lauantai 23. heinäkuuta 2016

Nousukautta vielä pari vuotta?

Olen odotellut, ennustanut ja jopa toivonut markkinoiden seuraavaa laskusuhdannetta jo pari vuotta. Tästä huolimatta takamme on jo yli seitsemän lihavaa sijoitusvuotta, erityisesti jos on älynnyt pysyä jenkkimarkkinoilla. Sinänsä tämä on ihan ok markkinolla olevan sijoittajan näkökulmasta. Itsellänikin on mm. 14 Keuron edestä USA:n pienyritys-ETF:ää (IJS), jossa maksettujen osinkojen lisäksi arvonnousua on takana 120%, ja isoja sijoituksia jenkkifirmoihin kuten Microsoft (nousua 129%).

S&P500 tuntuu tekevän uusia ennätyksiä äärimmäisen sinnikkäästi, vaikka maailmalla myrskyää. Brexit, Trump, europankit, pakolaiskriisi, ISIS, ja niin edelleen. Keskuspankit eivät anna markkinoiden hinnoitella riskejä "luonnollisesti", vaan jatkavat agressiivista elvyttämistä. Tämä voi osoittautua jälkikäteistarkastelussa oikeaksi päätökseksi. Toisaalta olemme uudessa tilanteessa missä rahan hinta on käytännössä nolla ja vähäriskisistä valtionlainoista ei saa tuottoa. Raha etsiytyy siis osakemarkkinoille ja inflatoi indeksejä aina vain ylemmäs ja ylemmäs.

Oma ratkaisuni on käteiskassan kasvattaminen (tavoite 15 K) ja pääasiassa sivusta seuraaminen pelkästään ETF-kuukausisijoittajana. Sinänsä tämä on ihan pomminvarma strategia. Ainakaan ei tule sijoittaneeksi liian kalliilla. Toisaalta jatkuva sivustaseuraaminen on henkisesti raskasta. Välillä nousee epäilys, että josko olemme uudessa tilanteessa, jossa nousukausi on esimerkiksi vasta puolivälissä? Tällöin olisi ihan järkevää tehdä isompiakin lisäsijoituksia.

Taidan kuitenkin rauhoittua ja jatkaa kesästä nauttimista. Markkinoilla ei ainakaan tapahdu mitään mielenkiintoista :)

8 kommenttia:

  1. Niinpä. Kun ei kukaan voi tietää missä vaiheessa kurssit nousussa/laskussa menee. Eli idea on ostaa tasaisesti, niin osuu ostot nousuun tai laskuun niin pysyy mukana keskiarvossa. Minulla juuri sama kuin sinulla eli en uskalla ostaa kun muka on niin kallista.

    VastaaPoista
  2. Minun on henkilökohtaisesti hyvin vaikeaa nähdä, että nykyisiltä kurssitasoilta ostettaessa olisi mahdollista saada kovinkaan suuria anualisoituja tuottaja pidemmällä tähtäimellä tarkasteltuna.

    Nykyisen korkoympäristön ja elvytyksen vuoksi tilanne on kuitenkin poikkeuksellinen ja osakkeet saattavat jatkaa nousuaan vielä jonkin aikaa. Monet yhtiöt ovat alkaneet ostamaan myös omia osakkeitaan, mikä myös osaltaan nostaa kursseja. Osakekaupan volyymit ovat kuitenkin laskussa, mikä on singnaali nousun kestävyyden heikkenemisestä. Myös monien jenkkiyhtiöiden tulokset ovat kääntyneet laskuun ja tulosten kasvu on hyvin epätodennäköistä.

    Ilmassa on paljon muuttujia, eikä lyhyen tähtäimen suuntaa pysty ennustamaan. Tässä tilanteessa on kuitenkin syytä tarkastaa omien sijoitustensa riskisyys verrattuna omaan riskinkanto- ja sietokykyyn. Kun markkinat eivät ole vielä kääntyneet laskuun on sijoittajalla hyvää aikaa tehdä rauhassa päätöksiä oman allokaationsa ja sijoitusten riskisyyden suhteen. Usein myyminen on kuitenkin virhe (varsinkin jos joutuu maksamaan paljon luovutusvoittoveroja), mutta jos haluaa laskea osakepainoa, se on syytä tehdä ennen kuin kurssit ovat lasketelleet useita kymmeniä prosentteja ja sijoittajalla on paniikki päällä.

    Sivusta seuraaminen ja käteiskassan kasvattaminen on varmasti hyvä strategia nykytilanteessa. Käteisen päällä on vaan niin vaikeaa istua, kun samaan aikaan kurssit vain jatkavat epärationaalisesti nousuaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ajatuksia, kiitos. En itsekään usko että nousua on montaa vuotta jäljellä. Toisaalta pari vuotta sitten en uskonut myöskään tätä, eli katsellaan ja odotellaan :)

      Poista
  3. Ostopaikkoja tarjoutuu, kunhan vain uskaltaa käyttää niitä. Viimeksi ostin Brexit-maanantaina UPM:ää ja se on noussut kuukaudessa 13 %. Hyvä alku pitkälle sijoitukselle, mutta ilman nousuakin firmalta on tulossa viiden-kuuden prosentin osinkotuottoa ainakin lähivuodet. Ei se ole mitenkään huonosti tässä nollakorkojen ympäristössä.

    Tosin minä elänkin nykyisin osingoilla ja salkun koko on sellainen, ettei sitä ihan joka risauksesta lähdetä tyhjentämään. Eivät Herlinitkään myy Konetta suhdanteiden mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Itse tein samanhenkisen ostoksen kuin sinä: ostin Storaa Brexit-maanantaina. Se on noussut jo yli 10% ja varmaan ihan hyvä hetki tulla mukaan pidempiaikaiseen sijoitukseen.

      http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2016/06/pari-pikkuostoa-omx-hsta-brexit-dipista.html

      Poista
  4. Raision laskiessa alle 3,80 tason en malttanut olla ostamatta parin tonnin satsia, vaikka ajatuksissa pyöri suuremman syysromahduksen mahdollisuus. Aika näyttää oliko hyvä aika ostaa ennen syksyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syksyllä sitten toinen mokoma, jos kunnon romahdus tulee...

      Poista
    2. Kyllä, Stora myös tähtäimessä, jos alle 7 euron livahtaa.

      Poista