sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ajatuksia vuodelle 2015

Uusi vuosi, ja aika heittää ilmoille ajatukset vuoden 2015 kehityksestä. Kertasin hetki sitten vuodelle 2014 tekemäni vastaavat (kts. postaus). Vuoden 2014 odotukset toteutuivat melkolailla siten kuin ajattelinkin, poislukien korkomarkkinoiden mainiot tuotot ja Venäjän markkinoiden kriisi.

Nyt heitän vastaavat ennustukset ilmoille tälle vuodelle. Aluksi sanottakoon, että näillä pohdinnoilla on lähinnä viihdearvoa. Mutta kun itseäni sattuu maailmantalous ja sijoittaminen kiinostamaan, niin kirjoitellaan kuitenkin! Toisekseen, vuosi 2015 näyttäytyy harvinaisen epäselvänä, ainakin minulle. Osakemarkkinoiden noususuhdanne länsimarkkinoilla on kestänyt varsin pitkään ja korkomarkkinoilla vallitsee erikoinen tilanne "nollakorkoineen". Lisäksi Venäjä-kuvio voi tuottaa vielä yllätyksiä. Näistä huolimatta heitän nyt mahdollisimman vahvat näkemyksen, niin ainakin voi sitten kirjata missä meni pieleen :)

Kehittyneet korkomarkkinat: Nyt on tiedossa turbulenssia erityisesti euroopan lainamarkkinoille sijoittaville. EKP avaa rahakoneen ja se voi parantaa korkorahastojen/ETF:ien tuottoja vuoden aikana. Nollakorkopuheesta huolimatta euroalueen valtionlainat eivät ole faktisesti nollassa, vaan puolen prosentin ja parin prosentin välillä maasta riippuen (esim. Saksa 10-vuotinen 0,49%, Italia 1,87%). Jos EKP aloittaa valtionlainojen osto-ohjelman elvytysmielessä, voidaan näistäkin koroista tulla vielä alaspäin. Pohja kuitenkin häämöttää, joten itse en tässä markkinatilanteessa lähde enää sijoittamaan euroalueen lainoihin. USA:n lainamarkkinat ovat sitten vielä selkeämpi case. Ohjauskorot lähtenevät nousuun hyvin pian, ja markkinatilanne ei suosi korkosijoittajaa.

Kehittyvät korkomarkkinat: Kehittyvillä korkomarkkinoilla nähdään tyypillisesti turbulenssia kun kehittyneen maailman korot kääntyvät nousuun. Tämä siitä syystä, että vähempiriskisten korkosijoitusten (esim. USA) tuottoa verrataan kehittyviin markkinoihin, joissa mm. maksamattajäämisriskit ovat korkeammat. Omassa salkussani olevan kehittyvien markkinoiden korkoihin sijoittavan DXSU-ETF:än keskimääräinen kuponkikorko on 4,8%. Tämä on melkoisen pieni verrattuna mm. USA:n 10-vuoden valtionlainan tasoon (joka kohta nousee ylöspäin). Kehittyvien markkinoiden tämän hetkinen korkotaso ei houkuttelekaan sijoittamaan, vaan uskon että suunta näissä koroissa on jo tänä vuonna ja seuraavina vuosina ylöspäin, ja samalla tuotot alaspäin. Oma suunnitelmani on lisätä DXSU Nordnetin kk-säästöihin siinä vaiheessa kun se alkaa tosissaan halpenemaan. Kiirettä asian suhteen ei ole. 

USA: Jenkit jatkavat maailmantalouden veturina. Viime vuoden alussa ennustin, että viimeistään vuonna 2015 kurssi kääntyy alaspäin. Mutta nyt näyttää siltä sekä taloudessa että jenkkien osakemarkkinoilla tulee olemaan "one more year". Itselläni on sijoituksia jenkeissä ihan mukavasti (n. 9 % salkusta IJS-ETF:ssä joka on kohta tuplannut arvonsa, sekä suhteellisen isot suorat sijoitukset Microsoftissa ja Goldman Sachsissa). Tästä syystä en todennäköisesti tule tekemään jenkkeihin lisäsijoituksia, koska uskon seuraavien pohjien olevan hyvin mahdollisesti nykykursseja alempana. Nämä seuraavat pohjat ovat sitten joskus 2016-2018 välillä, ja siinä vaiheessa toivottavasti olen hereillä ja tekemässä lisäsijoituksia.

