perjantai 2. syyskuuta 2011

Kyselyn tulokset - markkinat putoavat uusille pohjille

Kysyin tämän viikon alussa seuraavaa:

Joko kurssipohjat nähtiin OMXH-Capissa?

Vastaukset jakautuivat seuraavasti:

23 % Kyllä
61 % Ei, tänä vuonna mennään vielä alemmas
15 % Ei, vielä mennään alemmas, mutta vasta lähivuosina

Konsensus on siis varsin vahvasti sitä mieltä, että 8.8. nähdyt kurssipohjat 3227 pistettä eivät ole alin lukema mitä tullaan näkemään, tänä vuonna tai tulevaisuudessa. Tämän merkinnän kirjoittamisen aikaan kurssit ovat nousseet tuosta reilut 11 %. Eli kovin kaukana ei vielä olla.

Kurssien ennustaminen on kuitenkin todella vaikeaa, ellei mahdotonta (ainakin indeksitasolla). Tästä syystä en itse "uskalla" olla poissa osakemarkkinoilta, vaikka miten tulisi laskua. Ainut lohtu laskumarkkinoilla onkin lisäostot, joita olen tehnyt varsin paljon viime aikoina. Valitettavasti olen melko lähellä sitä vaihetta, että lisäostoihin ei ole enää kauheasti varaa, joten suoraan sanottuna toivon että vähemmistön mielipide olisi tässä oikea ja kurssipohjat takana.

Mielenkiintoinen kysymys on sinänsä, että kuinka moni esim. tässä kyselyssä vastanneista suurempaan kurssilaskuun uskovista (eli 76 %!) on myynyt osakeomistuksensa ja siirtyneet odottamaan parempia aikoja?

9 kommenttia:

 1. Olen ostanut lisää mutta uskon että alas mennään joten sinne säästän varat lisäostoihin.

  VastaaPoista
 2. Itsekin tein yhden ostoksen, mutta harmikseni tein sen juuri ennen elokuun syvintä dippiä. Nyt on siitä noustu jo ylös, ja olenkin varannut nordnettiin käteistä jo uusia ostoja varten. Katson alkavan viikon lopulle ja luulen, että teen silloin seuraavan ostoksen.

  VastaaPoista
 3. Minä olen tällä hetkellä irti osakkeista. Oma näkemykseni on, että velkakriisi pahenee vielä parin kuukauden sisällä, mikä tuo hintoja alas. Tämä on tietysti vain arvaus, joka voi olla vääräkin.

  VastaaPoista
 4. Samuel:

  Selkeä kannanotto ja vielä myyntiwarranteilla höystettynä. Saa nähdä miten tässä käy - joka tapauksessa olet rajoittanut riskiäsi.

  Vaikeampi kysymys on, että milloin päätät siirtyä takaisin osakkeisiin jos nousu alkaisikin vaikkapa tänään?

  VastaaPoista
 5. Siirryn osakkeisiin, kun nouseva trendi on selvä. Trendin päättämiseen käytän teknisiä indikaattoreita, jotka olen testannut toimiviksi.

  Nouseviinkin kursseihin voin edelleen pitää myyntiwarrantit, jolloin ne toimivat ikään kuin vakuutuksena, jos jotain yllättävää tapahtuukin. Toki näin leikkaan osan tuotoista, mutta toisaalta riskikin on rajattu.

  VastaaPoista
 6. Jeps, seurataan mielenkiinnolla miten käy :)

  VastaaPoista
 7. Moi,

  Mielestäni suomalainen hyvin asiantunteva sijoitusblogikommuuni voisi aloittaa osakkeiden ajoittaisen shorttaamisen. Rahaa voi tehdä sekä nousevassa että laskevassa markkinassa. Kiinnostaako ketään tee-se-itse hedge fund-koulutus?

  Myyntiwarranteiden kanssa kannattaa olla hiukan varovainen. Tuotteet on luotu pankkien näkökulmasta, eikä suinkaan sijoittajan tarpeita ajatellen. Luonnollisesti markkinan laskiessa myyntiwarrantin arvo nousee, mutta ei niin paljon kuin "isojen poikien ja tyttöjen" pörssijohdannaiset. Myönnän kyllä, että ao-tilisäilytys on kätevää...

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. Nyt on uusi pohja hyvin lähellä, meneeköhän tänään rikki...

  VastaaPoista
 9. Ei mennyt vielä tänään, mutta todella lähellä oltiin edellisiä pohjia - reilu kymmenen pistettä eroa :)

  Voi olla että huomenna tulee uudet pohjat.

  VastaaPoista