tiistai 17. tammikuuta 2017

Tavoitteet vuodelle 2017

Sijoitusvuosi 2017 on pyörähtänyt käyntiin odottavissa tunnelmissa. Uutisten perusteella maailmalla mellastavat perinteiset Trumpit ja muut vapaan markkinatalouden uhkatekijät. "Osakkeiden vuosikymmenelle" ennustellaan loppua eri puolilla. Itse en ole markkinoita ehtinyt juuri seurata, mutta näyttää siltä että mitään dramaattista ei ole markkinoilla (vielä) tapahtunut. Nyt onkin hyvä aika asettaa muutamia tavoitteita vuodelle 2017.

Osakesalkku yli 200 Keuroa. Tämä on blogin alussa asetettu tavoite taloudellisen riippumattomuuden minimitasolle ja tänä vuonna se on ehkä mahdollista saavuttaa. Salkku oli vuodenvaihteessa 191 tuhannen euron tasolla ja käteiskassa huomioiden itse asiassa jo yli 200 Keuroa. Omalla laskuopillani salkkuun lasketaan kuitenkin vain "oikeat" markkinasijoitukset, sillä käteiskassa on ekstraa jota voi käyttää välillä muuhunkin kulutukseen. Vuoden 2010 blogimerkinnässä ounastelin että voisin saavuttaa 200 Keuroa kymmenessä vuodessa, vuoteen 2020 mennessä. Nyt näyttää siltä että saatan hyvinkin olla tästä aikataulusta reilusti edellä. Jos markkinoilla on laskua, laitan sitten enemmän lisäsijoituksia, sillä tämän tavoitteen saavuttaminen tänä vuonna olisi kovin mukavaa :)

Käteiskassa 20 Keuroa. Tämä tavoite on mahdollisesti hieman ristiriitainen yllä olevan kanssa. Itse asiassa tämä toteutuu ainoastaan, jos osakemarkkinoiden nousu jatkuu vielä tämän vuoden ajan. Tässä tapauksessa laitan ison osan lisäsijoituksista käteiskassaan odottelemaan parempia (eli huonompia) aikoja.

Salkun allokaatio asteittain kohti tavoitetta. Tavoiteallokaatiossani osakepoiminnat, kehittyneiden ja kehittyvien markkinoiden ETF:t/rahastot, erikoistilanteet sekä korkosijoitukset ovat kukin 20 % painossa. Kuten blogin oikeasta palkista voi todeta, on nykyinen allokaatio kaukana tästä. Pyrin tämän vuoden aikana kohdistamaan suurimman osan sijoituksista ETF:iin jotka täydentävät osakepoimintojen sijaan muita kategorioita. Tämä tarkoittaa hieman tylsempää blogisisältöä mutta samalla myös tasapainoisempaa ja paremmin hajautettua salkkua.

Työntekoon käytetyn ajan vähentäminen kokonaistulojen pysyessä vähintään samana. Tähän lopuksi tällainen vähän "pehmeämpi" tavoite. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on kuitenkin monelle sitä, että töitä ei tarvitsisi tehdä enemmän kuin itsestä tuntuu sopivalta. Itsestäni on tuntunut sopivalta tehdä useinkin n. 50 tuntisia työviikkoja ja tämä on auttanut saavuttamaan varsin hyvän tulotason. Tässä pidemmän päälle olen kuitenkin alkanut arvostamaan vapaa-aikaa yhä enemmän. Tavoitteena tälle vuodelle onkin stressittömämpi työelämä ja konkreettisesti vähemmän töissä käytettyjä tunteja. Yritän raportoida tänne jossain vaiheessa miten tämä onnistuu, muuten saattaa olla että menen rutiinilla kuten aina ennenkin...

8 kommenttia:

  1. Tuo viimeinen tavoite on fiksu. Vähennät työtunteja, niin että saat saman palkkatason. Suosittelen. 50 tuntia töitä viikossa kuulostaa kovalta. Eihän siinä jää ollenkaan aikaa elää ja vaan olla.

