perjantai 29. heinäkuuta 2011

Osto: Nokia

Ostin Nokiaa viimeeksi vajaa vuosi sitten n. 8 Euron hintaan. Pidin hintaa tuolloin halpana ja lisäsin omistuksia tässä aikanaan ensimmäisessä kuplahintaisessa sijoituksessani (yllättävä valinta vai mitä?).

Kuinka väärässä olinkaan. Nokia on vuodesa tippunut älypuhelimissa huimaa vauhtia muiden tullessa ohi softa- /ekosysteemiosaamisella. Pudotus jatkuu varmasti vieläkin, eikä Nokian markkinaosuuksien pohjia ole varmaankaan nähty. Tämä on toki markkinoillakin mielessä, ja siksi osakkeen nykyhinta on vajonnut niinkin alas.

Lisäsin tänään Nokiaa reilun 4 Euron hinnalla pienen erän, joka kuitenkin lisäsi omistamieni osakkeiden määrää reilusti edellisten erien kalleudesta johtuen. Tämänkertaisen ostoksen tulevaisuus on harvinaisen epäselvä, enkä osaa sanoa oliko ajoitus tälläkään kertaa kohdallaan. Seurataan tilannetta...

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Pitkä volatiili kesä

Kuten vuosi sitten, tänäkään kesänä ei vauhtia markkinoilta puutu. Päivittäin tulee hurjia heilahduksia ylös ja alas. Tänä kesänä varsinkin jälkimmäisiä - ainakin tähän mennessä.

Maailmantaloudessa eletään harvoin näin epävarmoja aikoja. Euroopan velkaongelma ei tunnu laantuvan millään ja kaikki ratkaisut tuntuvat vain pidentävän ongelmien ratkaisemista. Jenkeissäkin taitaa olla jonkun verran velkaa, ja synkimmät kommentaattorit lupailevat varsinaista pommia sieltä päin jossain vaiheessa.

Useiden osakkeiden ja markkinoiden hinnoittelu näyttää juuri nyt edulliselta. Toisaalta kurssien laskeminen lähiaikoina voimakkaastikin on hyvin mahdollista, jos Euroopan velka-asioita ei saada järjestykseen. Ja nyt tuntuu siltä ettei ihan helposti taideta saada.

Seurailen tässä kesän aikana markkinoita mahdollisten ylireagointien valossa. Jos kurssit tästä vielä kovasti laskevat, niin ainakin Nokian ja DXET:n lisäys voisi olla varteen otettava vaihtoehto. Nokia tuntuu varsinkin olevan "ostohinnoissa". Toisaalta halvalta se vaikutti alle kympin hinnoillakin, joten kiirettä ei välttämättä kaupoille ole... :)

perjantai 1. heinäkuuta 2011

2011 / Q2 Tilinpäätös

Vuosi 2011 on puolivälissä ja nyt on sopiva hetki tarkastella sijoitusten kehittymistä.

Kakkoskvartaali oli oman salkkuni osalta aika karmea, sillä suurin osa sijoituksistani on OMXH:ssa, joka oli suurinta osaa muita markkinapaikkoja alavireisempi. Takkiin tuli reilut kolme tonnia. Jatkoin laskun aikana sijoitusten tekemistä, ostoksia tuli reilun 6000 euron edestä. Tähän sisältyi Talvivaaraa, Cramon osakeanti sekä lisäyksiä pariin ETF:ään.

Lisäsijoitusten takia salkun absoluuttinen markkina-arvo nousi n. 4 % kakkoskvartaalin aikana. Jos kesäkuun viimeisen viikon positiivisen oloinen ilmapiiri markkinoilla jatkuu, voi salkun arvo nousta melko nopeastikin OMXH:n "vipuvaikutuksen" takia.

Alla olevasta kaaviosta näkyy sijoitetun omaisuuden ja toteutuneen markkina-arvon kehitys (klikkaa kuva suuremmaksi).















Portfolion koostumus on pikkuhiljaa muokkautunut tavoittelemaani suuntaan. Kehittyvien markkinoiden osuus on n. 20 %, enkä suunnittele lisääväni painoa tähän yhtään tämän enempää. Jenkki- ja Euroopan markkinoilla on painoa 13,5 % ja cleantechissä 7,4 %. Jatkossa lisään pikkuhiljaa korkopainoa, sekä sopivien ostopaikkojen auetessa osake ja ETF-sijoituksia.