torstai 2. tammikuuta 2020

Osakesäästötili - 3 ensimmäistä sijoitusta

Tänään on vuoden ensimmäinen pörssipäivä ja samalla osakesäästötilit aukesivat sijoituksille. Itse avasin aiemmin OST:n Nordnetissa ja kuten aiemmin lupailin, lähden heti vuoden alussa mukaan sijoituksilla. Ihan pienestä kokeilusta ei ole kyse, koska laitan saman tien maksimimäärän eli 50 000 euroa kiinni.

Miksi kaikki heti, miksi ei myöhemmin?

Tässä on tietysti merkittävä ajoitusriski. Sitä pienentää omalta osaltani se, että salkku on yli 300 000 euroa, jolloin 50k lisäpanostus ei järkytä kokonaisuutta kovin pahasti. Toisekseen, teen sijoitukset pääasiassa "osinko-osakkeisiin", jotka ovat yleensä mahdollisten laskukausien suhteellisia voittajia. Laskua en tietenkään toivo, vaan keskuspankkielvytteisen nousurallin jatkumista, varsinkin nyt kun tein merkittäviä lisäsijoituksia. No, markkinoihin ei voi itse vaikuttaa joten rahat kiinni ja pulinat pois! :)

Kuten aiemmin olen useaan otteeseen pohtinut, osakesäästötili sopii sellaisille osakkeille joilla on suuri osinkotuotto, koska tällöin osinkojen uudelleensijoituksesta saa suhteessa enemmän hyötyä verrattuna arvo-osuustiliin.

Toinen tärkeä pointti on se, että osakkeen tuottopotentiaalista merkittävä osa on nimenomaan osinkotuottoa eikä kurssinousua. Tällöin hankinameno-olettaman puuttuminen ei pääse kirpaisemaan pitkäaikaista sijoittajaakaan kovin helposti.

Laitoin yhteen aiempaan blogaukseen seuraavan esimerkin:

- Oletus 1: Suomessa listatun osakkeen tyypillinen vuotuinen kokonaistuotto 8%

- Oletus 2: "Osinko-osakkeella" tämä voisi jakautua 3% arvonnousuun, ja 5% osinkotuottoon


Keskeinen kysymys on, että kuinka monta vuotta tällaisella osakkeella menee ennen kuin hankintameno-olettamasta alkaa olla hyötyä tai sen puutteesta haittaa? (Osakkeen tulisi nousta siis yli 250% ja sijoitusaika yli 10 vuotta että hankintameno-olettamasta on hyötyä)

Vastaus: 31 vuotta

Laskelma muuttuu heti jos oletetaan tilillä olevan osakkeita joissa osinko vaikkapa 2 % ja arvonnousu 6 %. Tällöin tarvitaan 16 vuotta josta eteenpäin hankintameno-olettama alkaa vaikuttaa. Tämäkin on toki pitkä aika.

"Ten-bagger" tyyppisillä kurssiraketeilla toki asia on sitten aivan erilainen. Tällaisia osakkeita ei ehkä kannattaisi pidemmän päälle OST:llä pitää, muuta kuin treidausmielessä.

Näiden laskelmien perusteella ja oman sijoitustyylini huomioiden (en harrasta treidausta) on selvää, että OST on minulle ennen kaikkea osinkosäästötili!

En ole koskaan ollut erityisesti "osinkosijoittaja", mutta nyt siis olen ainakin tämän 50k voimin. Tänään laitoin ensimmäiset 30 000 euroa kiinni ja loput sijoitan lähipäivinä. Osinkosijoittaminen tulee olemaan hyvä lisä nykyiseen salkkuuni, jossa tätä strategiaa ei ole aiemmin kovin merkittävästi huomioitu.

Tässä tulevat kolme ensimmäistä OST-sijoitustani*, jokaisessa on minulla tämän päivän ostojen myötä kiinni n. 10000 euroa:

Citycon
  • Sijoitus-case: Citycon tekee ammattimaista kauppakeskusten hallinnointia Pohjois-Euroopassa. Vaikka digitalisaatio megatrendinä haittaa ostoskeskuksia, uskon että Citycon on yksi harvoista voittajista. Kauppakeskuksten omistukset ovat monenkirjavien toimijoiden käsissä ja ammattimaisella toimijalla on näihin suhteessa monenlaisia kilpailuetuja. Cityconin kauppakeskukset ovat usein liikenteen solmukohdissa (vaikkapa Iso Omena Espoon Matinkylässä) joka tuo hyvää asiakasvirtaa. Lisäksi Citycon on onnistunut muokkamaan kauppakeskuksia "elämyskeskuksien" suuntaan jossa on kasvava määrä ravintola- ja viihdepalveluita sekä muita palveluita.
  • Osinko-case: Päivän ostohintaan suhteutettu 2019 osinkotuotto 6,81%. Cityconin osinko (ml. pääomanpalautukset) on viime aikoina pyörinyt samalla tasolla. Osinkotuotto on varsin korkea, ja vaikka se pysyisi stabiilina, uudelleensijoittamalla nämä osingot tuotto olisi varsin mainio pidemmän päälle. Jos osinkoja korotetaan, niin vielä parempi.

Titanium
  • Sijoitus-case: Titanium on pieni sijoituspalvelujen tarjoaja, joka tunnetaan parhaiten kotimaisiin hoivakiinteistöihin sijoittavasta rahastostaan. Titanium osakkeena on pitkälti tämän kortin varassa ja sikäli varsin riskinen sijoitus. Otankin tässä harkitun riskin siitä, että hoivakiinteistösektori vetää hyvin tulevaisuudessakin. Ikääntymisen megatrendi on tämän takana myös vahvasti.
  • Osinko-case: Päivän ostohintaan suhteutettu 2019 osinkotuotto 7,16%. Titanium on pörssin parhaita (vaiko jopa paras?) osingonmaksaja osinkotuotolla mitattuna. Osinkohistoria on lyhyt mutta nopeasti nouseva. Inderesin analyyseissä ja muissa keskusteluissa on mietitty että voiko näin hyvä meno jatkua. Jää nähtäväksi.


