lauantai 4. joulukuuta 2010

ETF:iä ympäri maailman


Olen tehnyt tällä viikolla kaksi lisäostosta sijoitussuunnitelman mukaisesti. Nämä sijoitukset hajauttavat edelleen Suomi-painotteista salkkuani sekä maantieteellisesti että sijoitustyylillisesti.

Ensinnäkin, ostin alkuviikosta erän DB-X S&P Select Frontier ETF:ää.

Frontier- eli reuna-alueiden markkinat - joihin kuuluvat tässä indeksissä mm. Kuwait, Kolumbia, Argentiina, Kypros, Pakistan, Panama ja Nigeria - eivät ole vielä nousseet arvostuksessa taantuman pohjilta samassa tahdissa "kehittyneempien kehittyvien" BRIC-maiden kanssa. Uskon, että nousukauden mahdollisesti jatkuessa frontier-markkinat tulevat nousemaan varsin mukavasti. Riskiähän tässä indeksissä riittää - mutta se on toisaalta tavoitteenikin, koska sijoitusaika on hyvin pitkä. Potentiaalisten tuottojen toivossa ja myös geografisessa hajautusmielessä pyrin pitämään frontier-markkinoita mukana salkussa suhteellisen merkittävällä painolla. Itse asiassa frontier-markkinat ovat tällä hetkellä minulla lähes yhtä suuri osa salkusta kuin BRIC-maat sisältävä emerging markets -indeksi.

Lisäksi ostin vielä kaupan päälle erän iShares S&P Small Cap 600 Value ETF:ää.

Ensimmäisen kerran tätä ETF:ää ostaessani kirjoitin jo pieniin arvoyhtiöihin sijoittamisen eduista. Useassa varteenotettavassa lähteessä on todettu näistä irtoavan pitkässä juoksussa suurempia tuottoja verrattuna muun tyyppisiin yrityksiin juuri jenkkimarkkinoilla (suuremman riskin ja pienemmän analyytikkoseurannan takia). Suunnitelmissani on nostaa tämän ETF:n osuus salkusta n. 10 % ja pitää sitä pitkällä aikavälillä lähellä tätä painoarvoa.

iShares S&P Small Cap 600 Value on noteerattu Dollareissa - ja tämä antaa pienen lisämausteen sijoitukselle. Tällähetkellä Eurolla saa n. 1.32 dollaria, mutta joissakin lähteissä on povailtu valuuttojen pariteettia, eli 1:1 arvostusta. Dollarin on myös sanottu olevan "sijoitus, joka kestää Euroopan velkakriisin". Jos Euro todella jatkaa heikkenemistään Dollariin nähden pariteettiin asti tai sen alle, tulevat Dollarimääräiset sijoitukset kuten juuri ostamani ETF kasvattamaan arvoaan pelkästään valuuttakurssien muutoksen takia. Tämä pohdinta ei millään muotoa ole kuitenkaan sijoitukseni päämotiivi, vaan mielenkiintoinen asia seurattavaksi lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä - mitä salkkuni sijoitukset edustavat - valuuttakurssit tulevat todennäköisesti heilumaan milloin mihinkin suuntaan, eikä minulla ole tämän osalta eväitä tehdä ennustuksia.

Näiden ostosten jälkeen onkin hyvä vetaytyä joulutauolle sijoitusmielessä - uusia sijoituksia teen tässä kuussa enää omaan ja läheisten hyvinvointiin.

6 kommenttia:

 1. Sijoituksen arvo euroissa on riippumaton noteerausvaluutasta eli mikäli underlying asset on sama, niin arvo euroissa on sama riippumatta ETF:n noteerausvaluutasta.

  VastaaPoista
 2. Juuri näin - varallisuuden "todellinen arvo" sinänsä ei tietenkään riipu valuutasta. Underlying assettien arvo on mikä on joka tapauksessa, niinkuin sanoit.

  Mutta jos dollari vahvistuu euroon nähden, niin NYSE:stä ostetun sijoituksen arvo euroissa on suurempi minulle, koska dollarilla saa enemmän euroja valuuttojen suhteellisen arvostuksen muututtua.

  Esimerkki: jos ostan nykyvaluttakurssien vallitessa 1000 eurolla erän tiettyä ETF:ää NYSE:stä, saan sillä 1320 dollarin arvoisen satsin. Jos dollarin ja euron arvostus menee esim. pariteettiin, ja ETF:n arvostus ei muutu dollareissa mihinkään suuntaan, saan siitä joka tapauksessa myytäessä 1320 euroa. Tämä siksi, että dollarin kurssi on vahvistunut 32 % euroon nähden (1000e * 1,32).

  Näin olen ainakin kuvitellut, korjatkaa jos olen väärässä :)

  VastaaPoista
 3. Ps. näyttää vahvasti siltä, että myös muut kuin allekirjoittanut ajattelevat valuuttakurssien vaikuttavan salkkunsa (joka sisältää dollarimääräisiä sijoituksia) arvon vaihteluun euroissa:

  http://passiivinentulo.blogspot.com/2010/12/marraskuun-kuukausikatsaus.html

  VastaaPoista
 4. Juuri näin, valuuttakurssit voivat heiluttaa salkkua...

  VastaaPoista
 5. Mikähän mahtaa olla tikkeri tälle DB-X S&P Select Frontier ETF:lle? En ainakaan Nordnetista löydä, enkä löydä tikkeriä myöskään DB-X:n sivuilta

  VastaaPoista
 6. DBX1A9

  http://www.etf.db.com/DE/ENG/ETF/LU0328476410/DBX1A9/SandP_SELECT_FRONTIER_ETF.html -> ETF information ja sieltä Quotations & Tradingin alta löytyy tiedot.

  VastaaPoista