keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vuoden varrelta

Vuosi 2012 alkaa lähestyä loppuaan. Edellisen vuoden tilinpäätöksessä arvioin näin:

"Sijoitusvuodelle 2012 voin tehdä saman ennustuksen kuin vuosi sittenkin. Eli volatiliteettia odotettavista, mutta loppujen lopuksi päädytään plussalle. Euroopan riskit ovat pitkälti mukana kursseissa, joten näen jatkossa paljon enemmän tilaa nousulle kuin laskulle.
Omien sijoituksieni osalta tulen rauhoittamaan tahtia verrattuna menneeseen vuoteen. 2011 aikana laitoin kaiken ylimääräisen rahan osakkeisiin, koska arvostustasot olivat todella houkuttelevia. 2012 voisi sijoittaa välillä muuallekin - tropiikin matka on muuten jo tilattu! :)"


Kurssien osalta ennustus meni nappiin. Volatiliteetti oli todella hurjaa, ja näyttää siltä että tosiaankin päädytään mukavasti plussan puolella ympäri maailman. Euroopan tilannekin näyttää rauhoittuneen, vaikkakin USA:n "fiscall cliff" uhkaa toteutua. Näyttää kuitenkin siltä, että markkinoilla sen toteutumiseen aletaan jo uskoa, ja ratkaisuja haettaneen sitten tammikuun puolella. Eli markkinoilla ei välttämättä tule niin suurta draamaa kuin mediahuomion perusteella annetaan ymmärtää.

Mitä omaan sijoitustoimintaani tulee, niin uusien sijoitusten tahti on ollut pienempää, kuten ennakoinkin. Omassa elämässä on tullut tehtyä varsin paljon muita hankintoja. Näistä täytyy mainita erikseen Lumia 920. Pari viikkoa uutuuspuhelinta käyttäneenä täytyy todeta, että en ihmettele yhtään miksi tämän puhelimen ja Nokian ympärillä on nyt kova säpinä. Laitehan on aivan loistava - harvoin kuluttajatuotteesta irtoaa tällaista wow-efektiä!

Tarkemman tilinpäätöksen teen sitten perinteisesti vuoden vaihteen jälkeen. Mukavaa joulupyhien jatkoa ja riemullisia uuden vuoden juhlia kaikille!

3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kommentti tuosta Nokian lippulaivamallista. Valitettavasti isommat kuluttajaryhmät ratkaisevat menestyksen eikä välttämättä edes tuotteen ylivoimaisuus riitä saamaan myyntiä. En ota kantaa siihen miten Nokian tulee käymään, mutta eiköhän taival tule olemaan hyvin vaikea. Toivon tietysti näin suomalaisena, että Nokia pärjää, sillä vaikka se ei verojaan Suomeen maksakaan niin kaikki työpaikat jotka Suomessa säilyvät ovat kullanarvoisia.

  Pörssikurssien ennustaminen taas on hyvin vaikeaa ja ylöspäin ennustaminen on helpompaa kuin alaspäin meno, sillä alaspäin mennään sen verran nopeammin kuin noustaan ettei sitä ole helppo ennustaa milloin se tapahtuu. Kannattaa kuitenkin pitää avoin mieli, sillä yhteen suuntaan lukkiutuminen voi olla tuhoisaa mikäli on velkavipu käytössä. Sinulla sitä ei muistaakseni ole, joten eipä sellaisesta kannata sitten stressatakaan.

  VastaaPoista
 2. Apple rullaa vieläkin nätisti eteenpäin alunperin hienoilla ("lippulaiva")tuotteilla, jotka ovat nykyään aika peruskamaa. Saa nähdä miten Nokian käy. Kuluttajan on ainakin hyvä olla kun kilpailu on näin kovaa ja tuotteet paranevat!

  Velkavipua ei ole joten sijoituksista ei tule stressattua sen ihmeemmin. Pitkällä aikavälillä suunta on tosiaan ylöspäin, joten taktiikkana buy-and-hold toimii varmasti - kuten se on aina toiminut - vaikka välillä joku muuta väittäisikin :)

  VastaaPoista
 3. Kokemukseni menneestä vuodesta ovat hyvin samanlaiset. Uudesta Lumiasta samoin kahden Samsung Galaxin jälkeen. Sen perusteella Nokian osakekin kiinnostaa jälleen.

  VastaaPoista