lauantai 25. kesäkuuta 2016

Brexit on pieni ja iso huoli

Täytyy myöntää että järkytyin juhannusaaton aamuna. En olisi uskonut että britit äänestävät EU-eron puolesta. Brexit on kaikessa järjettömyydessään Wahlroosia lainatakseni "enemmistön diktatuuria". Jälkikäteen kootuissa tilastoissa on selvinnyt mm. että Brexitin ratkaisivat vanhemmat ikäluokat nuorempien puolesta (jotka kannattivat jäämistä). Lisäksi ne brittien alueet, jotka ovat EU:sta ja sen tukiaisista eniten hyötyneet, kannattivat eroamista eniten. Ja typeryyden huippu oli tietenkin se, että koko kansanäänestys toteutui David Cameronin sisäpoliittisen pelin tuloksena.

Brexit voi myös johtaa yhdistyneen kuningaskunnan (UK) hajoamiseen, sillä skotlantilaiset äänestivät vahvasti EU:n puolesta ja saavat nyt hyvän syyn uudelle itsenäistymisäänestykselle. Samaa liikehdintää tulee luultavasti Pohjois-Irlannissa. Kansallisen hajoamisen lisäksi Brexit on taloudellisesti ikävä juttu briteille, ja useat kansainväliset yritykset ovat kertoneet aikeistaan siirtää toimintojaan pois ja vähentää henkilöstöään (kts. esim. tämä juttu).

Epävarmuus on aina myrkkyä markkinoille ja niin nytkin. Juhannusaattona nähtiin melko isoja laskuprosentteja ympäri maailman. Ylilyöntejäkin varmasti tapahtui. Esimerkiksi Nokian osake laski yli 8% jenkeissä. On ilmiselvää, että Nokian liiketoiminta ei muuttunut oikeasti näin paljon huonommaksi yhdessä yössä.

Tämän bloggauksen otsikko viittasi siihen että Brexit on sekä pieni että iso huoli. Pidän Brittien EU eroa pienempänä pahana, sillä uskon, että britit saavat samantyyppisen diilin kuin Norja EU:n suhteen, eli kaupankäynti ja asiointi tulee olemaan lopulta varsin sujuvaa. Alkusäikähdyksestä selvittyä huomaamme, että moni asia ei muutu niin dramaattisesti kuin luulisi.

Sitten isompi huoli. Brittien EU-ero voi avata samanlaisen liikehdinnän muuallekin ja vaikuttaa muutenkin maailmantalouden ja politiikan dynamiikkaan. Miten olisi Trumpin voitto USA:ssa, Ruotsin liittyminen Natoon, ja parin muun EU tai Euro-maan ero? Toteutuessaan tällaiset asiat liikuttelisivat sitten pelimerkkejä ihan eri tasolla. Ja kaikki nämä ovat ihan mahdollisia skenaarioita. Brexitkään ei tuntunut kovin todennäköiseltä vielä viime vuonna. Yksittäinen sijoittaja ei voi muuta kuin toivoa parasta, ja toki äänestää kotimaahansa järkevät poliitikot. Jälkimmäinenkin tuntuu olevan melkoista arpapeliä kotimaan politiikkaa seuranneena :)

Lopuksi ajatus OMXH:n maanantaista. Uskoisin että suomen pörssistä saa 5-10% pika-alennuksia. Osa näistä perustuu puhtaaseen markkinatunnelmaan, osa fundamentteihin. Esimerkiksi metsäteollisuus kärsii oikeasti brexitistä punnan kurssin kautta ja muutenkin. Toisaalta mm. aiemmin mainitsemani Nokia ja moni muu osake tulee laskemaan ihan vain markkinan mukana. Harkitsen ostavani paria kotimaista osaketta maanantaina, riippuen toki alennuksen määrästä. Ideoita otetaan vastaan.

Kaikesta huolimatta, mukavaa juhannuksen jatkoa! :)

8 kommenttia:

  1. Maanantaina on varmaan luvassa hyviä diilejä viime torstaihin verrattuna, mutta mitä olet mieltä arvostustasosta tuon ennakoidun 5-10% jälkeen? Edullisemmalla toki saa tehdä ostoksia ensiviikolla verrattuna tähän viikkoon, mutta varsinaisia alennusmyyntejä taitaa joutua vielä odottelemaan. Ainakin indeksin näkökulmasta. Sen sijaan on mahdollista, että tuolta löytyy joku yksittäinen lappu kovassakin alessa, mutta eivät valitettavasti kuulu tällä hetkellä omiin harrastuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä: indeksimielessä tämä dippi ei vielä muuta asioita kovin paljon mielenkiintoisemmaksi. Tämä näkyy myös siinä, että en pääse (lähellekään) vielä jatkamaan osto-ohjelmiani. Yksittäisiä osakecaseja löytyy aina, ja näiden osalta saatan tehdä pieniä ostoksia.

      Poista
  2. Citycon, sampo, nokia ,upm ja amersport itselläni harkinnassa.Mitkä nuo sinun pari osaketta ovat, mitä olet miettinyt ? Perustelut olisi kiva kuulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä pörssitulokkaat kiinnostavat edelleen:

      http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2016/04/mielenkiintoisia-osakkeita.html

      Lisäksi osto-ohjelmat ovat päällä, mutta vielä maanantaina ei päästä seuraaville osto-tasoille:

      http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2016/04/romahdusta-odotellessa-katsaus-osto.html

      Näiden lisäksi Nokia on ihan mielenkiintoinen koska osakkeen hinta on laskenut viime aikoina reilusti. Kotimainen rakennusala kiinnostaa syklimielessä. Lisäksi jokerina Stora Enso, jota saatan ostaa maananaina (tästä lisää perusteluja, jos osto toteutuu).

      Poista
  3. Näyttää olevan aika suosittu mielipide, että ero EU:sta on järjettömyyttä. Itse näkisin, että tästä avautuu paljon hyviä mahdollisuuksia. Ennen kaikkea, koska en usko, että britit antavat skottien lähteä ja todennäköisesti uusien parlamenttivaalien keppihevosena käytetään juuri eu-jäsenyyttä ja sen säilyttämistä. Tässä on vain positiivisia asioita edessä, ehkä yhtenä myös Euroopan liittovaltiokehityksen mahdollinen hidastuminen. Ja msrkkinat. Itse toivon, että laskisivat vielä kunnolla, mahdollisimman alas, niin voisi vaikka tehdä ostojakin pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se pelkkää järjettömyyttä tietenkään ole, mutta en menisi myöskään väittämään että "vain positiivisia asioita on edessä". Totuus on jotain siltä väliltä ja riippuen kenen näkökulmasta katsotaan. Epävarmuus joka tapauksessa lisääntyy.

      Poista
  4. Minkä takia liittovaltiokehitys on monelle punainen vaate? Itse äänestäisin United States of Europen puolesta. United States of Nordics kuulostaisi vielä paremmalta.

    VastaaPoista
  5. On tosiaan mielenkiintoista nähdä, onko tällä vaikutusta jopa UK:n osittaiseen hajoamiseen. Skotlanti on selkein esimerkki, Pohjois-Irlannissa on nostettu takaisin esiin liittymistoiveet (EU-)Irlantiin..Wales tuskin haikailee niinkään, vaikka EU-ero osuu kipeästi myös sen talousaleen vientiin.

    Harry Potterin kirjoittaja JK Rowling totesi osuvasti "Cameron's legacy will be breaking up two unions." Siinä voi olla totuuden siementä kerrakseen..

    Osinkokone.com

    VastaaPoista