keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Uusi Nokia

Noniin, tätä olikin jo hieman mediassa ennakoitu, mutta yllättävän nopeasti uutiset tulivat:  

Nokia ostaa koko Alcatel-Lucentin liiketoiminnan.

Uuden yrityksen nimi on Nokia, ja se nousee maailman suurten yritysten joukkoon kiinteiden ja mobiilien verkkojen valmistajana ja kehittäjänä. Kauppa toteutuu osakevaihdolla, jossa Alcatel-Lucentin osakkeenomistajat saavat Nokian osakkeita (kts. Kauppalehden uutisesta tarkemmat tiedot).

Tässä pätkä suoraan Nokian tiedotteesta:

"Nokia has agreed to combine with Alcatel-Lucent in an all-share public exchange offer in France and the United States.

With more than 40,000 R&D employees and spend of EUR 4.7 billion in R&D in 2014, the combined company will be in a position to accelerate development of future technologies including 5G, IP and software-defined networking, cloud, analytics as well as sensors and imaging.

Alcatel-Lucent and Nokia have highly complementary portfolios and geographies, with particular strength in the United States, China, Europe and Asia-Pacific. They will also bring together the best of fixed and mobile broadband, IP routing, core networks, cloud applications and services. This combination is expected to create access to an expanded addressable market with improved long term growth opportunities.

Each company’s Board of Directors has approved the terms of the proposed transaction, which is expected to close in the first half of 2016. The proposed transaction is subject to approval by Nokia’s shareholders, completion of relevant works council consultations, receipt of regulatory approvals and other customary conditions."


Tiedossa on huomattavasti suurempi yhdistymisoperaatio kuin aikanaan Nokia Siemens Networksilla. Nyt yhdistyvä kokonaisuus on jättimäinen, ja saneeraus ja kulttuurien yhteensovittaminen tulee olemaan pitkä prosessi. Suomen kansalaisena sekä Nokian osakkeenomistajana toivon luonnollisesti että uusi Nokia tulee menestymään.

Itse ostin Nokiaa viimeeksi lisää noin 2,5 euron hintaan (kts. merkintä), enkä ole näillä näkymin omistuksista luopumassa. Uusi Nokia on tulevan fuusion vaikeuksista huolimatta mielestäni paljon kilpailukykyisempi kokonaisuus kuin mitä se oli kamppaillessaan tappiollisen kuluttajaliiketoiminnan kanssa.

Lisäksi viime aikoina on huhuttu Nokian karttaliiketoiminnan myynnistä. Tämän päivän uutiset huomioiden tämä olisi varsin luontevaa, jolloin uusi Nokia olisi pelkkä jättimäinen verkkoyhtiö. Mielenkiintoisia aikoja!

1 kommentti:

  1. Olis ollu parempi, kun Nokia olis muodostettu entisestä NSN:stä ja Alcatel-Lucentin langattomista verkoista. Ranskan AY-liike on on vielä hankalampi kuin Suomen, joten helppoa tosta yhteiselosta tule. Tämä myös tietää hankalia aikoja suomalaisille alan työntekijöille. Olen mielelläni väärässä, mutta pahalta näyttää tämän suhteen. Suri tosin puhui samanlaisia kaunopuheita kuin Microsoftin edusta ostaessa Nokian puhelimet.

    Kaiken kaikkiaan kauppa voi olla hyvä mikäli synergioita saadaan riittävästi. On myös helpompaa kilpaila kiinalaisia vastaan isommalla yrityksellä.

    VastaaPoista