perjantai 3. tammikuuta 2020

Osakesäästötili - kaikki 5 sijoitusta valittu, 50k sijoitettu

Eilen kerroin ensimmäisestä kolmesta noin kymppitonnin kokoisesta sijoituksesta osakesäästötilille. Ensimmäiset ja itselleni melko selvät valinnat osuivat Cityconiin, Titaniumiin ja Lassila & Tikanojaan. Perustelut näille voi lukea edellisestä postauksesta.

Jälkimmäiset kaksi vaativat pidempää pohdintaa. Päädyin näissä lopulta vähän erilaisiin yrityksiin. Näillä on hieman alhaisempi osinkotuotto kuin ensimmäiseksi valituilla, mutta arvioin tulevaisuuden osingonkasvupotentiaalin suuremmaksi. Pidemmittä puheitta, tässä tulevat viimeiset sijoitukset osakesäästötilleni, joita molempia ostin jälleen n. 10k summalla.

UPM-Kymmene
  • Sijoitus-case: UPM-Kymmene on tällä hetkellä erittäin kovassa nosteessa oleva biotalousyhtiö. UPM on mukana monessa megatrendissä, ml. biopohjaisten raaka-aineiden hyödyntäminen ja bioenergia. Muoville pitää löytää vaihtoehtoja ja energiaa tarvitaan. UPM on ollut pitkään ylisuoriutuja mm. Stora Ensoon nähden. Tästä huolimatta päädyin UPM:ään mm. siitä syystä että Storaa on jo salkussa. Lisäksi välillä on hyvä myös panostaa voittajiin ja ostaa nousevaan kurssiin. Tosi vaikeaahan se on, mutta tällä kertaa onnistuin :)
  • Osinko-case: Päivän ostohintaan suhteutettu 2019 osinkotuotto 4,23%. UPM on tarjonnut kasvavaa osinkoa vuodesta 2009 alkaen (2012-2014 osinko pysyi samana). Odotan että pitkällä aikavälillä osingonkasvu jatkuu.
Konecranes
  • Sijoitus-case: Konecranes muistuttaa tavallaan erittäin hyvin menestyvää "isoveljeään" Konetta, josta se on divestoitu vuonna 1994. Samalla tavoin kuin Kone, myös Konecranes panostaa isosti huoltoliiketoimintaan. Konecranes on itse asiassa nostureiden kunnossapidon globaali markkinajohtaja. Kaupungistumisen megatrendi on siis tässä liiketoiminnassa vahvasti mukana. Konecranesilla on melko laajasti erilaista koneenrakennusta (nostureiden lisäksi), kuten satamalaitteistoja ja trukkeja. Tämä altistaa sen markkinasyklisille riskeille.
  • Osinko-case: Päivän ostohintaan suhteutettu 2019 osinkotuotto 4,23%. Konecranesin osinko on noussut vuodesta 2007 lähtien. Välillä se on ollut pari vuotta tasaisena, kuten viimeiset kaksi vuotta. Samoin kuin UPM:n osalta, odotan Konecranesin nostavan osinkojaan pitkällä aikavälillä. Ensi vuonna saattaa osinko tosin pysyä samana.

Näiden ostosten myötä koko osakesäästötilin kapasiteetti on käytetty. Merkittävä ajoitusriski tuli otettua. Tulen jatkossa seuraamaan muutaman kerran vuodessa tarkemmin OST:n kehitystä, erityisesti silloin kun sijoitan osinkoja takaisin salkkuun. Pitkässä juoksussa uskon että tällä salkulla tulee olemaan hyvä kokonaistuotto.

Mitäs muut ovat poimineet osakesäästötilille? Kuka haluaisi kertoa omista valinnoistaan? :)

5 kommenttia:

  1. Itse en tule avaamaan OST:tä. Hyöty itselleni mitätön.

    VastaaPoista
  2. Minä ajattelin ostaa ainakin sampoa. Muista en vielä tiedä.

    VastaaPoista
  3. Käteiskassa ei täten enää 55K?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ei ole... Tuo tilanne on päivitetty 1.1. ennen OST-sijoituksia.

      Kassa on nyt n. 20 keuroa, pitää päivittää tilanne piakkoin. Hoivatiloista tuli juuri 6400 euroa ja HCP Quantin lunastuksesta n. 5000 eli käteiskassa on onneksi nousemaan päin :)

      Poista
  4. UPM-Kymmene todella hyvä sijoitus. Kurssi viiden vuoden päästä 50.

    VastaaPoista