maanantai 10. toukokuuta 2010

Kaksi ostosta markkinapohjan ympäriltä

Euromaiden päättäjät onnistuivat yllättämään minut ja muut markkinatoimijat aika täydellisesti. Siinä missä EU on yleensä hidas liikkeissään, teki se viikonloppuna päätöksen valtavasta 750 miljardin euron vakautuspaketista, joka koostuu useasta eri tyyppisestä osatekijästä. Tämä on paljon enemmän kuin alunperin kaavailtu Kreikka-paketti, joka ei onnistunut rauhoittamaan markkinoita. Sunnuntaina tehtaillulla ratkaisulla oli huikea vaikutus kursseihin ympäri maailman. Kotoisassa Helsingin pörssissäkin on intouduttu tänään yli 7 prosentin nousuihin.

Vaikkakaan EU:n junailema paketti ei ratkaise velkaantumisongelmia pitkällä aikavälillä, auttaa paketti rauhoittamaan negatiivisen epäluottamuksen kierteen markkinoilla. Paketti vakuutti minut siitä, että se vakuuttaa markkinat lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä mitä tulee velkaongelmiin. Tästä syystä uskalsin tehdä nopealla aikataululla kaksi ostosta. Ensimmäinen oli tehty oppikirjamaisesti keskellä epätoivoa ja veren virtaamista viime perjantain markkinamyllerryksessä. Toisen tein enemmän lauman mukana tänä aamuna.

Perjantaina ostin lisää Spondaa, kuten aiemmassa postauksessani kerroin. Aina ostoni eivät ole osuneet kohdalleen, mutta tämä osuma oli kohtalainen - Sponda nousi tänään noin 6 prosenttia. Lisäksi tein innoissani markkinoiden rauhoittumisesta myös toisen oston. Ostin tänään heti aamusta lisää kehittyvien markkinoiden ETF:ää (DB-X MSCI Emerging Markets TRN), ja Xetran sulkeutuessa tuore ostos oli noin puolentoista prosentin nousussa. Nopea ostonapin painelu viikonlopun ympärillä pienensi kassaa hetkeksi aikaa, mutta en toisaalta tiedä tuleeko yhtä hyviä ostopaikkoja ihan lähiaikoina.

2 kommenttia:

  1. Miksi valitsit DBX:n vaihtoehdon, etkä EUNM:ää iSharesilta, joka ei ole johdannaispohjainen?

    VastaaPoista
  2. Hyvä kysymys.

    Keskeinen syy on pienemmät kulut (0.65 vs 0.75).

    Toinen syy on se, että ymmärrän ja hyväksyn tuotteeseen liittyvät ominaisuudet (ja riskit).

    VastaaPoista