perjantai 22. joulukuuta 2023

Vuoden 2023 loppukatsaus (vähän etuajassa): salkku kasvoi yli 120k!

Laitan vuoden 2023 tilinpäätöksen noin viikon etuajassa, sillä siirryn tietoliikenneyhteyksien ulottumattomiin loppuvuodeksi.

Vuosi 2023 oli lopulta mahtava nousuvuosi, ainakin jos oli sijoituksia jossain muualla kuin Suomessa (jossa vuosi oli aika kehno).

Täytyy sanoa että huhhuh. Tiesin että vuosi oli hyvä, mutta että näin hyvä. Salkun pääoma nousi n. 120k ja teki uudet ATH:t. Tässä vuoden avainluvut:

 • Pääoman kasvu yhteensä: 120155 euroa (+23,85%)
 • Tuotto: 74322 euroa (+13,5%)
 • Uusi sijoitettu pääoma 2023 aikana: 45833 euroa
 • Käteiskassa: 5000 e --> 15000 e

Vuoden teemana oli korkosalkun kasaus. Ajatuksenani oli että nyt on "kerran sukupolvessa" -hetki kasata pitkiin korkoihin sijoittava osuus sijoitussalkkua tasapainottamaan. Lopulta sain ostettua eurooppalaisia ja jenkkiläisiä korkorahastoja varsin mukavat määrät, yhteensä näitä on nyt 52 keuron edestä. Jatkan edelleen 500e /kk sijoituksia kahteen Seligsonin pitkän koron rahastoon, mutta varmaan jossain vaiheessa jätän nämä pois. Paras sijoitusikkuna näihin alkaa jo sulkeutua, tai oikeastaan sulkeutui.

Muutoin vuoden aikana ei tullut tehtyä mitään kovin radikaaleja muuveja. Mutta osakemarkkinoiden raju nousu erityisesti syksyllä nosti salkun pääoman uusiin huippuihin. Kuvaaja näyttää missä mennään. Ja hyvältähän tuo näyttää :)

 

 

Sijoitussalkku alkaa olla sen kokoinen, että omilla lisäsijoituksilla alkaa olla pienempi rooli kuin yleisellä arvonnousulla. Aikomuksena on silti jatkaa lisäsijoituksia. Vuosi 2024 tulee näillä näkymin olemaan OST-teemavuosi. 50k olisi lisää tilaa tehdä sijoituksia, eli siinä riittää mietittävää koko vuodeksi tai pidemmäksikin ajaksi.

Mukavaa joulun aikaa kaikille lukijoille ja menestystä seuraavalle sijoitusvuodelle!

7 kommenttia:

 1. Mitä mieltä olet PYN Elitestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aika ajoin miettinyt ko. rahastoon sijoittamista, mutta iso hallinnointipalkkio on pitänyt minut siitä erossa. Vaikuttaa varsin pätevältä tuotteelta, mutta en ole perehtynyt kovin tarkkaan...

   Poista
 2. Kiitokset sinulle .Seuraan sinua satunnaisesti.Mukava,kun kerrot kuulumisistasi.Tämä sijoittaminen on minulle vanhalle äijälle hyvää aivojumppaa.Se on osoittautunut minulle hyväksi ajan kuluksi.Huonolla kielitaidolla olen tyytynyt kotimaan markkinoille.On kuitenki tullut tällekin vuodelle tuottoa yli 10%. Olen sanonut lapsilleni,että kattokaa äijän perään,milloin on syytä puuttua peliin? Tämä homma on kuitenkin tehnyt minut eläkeläisenä riippumattomaksi rahahuolista .Riskejä en paljon ota,mutta seuraan talouselämää paljon,koska aika riittää näin syytinkiläisenä.Hyvää uutta vuotta Sinulle.Mukava seurata sinun kehittymistäsi tällä mielenkiintoisella alalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Kuulostaa hyvältä olla sekä eläkkeellä että taloudellisesti riippumaton. Tämä on minullakin tavoitteena :)

   Poista
 3. Oikean ylänurkan salkunseurannassa lukee hankintahintana "398 2023 €" mikä ei taida olla oikein?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli ylimääräinen "3" lopussa, nyt fiksattu. Kiitos huomiosta!

   Poista
 4. Onko PYN Elite tuottanut 10 vuoden aikana enemmän kuin esim. S&P 500?

  VastaaPoista