijoitus on pitkällä aikavälillä erittäin kannattava.

5 kommenttia:

 1. Sopivasti asiaan liittyen Akateeminen Talousblogi kirjoitti tänään Afrikan talousnäkymistä: http://blog.hse-econ.fi/?p=1954
  Kannattaa lukea.

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkkivinkistä, mielenkiintoista asiaa.

  VastaaPoista
 3. Hei! Mistä löysit kyseisen ETF:n? Ei millään löydy ainakaan Nordnetistä? Joko en osaa hakea tai sitten olen muuten vain jäässä.

  VastaaPoista
 4. Hei,

  Kyseisellä ETF:llä käydään kauppaa Xetrassa (Saksassa). Eli esim. NYSEstä (jenkkilästä) ei tätä löydy.

  Kaupankäyntitunnus on DX2Z ja ISIN LU0328476410. Näillä tiedoilla pitäisi löytyä. Jos ei, niin asia selviää viimeistään osakevälittäjältä tiedustelemalla.

  VastaaPoista
 5. Jees tänks.. kyseisellä käupankäyntitunnuksella löytyi DB X-TRACKERS S&P NEW FRONTIER INHABER-A, kun Nordnetiltä etsi.

  VastaaPoista