Eurooppa, Suomi: Eurooppa ja Suomi ovat pulassa. Taantuva talous, euron ongelmat ja vanheneva väestö eivät ole herkkua osakesijoittajalle. Nämä tietysti ovat näkyneet kursseissa verrattuna esim. USA:n menoon. Eurooppaan (ja sitä myöten Suomeen) saadaan tänä vuonna lisää ahdistusta, jos Kreikan velat lähtevät järjestelyyn tai radikaaleimmassa skenaariossa Kreikka eroaa eurosta. Toisaalta EKP valmistautuu omaan versioonsa QE:stä, ja aloittaa elvytyksen. Korkomarkkinat tulevat olemaan vielä pitkään nollissa, joten osakemarkkinat ovat niin Euroopassa kuin Suomessakin ainut varteenotettava sijoituskohde. Olen jonkun verran tehnyt ostoksia näillä markkinoilla viimeisen vuoden aikana. Nyt alkuvuodesta pyrin kasvattamaan kassaa, mutta näkisin että tulen sijoittamaan Euroopan markkinoille tämän ja seuraavien vuosien aikana sopivissa paikoissa.

Kehittyvät markkinat: Kehittyvät markkinat ovat olleet viime vuosina alamaissa. Tänä vuonna, öljyn hinnan laskettua, uskon että kehittyvät markkinat pärjäävät vaihteeksi hieman paremmin. Itselläni sijoituksia kehittyviin markkinoihin on riittämiin (n. viidennes salkusta), joten näkemyksestäni huolimatta juuri nyt suuriin lisäostoihin ei ole aihetta. Saatan ottaa jossain vaiheessa vuotta kk-sijoitukset kehittyvien markkinoiden indekseihin takaisin, jos markkinakehitys antaa aihetta (esimerkiksi jos kurssit lähtevät odotuksieni vastaisesti halpenemaan).

Venäjä: Loppuun vielä jokerikorttina Venäjä-case. Osto-ohjelmani Seligson Russian Prosperityyn pyrki hyödyntämään RTS-indeksin pohjakosketuksen, mutta ei ole mitenkään poissuljettua, etteikö venäjän markkinat romahtaisi tänä vuonna vielä alemmaksi. Öljyn hinta, ukrainan tapahtumat ja pakotepolitiikka tulevat vaikuttamaan tähän. Oma näkemykseni on nyt varovaisen optimistinen. Uskon että pohjat nähtiin joulukuun puolessa välissä ja hidas toipuminen tilanteesta alkaa. Jos näin ei ole, niin osto-ohjelma toki jatkuu suunnitelmien mukaan.

Näillä ajatuksilla tähän vuoteen!

4 kommenttia:

  1. Jos öljy siis brent laskee sinne 40 dollariin, niin toi Seligsonin russia varmaan ihan hyvä paikka jatkaa lisäostoilla.Tuntuu että näillä hinnoilla muita ostoja todella kannattaa jäädä kyttäilemään ja kasvattamaan kassaa.

    VastaaPoista
  2. Osakekurssit vain porskuttaa ylöspäin! Eihän noilla tasoilla voida enää pitkään olla ? Ilmeisesti kyttään myös seuraavaan laskuun ostoja ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen ollut nyt hieman kyttäilymentaliteetilla... Nyt EKP:n jättielvytys voi muuttaa kuvioita, ja nousua tulee vielä lisää. Ajoittaminen on nyt varsin vaikeaa. Parempi kun on mukana markkinoilla joka tapauksessa, ja pieni pelikassa takataskussa.

      Poista
  3. Tilanne kehittyvillä korkomarkkinoilla näyttää ailahtelevan viime kuukausien perusteella aika lailla. Rahasto-osuuksia on tullut hyvin erilaisin hinnoin. Sijoitushorisonttini on pitkä, joten en ole lopettanut kuukausittaista 200 euron säästämistä. Mitenköhän Fedin korkojen nosto sekä EKP:n massiivinen elvytys tulee vaikuttamaan vuoden 2015 toisella puoliskolla ja vuoden 2016 aikana, voiko sitä kukaan täysin ennustaa, vaikka tietyt päälinjat pitänevät paikkansa. Kaikki laskevin arvoin ostetut osuudet ilahduttavat mieltä, sillä tiedän, että parin kolmen vuoden päästä tilanne voi olla aivan toisenlainen esim. Aasiassa.

    VastaaPoista