sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Osto-ohjelma Seligson Russian Prosperity - wrap-up

Osto-ohjelma laskeviin kursseihin on hyvä idea silloin, kun sijoittajalla on houkutteleva ostokohde ja näkemys siitä, että laskua on edessä mutta sen pituus ei ole tiedossa. Itselläni tällainen tilanne tuli Venäjän markkinoilla, joissa havaitsin mahdollisesti erittäin edullisen ostopaikan joka johtui monen asian menemisestä mönkään samaan aikaan yksillä markkinoilla. Totta puhuen, tilannehan ei ole vieläkään helpottanut, mutta markkinoilla suurin paniikki on ainakin toistaiseksi ohi. Nyt onkin hyvä aika katsastaa, että "kuinkas sitten kävikään".

Joulukuun 1. päivä 2014 aloitin osto-ohjelman Seligson Russian Prosperity -rahastossa, jota pidän hyvänä instrumenttina sijoittaa Venäjän markkinoille (ajatuksiani ko. rahastosta tässä).

Osto-ohjelmassa käytin hyvin simppeliä kriteeriä: 500 euron sijoitus joka kerta kun RTS-indeksi alittaa seuraavan 100 indeksipisteen tasaluvun. Näin sijoitukset etenivät:
RTS on nyt yli 900 pisteen, eli jo siitä näkee että osto-ohjelma on nyt voitolla. Tämän hetken tilanne on merkintöjen osalta seuraava. 1) 489 euroa, 2) 517 euroa, 3) 577 euroa ja 4) 713 euroa. Viimeinen merkintä on siis jopa 42 % plussalla, samoin osto-ohjelman kokonaisuuskin ihan mukavasti.

Tämä osto-ohjelma oli hyvin simppeli. Jos tarkemmin ajattelee, niin tällaisessa tilanteessa nousevalla sijoituksella porrastettu ohjelma olisi ollut yksiselitteisesti parempi. Toisaalta se vaatisi että kassa ja pää kestävät laskum jatkumisen ja kasvavat sijoitussummat. Esim. olisin voinut tehdä osto-ohjelman siten, että ensimmäinen sijoitus 500 e, seuraava 600 e, jne. Tällä tavalla olisin ostanut suuremmalla summalla silloin kun kurssit ovat alimpana. Ehkä ensi kerran sitten :)

Toki tämäkin osto-ohjelma jatkuu tarpeen vaatiessa. Tällä hetkellä RTS 600 pisteen alitus tuntuu tosin hieman kaukaiselta.

2 kommenttia:

  1. Etköhän sä suhteellisen nopeasti pääse taas jatkamaan osto-ohjelmaa, kun Venäjälle laitetaan lisää pakotteita. Paniikit toki kannattaa käyttää hyväkseen ja sulla tuntuu suhteellisen hyvin olevan aina käteistä mahdollisia ostoja varten. Hyvin oot tähän asti onnistunut.

    VastaaPoista
  2. Minkä kautta sä ostat ETF & rahastot? Itse haluaisin hoitaa nuo Nordnetin kautta, jossa on kaikki osakkeenikin. Olen sijoittanut tähän mennessä vain suoraan osakkeisiin ja asuntoihin, mutta ETF voisi olla seuraava kohde. Suomen osakemarkkinoilta irtautumista tarvinnee vakavasti miettiä kesään tai syksyyn mennessä, kokonaistilanteesta riippuen...

    VastaaPoista