Lassila & Tikanoja
  • Sijoitus-case: Lassila & Tikanoja ei ole mikään kaikkein näkyvin yritys; toimiala ei ehkä ole se kaikkein trendikkäin. Se ei ole myöskään mm. Inderesin seurannassa. Itse olen eri mieltä - kyseessähän on valtavan kiinnostava toimiala ja osake! Kiertotalous kaikissa muodoissaan on merkittävä megatrendi. Pääasiassa L&T toimii Suomessa ja Ruotsissa, joissa mm. kierrätysasioihin, jätteenkäsittelyyn ja energiatehokkuuteen panostetaan isosti. Tässä toiminnassa minäkin haluan olla omistajana mukana.
  • Osinko-case: Päivän ostohintaan suhteutettu 2019 osinkotuotto 5,77%. Osinko on ollut noususuunnassa vuodesta 2015 lähtien.

Näillä kolmella sijoituscasella lähden liikenteeseen ja olen aikankin itse tyytyväinen valintoihin. Moni varmaan päätyy täysin eri firmoihin OST-sijoitusten suhteen. Itselläni on isot sijoitukset mm. Sammossa, Nordeassa ja Fortumissa, jotka olisivat myös voineet olla periaatteessa kandidaatteja, mutta en halunnut enää panostaa niihin lisää. Olisikin kiva kuulla mihin muut ovat päätyneet?

Otan myös vinkkejä vastaan loppusumman sijoittamiseen :) Näistä aiemmista olin jo tehnyt päätöksen joululomien aikana, mutta viimeiset vielä vähän mietityttävät. Pari kandidaattia on mielessä, joten huomenna tai viimeistään ensi viikolla saattaa kuulua jo tästäkin uutisia.

*Huom - postausta editoitu alkuperäisestä. Alunperin ostin neljänneksi sijoitukseksi Teliaa, mutta kuten ystävällinen kommentoija huomautti, Teliasta menee 15% lähdevero osingoista Ruotsiin kun osinko maksetaan. Ja tätä ei saa näillä näkymin takaisin OST-tilin puitteissa (asia voi toki muuttua). Likvidoin Telia-sijoituksen muutaman kymmenen euron tappiolla. Ei ollut onneksi kallis oppitunti :)

6 kommenttia:

  1. Eikös Telia ole ruotsalainen firma, vaikka onkin listattu myös Suomeen. Eli se taitaa maksaa osingot SEKeinä tai ainakin siitä menee 15% lähdevero osingoista, jota ei saa takaisin haettua OST:llä. Teliaan en siksi itse sijoittaisi OST:lle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, kiitos huomiosta! Kyllähän minä tämän tiesin, mutta asiaa ei ollut mielen päällä, koska arvo-osuustilimaailmassa se ei ole ollut yhtä kriittinen verosopimuksen takia. Olenhan omistanut aikanaan mm. Nordeaa, joka on toki nyt jo muuttanut pääkonttorinsa Suomeen.

      Yhtä kaikki, lähdeveron pidätys ei millään muotoa sovi omaan OST-filosofiaan joka tähtää korkoa korolle -efektiin osinkojen avulla. Laitoin nyt aamulla samantien Telian myyntiin ja kärsin muutaman kympin nopeat tappiot...

      Päivitin muuten postaustakin vastaavasti ja lisäsin perään huomion tästä. Ehkä tästä pienestä kämmistä on jollekin muullekin hyötyä :)

      Poista
  2. Paljon on ollut puhetta siitä että ulkomaalaisia osakkeita ei kannata ostaa osakesäästätilille, koska lähdeveron ei saa takaisin.

    Tein excelillä laskuharjoituksia koskien tätä lähdeveroasiaa. Tulin siihen tulokseen, että mikäli aikajänne on pitkä osinkojen verovapaus tuo suuremman hyödyn kuin mitä lähdeveron menettäminen aiheuttaa haittaa. Eli ulkomaalaiset osakkeet saa kannattaisi ostaa osakesäätötilille��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan se olla näinkin, mutta kyllä tuo lähdeveron pidätys silti syö valitettavasti osan tuotosta :( Laitoin siis Teliat nopeasti lihoiksi, koska en halua asiaa harmitella vuosien varrella...

      Poista
  3. Olen itse ajatellut tutkia ainakin seuraavia osakkeita tarkemmin OST:lle:

    UPM - (kasvava) Osinko-osake
    Marimekko - mahdollinen kasvuosake (muttei 10x), tai yrityskauppakohde (?)
    Wärtsilä - mahdollinen käänneyhtiö (muttei 10x)
    Raisio - kasvismegatrendin tukema stabiilihko osingonmaksaja

    Mitä mieltä näistä?

    Listaltasi kiinnostuin erityisesti titaniumista ja L&T:stä. Teliassa pelkään 5G syklin investointien rasitetta lähivuosina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä ideoita! Noista UPM, Wärtsilä ja Raisio ovat olleet mukana myös omalla shortlistallani. Voi olla että joku niistä salkkuun päätyy (jopa tänään?).

      Noista kolmesta mielestäni heikoin on Wärtsilä, ihan vaan yleisen epävarmuuden vuoksi. Käänneyhtiöpotentiaalia toki siitä löytyy, mutta samlla iso riski vuosien alisuoriutumisesta on myös edessä...

      Poista