    VastaaPoista
  2. Hyvät tavoitteet sinulla. Onnea sijoitusvuoteen 2017.

    VastaaPoista
  3. Tuosta työmäärän vähentämisestä tekisi mieli kysyä. Sijoitusmääristä päätellen olet ilmeisen ansioitunut työssäsi. Se on siis kantanut hedelmää. Olet kuitenkin päätynyt vähentämään työmäärääsi stressin vuoksi.
    Tekisi mieli syys kysyä, pidätkö työstäsi ja mikä siinä aiheuttaa stressiä? Määrä vai laatu?

    -Teemu-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kysymyksestä!

      Pidän kyllä työstäni ja tästä syystä olen osittain pitkää päivää tehnytkin. Laadullisesti työssä ei ole siis mitään ongelmaa. Työn määräkään ei yleensä aiheuta itsessään stressiä.

      Työn tekemisellä on kuitenkin aina vaihtoehtoiskustannus, ja minun tapauksessani tämä on perheen kanssa oleminen, harrastukset, matkustelu jne. Näihin haluaisin käyttää enemmän aikaa. Töiden maltillinen vähentäminen olisi hyvä tavoite tässä mielessä, ja vähentäisi "stressiä" mikä liittyy yleisesti ajankäyttöön.

      Poista
    2. Jotenkin se aika tuntuu aina loppuvan kesken.

      Poista
    3. Juurikin näin. Aikaa ei saa ostettua lisää kun sen on kerran menettänyt. Tätä on välillä hyvä miettiä kun (ruuhka)vuodet vierivät.

      Poista
  4. Tavoitteesi 200K alkaa siis toteutua. Miten suhtaudut ajatukseen 50% tipahduksesta, jolloin olisit jälleen 100% päässä tavoitteesta? Oletko ajatellut jotenkin suojautua tuota vastaan kun markkinat ovat nousseet koko blogisi kirjoittamisen ajan? Tuo nousu on mahdollistanut salkkusi kehityksen. Itse ajattelen, että tämä vuosi voi hyvinkin olla huipun rakentelun vuosi maailman indekseissä ja jos olisin päässyt tavoitteeseen tekisin merkittäviä ratkaisuja..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomainen kysymys!

      Olen miettinyt asiaa paljonkin ja tullut siihen tulokseen, että en aio valmistautua muuten kuin käteiskassaa kasvattamalla (tässä merkinnässä laitoin tavoitteeksi 20Keuroa). JOS markkinat laskisivat 50 %, niin laittaisin toki koko 20 Keuroa käyttöön. Lisäksi kuukausittainen tulovirta ansiotuloista mahdollistaa sijoituksia pari tonnia kuussa jos tarvetta. Eli jos vaikka salkku puolittuisi 200 Keurosta lyhyessä ajassa, uskon saavani sinne lisäsijoituksia 30-40 Keuroa puolen vuoden aikaikkunassa. Tällöin tavoite ei olisi kuitenkaan niin kaukana, ja salkussa paljon uusia halventuneita osakkeita. Tämä olisi ainakin suunnitelma, katsotaan miten kantti kestää jos/kun tosipaikka tulee.

      Lisäksi tässä sijoitustoiminnan aikana olen samalla maksellut asuntolainaa, ja asunto alkaa olla jo velaton. Tämäkin tarjoaa tiettyä selkänojaa ja rauhoittaa markkina/varallisuushuolia.

      Lopuksi, täytyy myöntä että nälkä on kasvanut syödessä. Kesällä tulin päivittäneeksi alkuperäistä tavoitetta 500 Keuroon! Tällä tiellä joudun kestämään useammankin ison pudotuksen. Täten lisäostot näistä pudotuksista muodostuvat hyvin tärkeiksi tämän korkeamman tavoitteen saavuttamisessa.

      http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2016/07/kesa-loma-ja-riippumattomuus.html

      Poista